Rogaliki pełnoziarniste ze śliwką

Rogaliki pełnoziarniste to idealny pomysł na II śniadanie lub podwieczorek. Zawarte w rogalikach śliwki regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Warto wiedzieć, że świeże śliwki mają około 46 kcal w 100g.

Rogaliki pełnoziarniste ze śliwką

Składniki (12 rogalików):

  • 20 dag pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 25 dag chudego twarogu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 12 małych śliwek węgierek
  • ½ całego jajka

Przygotowanie:

Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy chudy ser twarogowy, olej, żółtko, miód i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto, które zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie myjemy śliwki, osuszamy je, usuwamy pestki i kroimy owoce na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na krążek o grubości około 3 mm, który kroimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy po 4 kawałki śliwek i zwijamy w rogaliki. Przygotowane rogaliki  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180⁰C piekarnika na około 20 minut. Rogaliki będą gotowe, gdy przybiorą  ciemnozłoty kolor.

Czas przygotowania:  20 minut przygotowanie ciasta + 30 minut schładzanie + 20 minut pieczenie

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved