Zapiekanka z jarmużem

Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc wzbogacić o niego codzienną dietę. W naszym przepisie znajdziecie go w wersji zapiekanej z jajkami.

Zapiekanka z jarmużem: 

Składniki (2 porcje):

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 liście jarmużu 
  • 4 jajka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 mała cukinia
  • (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebulka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Liście jarmużu pozbawiamy łodyg i zgrubień. Dzielimy na drobne kawałki i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Jarmuż rozkładamy w miarę równomiernie w formie do pieczenia (najlepiej w formie do tarty). Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, cukinię pokrojoną w kostkę i opcjonalnie cebulkę pokrojoną w piórka. Zalewamy posolonymi i popieprzonymi, rozbełtanymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w trybie góra-dół.

Opcjonalnie, zapiekankę kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można posypać serem mozzarella.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved