Dzień 20 marca to Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa
Powody przejścia na dietę wegetariańską/wegańską są różne; najczęściej są one natury moralnej, religijnej lub zdrowotnej.
My zajmiemy się aspektem zdrowotnym. Czy taka dieta jest bezpieczna i czy korzystnie wpływa na nasz organizm?
Na co powinniśmy zwrócić uwagę rezygnując z mięsa
- mięso jest głównie źródłem białka, dlatego też rezygnując z tego produktu musimy uzupełniać białko korzystając z innych produktów takich jak: jajka, mleko i jego przetwory (kefir, jogurt, sery), rośliny strączkowe (soja, różne odmiany fasoli, soczewica, groch, ciecierzyca, bób)
- żelazo znajdujące się m.in w mięsie jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego też rezygnując z mięsa warto uzupełniać ten składnik korzystając z żółtka jaj, zbóż (mąki i chleba z pełnego przemiału, kasz gruboziarnistych, otrąb i zarodków pszennych), kakao w proszku, warzyw strączkowych, brokułów, szpinaku, pestek dyni, nasion słonecznika, natki pietruszki.
- witamina B12 występuje jedynie w produktach odzwierzęcych, dlatego przy rezygnacji z mięsa konieczne jest, aby uzupełniać ją z jajek, mleka i serów.
Zalety diety bezmięsnej:
- obniża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
- duża ilość błonnika w diecie warzywnej obniża ryzyko miażdżycy, - cukrzycy, nowotworów, otyłości oraz przeciwdziała zaparciom
- spożywanie produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne poprawia stan naszej cery, włosów i paznokci
Wegetarianie mają znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się chorób takich jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie czy nowotwory jelita grubego, a w konsekwencji żyją oni dłużej.
Warto więc w ten wyjątkowy dzień poeksperymentować w kuchni i samemu przyrządzić coś bezmięsnego.