Gulasz drobiowy z kalafiorem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty

Gulasz z kalafiorem i imbirem to doskonała propozycja dla osób dbających o smukłą sylwetkę. W odróżnieniu od tradycyjnego gulaszu nie zawiera tłustego mięsa, mąki i śmietany. W zamian charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, uzyskanym dzięki dodaniu białego wina, które znakomicie komponuje się z mięsem. Dodatkowo świeży imbir rozgrzeje, przyspieszy metabolizm i zadziała jak afrodyzjak.

Gulasz drobiowy z kalafiorem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty

Składniki (2 porcje):

  • 1 filet z kurczaka (ok. 25 dag)
  • ½ średniego kalafiora lub kalafior mrożony (30 dag)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru lub szczypta suszonego
  • mielona słodka papryka, pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Kalafior wkładamy do wrzącej wody i chwilkę gotujemy. Następne studzimy i dzielimy na różyczki.
  • Mięso płuczemy, osuszamy i  kroimy w paski. Doprawiamy pieprzem i solą, smażymy na oleju. Do mięsa dodajemy starty czosnek i imbir, krótko razem dusimy.
  • Następnie doprawiamy słodką papryką, sosem sojowym, jogurtem naturalnym i podlewamy białym winem. Dokładamy kalafior i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Czas przygotowania: 30 minut. 

Uwagi:

  • Gulasz polecamy z surówką z kapusty kiszonej przygotowanej z 1 szklanki kapusty, z dodatkiem cebuli, ½ łyżeczki suszonej żurawiny, oliwy i pieprzu. W ramach dekoracji wykorzystałyśmy liście rukoli i świeżą paprykę.
  • Gulasz można przygotować również z mięsa indyczego lub polędwicy wołowej.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved