Kolejna propozycja to doskonały pomysł dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Upieczony filet z indyka można bowiem wykorzystać na kilka sposobów – jako porcja mięsa do obiadu, w zamian za szynkę do kanapek czy jako dodatek do sałatki.
Pieczony filet z indyka
Składniki:
- filet z indyka (1-1,2 kg)
- 1 średnia marchewka (10 dag)
- kawałek selera korzeniowego (10 dag)
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ literatki białego wina (50-60 ml)
- sól, pieprz, pół łyżeczki curry, papryka ostra lub słodka
Przygotowanie:
Filet z indyka myjemy i osuszamy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym łączymy z olejem. Dodajemy przyprawy i wszytko mieszamy najlepiej ręką, lekko uciskając, aż warzywa puszczą sok. Na końcu do marynaty dodajemy białe wino. Mięso obkładamy przygotowaną marynatą i dobrze nacieramy. Odstawiamy do lodówki najlepiej do następnego dnia. Filet powinniśmy obrócić 1-2 razy, aby marynata dostała się do każdej części mięsa. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1 godziny i 15-30 minut w temperaturze 160°C.
Czas przygotowania: 2 godziny + około 12 godzin marynowania
Uwagi:
- Warzywa, w których był pieczony filet można zmiksować i wykorzystać jako sos.