Zupa krem z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym

kategoria: Blog, Przepisy
Zupa krem z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, więc śpieszmy się z wprowadzeniem ich do naszego menu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są polecane szczególnie dla kobiet planujących ciążę lub już oczekujących dziecka – 10 ugotowanych pędów szparagów zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół puszki mleczka kokosowego o wysokiej zawartości kokosu
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie:

  • Szparagi myjemy, odcinamy twarde i zdrewniałe łodygi, kroimy na 3 – 4 cm kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut (aż trochę zmiękną).
  • Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekany czosnek i cebulę aż się zeszklą.
  • Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiając około 1 szklanki), dodajemy cebulę i czosnek i blendujemy.
  • Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz i imbir do smaku. Chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jajka. Mieszamy dokładnie jeszcze chwilę gotując.

Czas przygotowania: około 25 minut

krem ze szparagów

Uwagi: Zupa krem świetnie smakuje z chipsami z jarmużu lub czarnym ryżem.