CZAS NA HERBATKĘ
1. Rozgrzewająca czerwona herbata
Składniki:
łyżeczka suszu lub torebka czerwonej herbaty [Rooibos]
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
plaster pomarańczy/cytryny + kilka goździków
Przygotowanie:
Do dzbanka włóż torebkę herbaty, przyprawy, plaster pomarańczy i zalej gorącą wodą.
Po 3–4 min wlej do filiżanki i wypij.
2. Herbata jesienno-zimowa
Składniki (porcja):
ćwiartka jabłka pokrojonego w plasterki
plaster pomarańczy
plaster cytryny
3 goździki
½ łyżeczki miodu
herbata czarna lub zielona
250 ml wody
laska cynamonu
2 plastry imbiru/ ½ łyżeczki
+/- kilka żurawiny świeżej
Przygotowanie:
Owoce i przyprawy zalej 250 ml wody i gotuj na małym ogniu.
W oddzielnym naczyniu przygotuj napar z herbaty. Dodaj napar do ugotowanych owoców.
Do napoju dodaj pół łyżeczki miodu i wymieszaj.
KTÓRĄ WYBIERASZ?