Zdrowy, szybki i przyszny pomysł na pełnowartościowy obiad. Na talerzu króluje kasza jaglana, która jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
PULPECIKI Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ W AROMATYCZNYM SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM
Składniki (4 porcje):
Pulpety:
- 2/3 szklanki soczewicy
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku
- 25 dag cukinii (ok. pół cukinii)
- 65 dag pomidorów malinowych (ok. 5 średnich)
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Siekamy drobno cebulę, czosnek i chili, myjemy cukinię i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Pulpeciki: Kaszę i soczewicę płuczemy, odsączamy i gotujemy oddzielnie.* Szklimy połówkę cebuli na oliwie, łączymy z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodajemy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy wilgotnymi dłońmi małe pulpeciki o średnicy ok. 4 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w foremce posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 min.
- Sos: Szklimy cebulę na oliwie, dodajemy czosnek, chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukinię i smażymy mieszając przez ok. 2 – 3 minuty. W tym czasie solimy cukinię oraz dodajemy przyprawy. Wrzucamy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 4 – 5 minut mieszając od czasu do czasu.
* 1 porcję kaszy lub soczewicy zalewamy 2 porcjami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min od chwili zawrzenia od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kaszę i soczewicę zostawić pod przykryciem na 15 min. (składniki te muszą być miękkie i tworzyć gęstą masę). Następnie odkrywamy i studzimy.
Czas przygotowania: około 50 minut
.