Pasztet drobiowy to doskonała alternatywa dla kalorycznego pasztetu dostępnego na półkach sklepowych. Nasz pasztet w przeciwieństwie do sklepowych składa się wyłącznie z prawdziwego mięsa, jajek, warzyw i oliwy. Idealny wybór dla osób będących na diecie i nie tylko!
PASZTET DROBIOWY
Składniki (ok. 0,5 kg = 10 porcji):
- 6-7 dużych pieczarek
- 2 jajka
- 1 upieczone udko z kurczaka
- ½ średniej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypiorek
- ½ szklanki mrożonego groszku
Przygotowanie:
- Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę drobno posiekać. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć warzywa z niewielką ilością soli.
- Upieczone udko z kurczaka obrać z mięsa, odrzucając kości i skórę. Jajka ugotować na twardo. Ugotować zamrożony groszek.
- Groszek wrzucić do miski i zmiksować blenderem. Następnie dodać mięso, jajka, pieczarki i wszystko razem zmiksować, aby powstała jednolita, gładka masa.
- Doprawić ½ pęczka szczypiorku, pieprzem i solą, po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Czas przygotowania: 30 minut