Sałatka wielkanocna z soczewicą i jajkiem w koszulce

kategoria: Blog, Przepisy
Sałatka wielkanocna z soczewicą i jajkiem w koszulce

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, dlatego w naszej dietetycznej sałatce nie mogło ich zabraknąć. Zapewni nam mnóstwo witamin, naładuje baterie i sprawi, że w kilka chwil będziemy się mogli cieszyć pyszną i niezbyt kaloryczną potrawą.

Składniki (2 porcje):

  • 70 g  zielonej soczewicy
  • 1/2 dużego, dojrzałego awokado
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1/2 małej, żółtej papryki
  • 2 małe ogórki kiszony
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 jajka

 Sos jogurtowy 

  • 100 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  • Soczewicę dokładnie opłukujemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.
  • Wszystkie warzywa oraz jabłko kroimy w kostkę (wielkość zależnie od preferencji), cebule drobno siekamy. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy również ostudzoną soczewicę.
  • Wszystkie składniki na sos łączymy w kubeczku, zalewamy przygotowaną sałatkę i ponownie mieszamy.
  • Gotujemy jajka w koszulce (Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet  – około 2 łyżek. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. Gotujemy drugie jajko w taki sam sposób).
  • Sałatkę nakładamy na talerze, a na wierzch kładziemy ugotowane jajka w koszulce.
  • Możemy posypać świeżą rukolą i rzeżuchą.

Czas przygotowania: około 40 minut