Pierogi razowe z jarmużem i serem

Jarmuż należy do dużej rodziny roślin kapustnych krzyżowych. W porównaniu ze swoimi kuzynkami jarmuż wyróżnia się większą zawartością białka, minerałów i substancji balastowych. Zawiera bardzo dużo wapnia, wśród artykułów żywnościowych jedynie pod tym względem wyprzedzają go ser tylżyckim, sardynki w oleju i soja. Roślina ta jest również dobrym źródłem żelaza i witaminy z grupy B, które przeciwdziałają niedokrwistości, zmęczeniu i trudnościom z koncentracją. Dodatkowo częste jedzenie jarmużu przeciwdziała nowotworom, zawałom serca  i osteoporozie.Pierogi razowe z jarmużem i serem

Składniki (około 50 pierogów):

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (35 dag) np. Lubella
  • ½ szklanki mąki białej ( 5 dag)
  • 4 łyżki wrzącego mleka 2%
  • 1 jajko
  • około 2/3 szklanki wody

na farsz:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 1 jarmuż (ok. 1,5 kg liści)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chili, kolendra

Przygotowanie:

Farsz

Oddzielamy liście jarmużu od łodygi, po czy dokładnie je myjemy. Z każdego liści ścinamy gruby ,,nerw’’. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy po kilka liści jarmużu, które gotujemy ok. 5 minut. Za pomocą cedzaka wyciągamy liście z wody i zostawiamy do wystygnięcia (liście bardzo zmniejszą swoją objętość). Odciskamy liście z wody i drobno je kroimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze dusimy. Do cebuli dokładamy pokrojone liście jarmużu, wszystko smażymy jeszcze ok. 15-20 minut. Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i chili.

Ciasto

Na stolnicę wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, w środku robimy małe wgłębienie. W powstały dołek wlewamy wrzące mleko i zagarniamy nożem mąkę z brzegów. W nowo utworzone wgłębienie wbijamy jajko i stopniowo dolewamy letnią wodę, mieszając wszystkie składniki nożem. Gdy składniki się połączą wyrabiamy rękami elastyczne ciasto. Tworzymy kulkę ciasta i zostawiamy na posypanej mąką stolnicy na około 10 minut, nakrywając je miską. Następnie odcinamy po kawałku ciasta rozwałkowując je stopniowo. Ciasto wycinamy szklanką lub kroimy nożem w kwadraty. Lepimy pierogi. Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Przed podaniem polewamy 1 łyżeczką masła, oliwy lub oleju lnianego.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut  

Uwagi:

  • Ciasto razowe można połączyć także z innym farszem np. serowo-szpinakowym, mięsnym czy owocowym.
Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved