Zupa z korzeniowych warzyw to idealne rozwiązanie na chłodne dni Prosta, sycąca i pełna witamin – nie może jej zabraknąć w jesiennym menu!
Zupa krem z warzyw korzeniowych – PRZEPIS
Składniki (1 porcja):
mały batat
średnia marchewka
średnia pietruszka
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
szklanka bulionu (w zależności od ulubionej konsystencji)
Do podania – jogurt, groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze. Wymieszaj z przyprawami i oliwą. Tak przygotowane warzywa piecz około 30 minut w 180 stopniach (do miękkości warzyw). Upieczone warzywa zblenduj z przygotowanym bulionem. Podaj z ulubionymi dodatkami. Nasza propozycja to jogurt oraz groszek ptysiowy.
Wskazówki
Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj więcej bulionu.
Do zupy możesz dodać odrobinę śmietanki, to wzbogaci jej smak.