Właściwości kaszy jęczmiennej znane są już od czasu Hipokratesa. Filozof ten mawiał ,,Twoje pożywienie powinno być lekarstwem”, a jego mądrą radę lud wziął sobie do serca. Jęczmień był wówczas podstawową żywnością – wojownikom dawał siłę, a filozofom żywił umysł. Dodatkowo przy wszelkich chorobach ratowano się miską jęczmienia. Jęczmień bowiem może zastąpić połowę apteczki, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, obniża cholesterol, łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, wpływa korzystnie na nasz wygląd i wyostrza zmysły. Do tego jest doskonałym źródłem energii w postaci węglowodanów złożonych, które regulują apetyt.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, mięsem i śliwką suszoną
Składniki (2 porcje):
- 1/3 pełnej szklaki kaszy jęczmiennej (70 g)
- garść śliwek suszonych (70-80 g)
- 15 dag gotowanego mięsa wołowego,
drobiowego lub cielęciny - 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka startej mozzarelli
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy niepełną szklanką lekko osolonej wody (w proporcji 1:2,5) i gotujemy do miękkości. Śliwki płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy i częściowo przecieramy przez sitko. Resztę kroimy w drobne paski. Śliwki mieszamy z kaszą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy do smaku. Ugotowaną kaszę nakładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, na przemian z pieczarkami i mięsem. Ostatnią warstwę kaszy gładzimy, posypujemy tartym serem i zapiekamy. Podajemy z surówką z warzyw jako danie obiadowe.
Czas przygotowania: 40 minut + 15 minut pieczenie