Polędwiczka jest uważana za jedno z najchudszych części mięsnych. W połączeniu ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami daje pomysł na pyszne, zdrowe danie. Szpinak bogaty jest w potas, żelazo, kwas foliowy, betakaroten i witaminę C. Zarówno suszone pomidory jak i szpinak dzięki wysokiej zawatrości antyoksydantów mają działanie antynowotworowe.
Polędwiczka z farszem ze szpinaku, sera fety i suszonych pomidorów
Składniki (4 porcje):
- ok. 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- ½ kostki chudego sera fety (13 dag)
- 5 brykietów mrożonego szpinaku (15 dag)
- 4 plastry pomidorów suszonych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy, nacinamy na całej długości, tak aby z łatwością je rozłożyć i lekko rozklepać. Polędwiczkę rozklepaną w kształt prostokąta przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami.
- Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy ok. 1 minutę posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy szpinak i delikatnie dusimy do odparowania wody. Dodajemy rozkruszony ser feta, pokrojone i odsączone z oliwy pomidory. Całość doprawiamy pieprzem.
- Farsz układamy na jednej krawędzi przygotowanego mięsa i zwijamy w roladę, spinając wykałaczkami.
- Roladkę nacieramy z zewnątrz ziołami i oliwą, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Obsmażamy krótko na patelni z każdej strony, po czym wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 40 minut.
- Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.
Czas przygotowania: 20 min. przygotowanie + 40 min. pieczenie