Racuszki z dyni

kategoria: Blog, Przepisy
Racuszki z dyni

Ze względu na swój neutralny smak, dynia używana jest do różnorodnych potrawach: do zupy, dżemu, ciast czy do racuchów. Wprawdzie placki z dyni nie należą do potraw niskokalorycznych, jednak są tak pyszne i szybkie w przygotowaniu, że każdy powinien od czasu do czasu się na nie skusić. Racuchy można zjeść na śniadanie (najlepiej w połączeniu z jogurtem naturalnym) lub na obiad (jako drugie danie, poprzedzone lekką zupą warzywną z porcją mięsa lub fasoli).

RACUSZKI Z DYNI

Składniki (3 porcje):

  • 30 dag obranej dyni
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 10 dag mąki pszennej (ok.3/4 szklanki)
  • Olej roślinny
  • Cynamon

Przygotowanie:

  • Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Ubijamy pianę z dwóch białek. Żółtka ucieramy z cukrem.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju (około 2 minut z jednej i 2 minuty z drugiej strony), najlepiej zaraz po przygotowaniu masy.
  • Nadmiar tłuszczu odciskamy ręcznikiem papierowym.
  • Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Czas przygotowania: 20 – 25 minut