Jarmuż należy do dużej rodziny roślin kapustnych krzyżowych. W porównaniu ze swoimi kuzynkami jarmuż wyróżnia się większą zawartością białka, minerałów i substancji balastowych. Zawiera bardzo dużo wapnia, wśród artykułów żywnościowych jedynie pod tym względem wyprzedzają go ser tylżyckim, sardynki w oleju i soja. Roślina ta jest również dobrym źródłem żelaza i witaminy z grupy B, które przeciwdziałają niedokrwistości, zmęczeniu i trudnościom z koncentracją. Dodatkowo częste jedzenie jarmużu przeciwdziała nowotworom, zawałom serca i osteoporozie.Pierogi razowe z jarmużem i serem
Składniki (około 50 pierogów):
na ciasto:
na farsz:
Przygotowanie:
Farsz
Oddzielamy liście jarmużu od łodygi, po czy dokładnie je myjemy. Z każdego liści ścinamy gruby ,,nerw’’. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy po kilka liści jarmużu, które gotujemy ok. 5 minut. Za pomocą cedzaka wyciągamy liście z wody i zostawiamy do wystygnięcia (liście bardzo zmniejszą swoją objętość). Odciskamy liście z wody i drobno je kroimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze dusimy. Do cebuli dokładamy pokrojone liście jarmużu, wszystko smażymy jeszcze ok. 15-20 minut. Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i chili.
Ciasto
Na stolnicę wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, w środku robimy małe wgłębienie. W powstały dołek wlewamy wrzące mleko i zagarniamy nożem mąkę z brzegów. W nowo utworzone wgłębienie wbijamy jajko i stopniowo dolewamy letnią wodę, mieszając wszystkie składniki nożem. Gdy składniki się połączą wyrabiamy rękami elastyczne ciasto. Tworzymy kulkę ciasta i zostawiamy na posypanej mąką stolnicy na około 10 minut, nakrywając je miską. Następnie odcinamy po kawałku ciasta rozwałkowując je stopniowo. Ciasto wycinamy szklanką lub kroimy nożem w kwadraty. Lepimy pierogi. Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Przed podaniem polewamy 1 łyżeczką masła, oliwy lub oleju lnianego.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Uwagi: