Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, dlatego w naszej dietetycznej sałatce nie mogło ich zabraknąć. Zapewni nam mnóstwo witamin, naładuje baterie i sprawi, że w kilka chwil będziemy się mogli cieszyć pyszną i niezbyt kaloryczną potrawą.
Składniki (2 porcje):
- 70 g zielonej soczewicy
- 1/2 dużego, dojrzałego awokado
- 4 rzodkiewki
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 małej, żółtej papryki
- 2 małe ogórki kiszony
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 jajka
Sos jogurtowy
- 100 g kremowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Soczewicę dokładnie opłukujemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.
- Wszystkie warzywa oraz jabłko kroimy w kostkę (wielkość zależnie od preferencji), cebule drobno siekamy. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy również ostudzoną soczewicę.
- Wszystkie składniki na sos łączymy w kubeczku, zalewamy przygotowaną sałatkę i ponownie mieszamy.
- Gotujemy jajka w koszulce (Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet – około 2 łyżek. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. Gotujemy drugie jajko w taki sam sposób).
- Sałatkę nakładamy na talerze, a na wierzch kładziemy ugotowane jajka w koszulce.
- Możemy posypać świeżą rukolą i rzeżuchą.
Czas przygotowania: około 40 minut