Jedzenie na piknik powinno być proste w przygotowaniu i łatwe w przenoszeniu. Co spakować do koszyka, by było smacznie, zdrowo i pożywnie? Przedstawiamy kilka propozycji, które świetnie sprawdzą się podczas pikniku.
Pudding chia z owocami
Składniki na 1 porcję:
– 3 łyżki nasion chia
– ½ szklanki mleka z surowych migdałów
– ½ banana
– garść truskawek
– garść truskawek na mus
Przygotowanie:
Mleko migdałowe zmiksować z bananem i wlać do słoika. Dodać chia i wymieszać, odstawić do stężenia w lodówce. Truskawki zmiksować na mus, wyłożyć go na wierzch puddingu. Posypać cząstkami truskawek, zakręcić słoik.
*przepis wegański i bezglutenowy
Czekoladowe ciasteczka
Składniki na 4 porcje (8 większych ciastek):
– 1½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– 3 łyżki masła orzechowego – 3 łyżki kakao gorzkiego, prawdziwego w proszku
– 4 łyżki erytrytolu zmielonego na puder
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka sody
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– 2 paski (8 małych kostek) gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Fasolę z mlekiem migdałowym zmiksować na gładką masę dodając stopniowo suche składniki. Odstawić na chwilę, żeby siemię lekko spęczniało. Czekoladę posiekać drobno. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki nakładać masę i rozsmarowywać na kółka. Każde ciastko posypać szczyptą kruszonej czekolady lekko dociskając ją. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 25-30 minut. Studzić na kratce. Wystudzone zapakować do pojemnika wyłożonego serwetkami, żeby zapobiec kruszeniu się.
*przepis wegański i bezglutenowy
Ziołowe paluchy pełnoziarniste i hummus
Przepis na paluchy:
Składniki:
– 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej, drobno zmielonej
– 30 g świeżych drożdży
– 1,5 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 5 łyżek oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 2 żółtka
– posypka: gruboziarnista sól himalajska, oregano suszone, bazylia suszona, pieprz ziołowy, biały sezam, mak
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i oliwę, odstawić na chwilę. Po ok 10 minutach dodać mąkę, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt, pociąć na paski, posmarować rozkłóconymi żółtkami i posypać mieszanką ziół i nasion. Piec ok 15 minut w 200°C.
Przepis na hummus:
Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy ugotowanej
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki sezamu białego
– 2 łyżki inaktywowanych płatków drożdżowych (ewentualnie można pominąć)
– ½ łyżeczki mielonego kuminu
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– odrobina proszku chilli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę dodając tyle aquafaby (wody z ciecierzycy), aby uzyskać satysfakcjonująca konsystencję. Jeśli trzeba dodać więcej przypraw i zblenderować ponownie.
Uwagi: Do hummusu świetnie pasują też słupki świeżych, chrupiących warzyw takich jak papryka, marchewka, seler naciowy, kalarepa czy ogórek.
*paluchy: przepis wegański, hummus: przepis wegański i bezglutenowy