Zupa krem z soczewicy

kategoria: Blog, Przepisy
Zupa krem z soczewicy

Kremowa zupa z soczewicy jest dobrym źródłem białka, dlatego może zastąpić porcję mięsa. Wykazano, że soczewica odżywia nie tylko żołądek, ale i głowę! To dzięki wysokiej zawartości lecytyny, którą można nazwać czystym pokarmem dla mózgu i układu nerwowego. Przy kłopotach z koncentracją lub przed egzaminem warto więc przygotować potrawę z soczewicy.

Zupa krem z soczewicy

  • Składniki (4 porcje):
  • 1 szklanka z czerwonej soczewicy (200 g)
  • 1/4 pęczka włoszczyzny
  • 2 cebule dymki
  • 1 litr wody lub buliony drobiowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy startą na grubych oczkach włoszczyznę, chwilę dusimy. Warzywa zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy opłukaną soczewicę, kminek, curry i ponownie gotujemy na małym ogniu. Gdy soczewica będzie miękka, całość dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jogurtem naturalny i/lub pieczywem.

Czas przygotowania: 1 godzina.