Cebula. Tak doskonale przez wszystkich znana i często wykorzystywana w polskiej kuchni. Poza walorami smakowymi jest warzywem bardzo zdrowym, często określana mianem naturalnego antybiotyku. A wszystko dlatego, że zawiera roślinne substancje bioaktywne tj. sulfidy i kwercetynę oraz dużo cynku, selenu, siarki i witamin (beta-karoten, C, E, witaminy z grupy B). Związki zawarte w cebuli działają jak tarcza obronna przeciw infekcjom, ułatwiają oddychanie (dzięki lepszemu odkrztuszaniu), a nawet chronią nas przed rakiem. Cebula działa również oczyszczająco, gdyż,,wymiata’’ chorobotwórcze bakterie z jelit, zapobiega zakrzepicy żył i zwapnieniom tętnic. Dodatkowo warzywo to łagodzi zaburzenia trawienia, zmiany skórne, napięcia nerwowe i pomaga w bezsenności.
ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI
Składniki (1 porcja):
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15-20 min.