Pasztet z cukinii

kategoria: Blog, Przepisy
Pasztet z cukinii

Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością. Można je przygotować z fasoli, soi, ziemniaków, cukinii czy marchewki. Poza walorami smakowymi, atutem pasztetów warzywnych jest również niska kaloryczność i szybki sposób przygotowania.

Nasz pasztet z cukinii wyróżnia się dużą zawartością płatków owsianych i otrąb, które dodałyśmy w zamian za mniej wartościową bułkę tartą. Dodatkowo wprowadziłyśmy tylko niewielką porcję sera żółtego, aby obniżyć całkowitą zawartość tłuszczu w przygotowanej potrawie. Pasztet smakuje wyśmienicie zarówno na kanapce lub np. z porcją warzyw na kolację.

Pasztet z cukinii

Składniki (około 1,4 kg pasztetu):

  • 2-3 młode cukinie (ok. 1 kg)
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki otrąb owsianych
  • 3 jajka
  • 15 dag sera żółtego
  • 20 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Młode cukinie wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na 15 minut, następnie odciskamy wodę.
  • Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do odciśniętej cukinii.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy krótko na oleju po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem dusimy do odparowania wody.
  • Wszystkie składniki razem mieszamy dodają starty ser żółty, czosnek, żółtka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o długości około 35 cm .
  • Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze około 170 C. Gotowy pasztet wyjmujemy z foremki dopiero jak całkowicie wystygnie.

Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina pieczenia 

Uwagi:
  • Z zaproponowanej porcji składników uzyskamy około 1,4 kg pasztetu.