Zachęcamy do wypróbowania chleba z dodatkiem żurawiny, wykonanego na naturalnym zakwasie z wykorzystaniem mąki razowej. Lekko słodki posmak chleba doskonale komponuje się serem twarogowym, dżemem lub miodem, ale także z wędliną czy z samym masłem.
Chleb z żurawiną
Składniki:
na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej razowej
- 20 dag mąki pszennej biała (typ 500)
- garść suszonej żurawiny (5 dag)
- 1 łyżeczka soli
- 0,6 litra wody
na zaczyn:
- 25 dag mąki żytniej chlebowej (białej)
- 150 ml letniej wody
- 50 g zakwasu
Przygotowanie:
- Chleb przygotowujemy wg przepisu znajdującego się w podanym linku (przepis tutaj), wykorzystując jednak mąki podane w składnikach na chleb z żurawiną. Przed dodaniem owoców suszonych warto je obsypać odrobiną białej mąki pszennej.
Czas przygotowania: 1,5 godziny - wyrabianie i pieczenie
+ czas na fermentację i wyrastanie