Pieczony filet z indyka

Kolejna propozycja to doskonały pomysł dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Upieczony filet z indyka można bowiem wykorzystać na kilka sposobów - jako porcja mięsa do obiadu, w zamian za szynkę do kanapek czy jako dodatek do sałatki. 

Pieczony filet z indyka

Składniki:

  • filet z indyka (1-1,2 kg)
  • 1 średnia marchewka (10 dag)
  • kawałek selera korzeniowego (10 dag)
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ literatki białego wina (50-60 ml)
  • sól, pieprz, pół łyżeczki curry, papryka ostra lub słodka

Przygotowanie:

Filet z indyka myjemy i osuszamy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym łączymy z olejem. Dodajemy przyprawy i wszytko mieszamy najlepiej ręką, lekko uciskając, aż warzywa puszczą sok. Na końcu do marynaty dodajemy białe wino. Mięso obkładamy przygotowaną marynatą i dobrze nacieramy. Odstawiamy do lodówki najlepiej do następnego dnia. Filet powinniśmy obrócić 1-2 razy, aby marynata dostała się do każdej części mięsa. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1 godziny i 15-30 minut w temperaturze 160°C.

Czas przygotowania: 2 godziny + około 12 godzin marynowania  

Uwagi:

  • Warzywa, w których był pieczony filet można zmiksować i wykorzystać jako sos.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved