Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, więc śpieszmy się z wprowadzeniem ich do naszego menu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są polecane szczególnie dla kobiet planujących ciążę lub już oczekujących dziecka – 10 ugotowanych pędów szparagów zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki (2 porcje):
- pęczek zielonych szparagów
- pół puszki mleczka kokosowego o wysokiej zawartości kokosu
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odcinamy twarde i zdrewniałe łodygi, kroimy na 3 – 4 cm kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut (aż trochę zmiękną).
- Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekany czosnek i cebulę aż się zeszklą.
- Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiając około 1 szklanki), dodajemy cebulę i czosnek i blendujemy.
- Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz i imbir do smaku. Chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jajka. Mieszamy dokładnie jeszcze chwilę gotując.
Czas przygotowania: około 25 minut
Uwagi: Zupa krem świetnie smakuje z chipsami z jarmużu lub czarnym ryżem.