Polędwiczka z farszem ze szpinaku, sera fety i suszonych pomidorów

Szpinak  jest prawdziwą bombą wartości odżywczych. Poprawia ukrwienie skóry, kondycje włosów i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami.

Polędwiczka z farszem ze szpinaku, sera fety i suszonych pomidorów

Składniki (4 porcje):

  • ok. 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • ½ kostki chudego sera fety (13 dag)
  • 5 brykietów mrożonego szpinaku (15 dag)
  • 4 plastry pomidorów suszonych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy, nacinamy na całej długości, tak aby z łatwością je rozłożyć i lekko rozklepać. Polędwiczkę rozklepaną w kształt prostokąta przyprawiamy solą, pieprzem  i pozostałymi ziołami. Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy ok. 1 minutę posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy szpinak i delikatnie dusimy do odparowania wody. Dodajemy rozkruszony ser feta, pokrojone i odsączone z oliwy pomidory. Całość doprawiamy pieprzem. Farsz układamy na jednej krawędzi  przygotowanego mięsa i zwijamy w roladę, spinając wykałaczkami. Roladkę nacieramy z zewnątrz ziołami i oliwą, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Obsmażamy krótko na patelni z każdej strony, po czym wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 40 minut. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.

Czas przygotowania: 20 min. przygotowanie + 40 min. pieczenie

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved