Kremowa zupa z soczewicy jest dobrym źródłem białka, dlatego może zastąpić porcję mięsa. Wykazano, że soczewica odżywia nie tylko żołądek, ale i głowę! To dzięki wysokiej zawartości lecytyny, którą można nazwać czystym pokarmem dla mózgu i układu nerwowego. Przy kłopotach z koncentracją lub przed egzaminem warto więc przygotować potrawę z soczewicy.
Zupa krem z soczewicy
- Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka z czerwonej soczewicy (200 g)
- 1/4 pęczka włoszczyzny
- 2 cebule dymki
- 1 litr wody lub buliony drobiowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka curry
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy startą na grubych oczkach włoszczyznę, chwilę dusimy. Warzywa zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy opłukaną soczewicę, kminek, curry i ponownie gotujemy na małym ogniu. Gdy soczewica będzie miękka, całość dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jogurtem naturalny i/lub pieczywem.
Czas przygotowania: 1 godzina.