Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc wzbogacić o niego codzienną dietę. W naszym przepisie znajdziecie go w wersji zapiekanej z jajkami.
Zapiekanka z jarmużem:
Składniki (2 porcje):
Przygotowanie:
Liście jarmużu pozbawiamy łodyg i zgrubień. Dzielimy na drobne kawałki i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Jarmuż rozkładamy w miarę równomiernie w formie do pieczenia (najlepiej w formie do tarty). Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, cukinię pokrojoną w kostkę i opcjonalnie cebulkę pokrojoną w piórka. Zalewamy posolonymi i popieprzonymi, rozbełtanymi jajkami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w trybie góra-dół.
Opcjonalnie, zapiekankę kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można posypać serem mozzarella.