Szpinak jest prawdziwą bombą wartości odżywczych. Poprawia ukrwienie skóry, kondycje włosów i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami.
Polędwiczka z farszem ze szpinaku, sera fety i suszonych pomidorów
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy, nacinamy na całej długości, tak aby z łatwością je rozłożyć i lekko rozklepać. Polędwiczkę rozklepaną w kształt prostokąta przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami. Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy ok. 1 minutę posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy szpinak i delikatnie dusimy do odparowania wody. Dodajemy rozkruszony ser feta, pokrojone i odsączone z oliwy pomidory. Całość doprawiamy pieprzem. Farsz układamy na jednej krawędzi przygotowanego mięsa i zwijamy w roladę, spinając wykałaczkami. Roladkę nacieramy z zewnątrz ziołami i oliwą, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Obsmażamy krótko na patelni z każdej strony, po czym wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 40 minut. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.
Czas przygotowania: 20 min. przygotowanie + 40 min. pieczenie