Jeśli w Twoich śniadaniach też królują jajka, to mam dla Ciebie przepis, który skradnie Twoje podniebienie! 😍🥚
Jajka po turecku to wspaniały pomysł na przepyszny i sycący posiłek. 😋
Składniki (1 porcja):
🥚2 jajka
🥚2 pełne łyżki jogurtu greckiego – około 70 g
🥚1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
🥚1 niewielki ząbek czosnku
🥚1 łyżeczka masła lub oliwy
🥚łyżka octu
🥚po jednej łyżeczce natki pietruszki, koperku i szczypiorku
🥚przyprawy: szczypta chili; soli, pieprzu, słodkiej papryki
🥚1 kromka chleba
Jogurt grecki mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, sokiem z cytryny, natka pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem i szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na głęboką miskę lub talerz.
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Następnie wlewamy około łyżki octu. Jajka wbijamy do mniejszego naczynka. Przy pomocy łyżki wytwarzamy w garnku wirek i wlewamy jajka. Gotujemy je (na małym ogniu) przez około 3-4 minuty. Białko powinno być ścięte, żółtko płynne w środku. Następnie przekładamy jajka na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
Masło przekładamy do rondelka, dodajemy odrobinę chili, słodkiej papryki, szczyptę soli. Następnie na wolnym ogniu podgrzewamy masło.
Na przygotowany wcześniej jogurt wykładamy przygotowane jajka w koszulce, polewamy masłem i podajemy z podpieczoną kromką chleba. Ja dodatkowo wzbogaciłam je o lekko podduszone pomidorki koktajlowe i roszponkę. 🥗🍎