Woda. Jaką wybrać: mineralną, źródlaną czy kranówkę?

kategoria: Artykuły, Blog
Woda. Jaką wybrać: mineralną, źródlaną czy kranówkę?

Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak istotną kwestią jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Staramy się zatem codziennie wypijać minimum dwa litry wody, aby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie. Ale czy jesteśmy świadomi tego, jaki rodzaj wody powinniśmy wybierać, aby zmaksymalizować jej pozytywne oddziaływanie na nasz organizm? Na sklepowych półkach znajdujemy tak wiele rodzajów wód butelkowanych, że wybór butelki wody dla nas staje się prawdziwym wyzwaniem. Jednocześnie z pewnych źródeł słyszymy, że możemy bezpiecznie zastąpić wody butelkowane poprzez demonizowaną przez wiele lat kranówkę. W związku z tym rodzi się pytanie, jaki rodzaj wody jest najbardziej wartościowy i jaką wodę powinniśmy wybierać dla siebie oraz dla naszych bliskich.

Woda źródlana nie dla każdego.

Wody źródlane zazwyczaj kuszą nas bardziej atrakcyjnymi cenami w porównaniu do wód mineralnych. Niestety, ta różnica, jeśli chodzi o koszt zakupu, przekłada się również na jakość wody. Woda źródlana nie różni się pod względem zawartości cennych dla człowieka minerałów od wody z kranu. Zawartość minerałów w wodzie źródlanej kształtuje się na poziomie nie większym niż 500 mg/l. Jest ona bardzo zatem uboga w tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego składniki mineralne, których śladowe ilości są zbyt małe, aby woda źródlana mogła jakkolwiek pozytywnie oddziaływać na zdrowie człowieka. Co więcej, regularne picie dużych ilości źródlanej wody, może niekiedy wręcz zaowocować nadmiernym wypłukiwaniem dobroczynnych minerałów z organizmu. Jednak niekiedy wody źródlane są zdecydowanie bardziej rekomendowane, aniżeli wody mineralne. Źródlana woda jest wręcz idealna dla niemowląt oraz małych dzieci, których układ pokarmowy nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, aby przyjąć większe ilości minerałów, świetnie sprawdzi się także do gotowania. Zwracajmy zatem podczas zakupów szczególną uwagę na to, jak opisana jest woda, na której zakup się decydujemy – kusząca, ładnie brzmiąca nazwa może niestety iść w parze z występowaniem w butelce mniej wartościowej wody źródlanej.

Najlepszy wybór – woda mineralna.

Zdecydowanie większym nasyceniem prozdrowotnych minerałów cechują się wody mineralne, w których zawartość składników mineralnych musi być zgodnie z obowiązującym ustawodawstwem większa niż 1000 mg/l. Woda mineralna charakteryzuje się stabilnym składem oraz w zależności od rodzaju występujących w niej substancji odżywczych, bardzo pozytywnie oddziałuje na ludzkie zdrowie. Minerały zawarte w wodzie mineralne są wyjątkowo dobrze przyswajalne przez organizm i jeżeli dopasujemy rodzaj tejże wody do indywidualnych potrzeb naszego organizmu, możemy skutecznie poprawić naszą kondycję zdrowotną. Osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym oraz niewydolnością serca, a także cierpiące na choroby nerek, powinny wybierać wody mineralne niskosodowe, ponieważ nadmiar sodu w organizmie skutkuje nadmiernym gromadzeniem się wody, co w przypadku tych schorzeń jest zdecydowanie niepożądane. W przypadku zagrożenia osteoporozą wybierzmy z kolei wodę mineralną o podwyższonej zawartości jonów wapnia bądź magnezu, wywierających pozytywny wpływ na nasz układ kostny. Wody o wysokim stężeniu magnezu polecane są również osobom cierpiącym na miażdżycę oraz cierpiącym na uporczywe skurcze mięśni nóg. Jeśli z kolei zmagamy się z problemami ze strony układu pokarmowego, jak choćby refluks żołądkowo-przełykowy czy nadkwasota, sięgnijmy po wody mineralne o podwyższonej zawartości wodorowęglanów.

Nie taka kranówka straszna, jak ją malują.

Do łask wraca w ostatnim czasie picie wody z kranu, przez wiele lat uważane za coś wyjątkowo niezdrowego. Owszem, kranówka zazwyczaj jest zanieczyszczona przez pestycydy i metale ciężkie, zawiera także chlor, który bardzo niekorzystnie działa na naturalną florę bakteryjną naszych jelit. Jednak stosując odpowiednią filtrację, przy użyciu profesjonalnych filtrów węglowych bądź osmotycznych, możliwe jest całkowite oczyszczenie wody z kranu z wszelkich niezdrowych składników. Największą skutecznością w dziedzinie filtracji kranówki cechuje się filtracja przy pomocy tzw. odwróconej osmozy. Niestety, tak oczyszczona woda z kranu zostaje w procesie filtracji pozbawiona także wszelkich cennych składników mineralnych. Ale i na ten problem istnieje proste rozwiązanie – wystarczy na powrót nasycić wodę pożytecznymi minerałami. Możemy w tym celu zaopatrzyć się w sklepie dla sportowców w specjalistyczną odżywkę zawierającą kompleks dobroczynnych minerałów i dodać ją do naszej oczyszczonej wody z kranu. Ponadto na rynku znajdziemy także specjalne urządzenia filtrujące oczyszczające kranówkę, wykorzystując proces odwróconej osmozy, które posiadają wbudowany mineralizator, nasycający przefiltrowaną wodę w składniki mineralne. W ten sposób możemy uzyskać w domowym zaciszu odpowiednik sklepowej wody mineralnej.

Uwaga na wody smakowe.

Na koniec warto wspomnieć także o zyskujących coraz większą popularność wodach smakowych. Niestety, mimo użycia w nazwie tychże produktów słowa „woda”, są to po prostu napoje, zazwyczaj bardzo mocno dosładzane przy użyciu cukru bądź jego wyjątkowo niezdrowego odpowiednika, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy. Wody smakowe zawierają śladowe ilości soków owocowych, z kolei w ich składzie znajdziemy całą gamę konserwantów, syntetycznych barwników oraz sztucznych aromatów. Starajmy się zatem unikać wód smakowych, zastępując je wartościowymi wodami mineralnymi, bądź świeżo wyciskanymi sokami owocowymi.

Jak widać, woda wodzie nierówna. Warto przyjrzeć się własnym nawykom i zmodyfikować je tak, aby kupując na co dzień wodę do picia wybrać taki jej rodzaj, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom i jednocześnie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych.