Właściwości kaszy jęczmiennej znane są już od czasu Hipokratesa. Filozof ten mawiał ,,Twoje pożywienie powinno być lekarstwem'', a jego mądrą radę lud wziął sobie do serca. Jęczmień był wówczas podstawową żywnością - wojownikom dawał siłę, a filozofom żywił umysł. Dodatkowo przy wszelkich chorobach ratowano się miską jęczmienia. Jęczmień bowiem może zastąpić połowę apteczki, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, obniża cholesterol, łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, wpływa korzystnie na nasz wygląd i wyostrza zmysły. Do tego jest doskonałym źródłem energii w postaci węglowodanów złożonych, które regulują apetyt.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, mięsem i śliwką suszoną
Składniki (2 porcje):
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy niepełną szklanką lekko osolonej wody (w proporcji 1:2,5) i gotujemy do miękkości. Śliwki płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy i częściowo przecieramy przez sitko. Resztę kroimy w drobne paski. Śliwki mieszamy z kaszą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy do smaku. Ugotowaną kaszę nakładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, na przemian z pieczarkami i mięsem. Ostatnią warstwę kaszy gładzimy, posypujemy tartym serem i zapiekamy. Podajemy z surówką z warzyw jako danie obiadowe.
Czas przygotowania: 40 minut + 15 minut pieczenie