Sezon na szparagi: czas-start! Spróbujcie więc pysznej sałatki z makronem, pomidorami i szparagami.
Składniki (2 porcje):
- 20 dag makaronu razowego kokardki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 pomidory
- 1 garść rukoli
- listki bazylii do dekoracji
- sól
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie, odcedzić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Gotować ok. 10 min. w osolonej wodzie. Wyjąć. Przelać zimną wodą, odsączyć. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Pomidory umyć, przekroić na połowy, pokroić na plasterki. Rukolę umyć i odsączyć. W salaterce wymieszać makaron z warzywami. Polać sosem przyrządzonym z oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Sałatkę ozdobić listkami bazylii.