Gulasz z kalafiorem i imbirem to doskonała propozycja dla osób dbających o smukłą sylwetkę. W odróżnieniu od tradycyjnego gulaszu nie zawiera tłustego mięsa, mąki i śmietany. W zamian charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, uzyskanym dzięki dodaniu białego wina, które znakomicie komponuje się z mięsem. Dodatkowo świeży imbir rozgrzeje, przyspieszy metabolizm i zadziała jak afrodyzjak.
Gulasz drobiowy z kalafiorem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty
Składniki (2 porcje):
- 1 filet z kurczaka (ok. 25 dag)
- ½ średniego kalafiora lub kalafior mrożony (30 dag)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki świeżego imbiru lub szczypta suszonego
- mielona słodka papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Kalafior wkładamy do wrzącej wody i chwilkę gotujemy. Następne studzimy i dzielimy na różyczki.
- Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy pieprzem i solą, smażymy na oleju. Do mięsa dodajemy starty czosnek i imbir, krótko razem dusimy.
- Następnie doprawiamy słodką papryką, sosem sojowym, jogurtem naturalnym i podlewamy białym winem. Dokładamy kalafior i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Czas przygotowania: 30 minut.
Uwagi:
- Gulasz polecamy z surówką z kapusty kiszonej przygotowanej z 1 szklanki kapusty, z dodatkiem cebuli, ½ łyżeczki suszonej żurawiny, oliwy i pieprzu. W ramach dekoracji wykorzystałyśmy liście rukoli i świeżą paprykę.
- Gulasz można przygotować również z mięsa indyczego lub polędwicy wołowej.