20 marca dzień bez mięsa

Dzień 20 marca to Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 🥦

Powody przejścia na dietę wegetariańską/wegańską są różne; najczęściej są one natury moralnej, religijnej lub zdrowotnej.

My zajmiemy się aspektem zdrowotnym. Czy taka dieta jest bezpieczna i czy korzystnie wpływa na nasz organizm? 🧐

Na co powinniśmy zwrócić uwagę rezygnując z mięsa ❓

- mięso jest głównie źródłem białka, dlatego też rezygnując z tego produktu musimy uzupełniać białko korzystając z innych produktów takich jak: jajka, mleko i jego przetwory (kefir, jogurt, sery), rośliny strączkowe (soja, różne odmiany fasoli, soczewica, groch, ciecierzyca, bób)

- żelazo znajdujące się m.in w mięsie jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego też rezygnując z mięsa warto uzupełniać ten składnik korzystając z żółtka jaj, zbóż (mąki i chleba z pełnego przemiału, kasz gruboziarnistych, otrąb i zarodków pszennych), kakao w proszku, warzyw strączkowych, brokułów, szpinaku, pestek dyni, nasion słonecznika, natki pietruszki.

- witamina B12 występuje jedynie w produktach odzwierzęcych, dlatego przy rezygnacji z mięsa konieczne jest, aby uzupełniać ją z jajek, mleka i serów.

Zalety diety bezmięsnej:

- obniża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu,

- duża ilość błonnika w diecie warzywnej obniża ryzyko miażdżycy, - cukrzycy, nowotworów, otyłości oraz przeciwdziała zaparciom

- spożywanie produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne poprawia stan naszej cery, włosów i paznokci

Wegetarianie mają znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się chorób takich jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie czy nowotwory jelita grubego, a w konsekwencji żyją oni dłużej. 💪💪

Warto więc w ten wyjątkowy dzień poeksperymentować w kuchni i samemu przyrządzić coś bezmięsnego. 🥬🍆🫑

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved