Sałatkę z łososiem, rukolą i chili warto zjeść na lunch lub kolację. Sałatka wygląda bardzo elegancko i smakuje pysznie, dlatego możemy również zaserwować ją na przyjęciu dla znajomych. Poza tym jest doskonałą propozycją dla osób odchudzających się i dbających o „linię”, gdyż dostarcza dużo białka, dobre tłuszcze i sporą dawkę witamin.SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ i CHILI
Składniki (4 porcje):
- 4 garście sałaty rukoli
- 8 małych ziemniaków (0,45 kg po obraniu)
- 30 dag świeżego łososia (filet)
- 3 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżka majonezu
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- nitki papryki chili
Przygotowanie:
- Rukolę płuczemy i układamy na talerzach.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, kroimy w plasterki i kładziemy na rukoli. Łososia myjemy, odcinamy skórę, po czym gotujemy na parze około 10-15 minut.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ósemki i układamy na warzywach.
- Łososie rwiemy w rękach na mniejsze kawałki; dodajemy do sałatki.
- Wszystko delikatni solimy.
- Sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą, musztardą francuską i łyżeczką majonezu.
- Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.Posypujemy ją drobno pokrojoną dymką. Dodajemy nitki chili.
Czas przygotowania: 35 minut
Uwagi:
- W zamian za nitki chili możesz wykorzystać świeżą lub suszoną paprykę, którą przed dodaniem do sałatki należy pokroić w bardzo cienkie paski.
- Postaraj się nie jeść dodatkowo pieczywa do sałatki, ponieważ wystarczającym źródłem węglowodanów są ziemniaki.