Razowy chleb z żurawiną

Zachęcamy do wypróbowania chleba z dodatkiem żurawiny, wykonanego na naturalnym zakwasie z wykorzystaniem mąki razowej. Lekko słodki posmak chleba doskonale komponuje się serem twarogowym, dżemem lub miodem, ale także z wędliną czy z samym masłem.

Chleb z żurawiną

Składniki:

na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej razowej
  • 20 dag mąki pszennej biała (typ 500)
  • garść suszonej żurawiny (5 dag)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,6 litra wody

na zaczyn: 

  • 25 dag mąki żytniej chlebowej (białej)
  • 150 ml letniej wody
  • 50 g zakwasu 

Przygotowanie:

  • Chleb przygotowujemy wg przepisu znajdującego się w podanym linku (przepis tutaj), wykorzystując jednak mąki podane w składnikach na chleb z żurawiną. Przed dodaniem owoców suszonych warto je obsypać odrobiną białej mąki pszennej.

Czas przygotowania: 1,5 godziny - wyrabianie i pieczenie

+ czas na fermentację i wyrastanie

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved