Rogaliki pełnoziarniste to idealny pomysł na II śniadanie lub podwieczorek. Zawarte w rogalikach śliwki regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Warto wiedzieć, że świeże śliwki mają około 46 kcal w 100g.
Rogaliki pełnoziarniste ze śliwką
Składniki (12 rogalików):
Przygotowanie:
Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy chudy ser twarogowy, olej, żółtko, miód i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto, które zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie myjemy śliwki, osuszamy je, usuwamy pestki i kroimy owoce na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na krążek o grubości około 3 mm, który kroimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy po 4 kawałki śliwek i zwijamy w rogaliki. Przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180⁰C piekarnika na około 20 minut. Rogaliki będą gotowe, gdy przybiorą ciemnozłoty kolor.
Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie ciasta + 30 minut schładzanie + 20 minut pieczenie