Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością. Można je przygotować z fasoli, soi, ziemniaków, cukinii czy marchewki. Poza walorami smakowymi, atutem pasztetów warzywnych jest również niska kaloryczność i szybki sposób przygotowania.
Nasz pasztet z cukinii wyróżnia się dużą zawartością płatków owsianych i otrąb, które dodałyśmy w zamian za mniej wartościową bułkę tartą. Dodatkowo wprowadziłyśmy tylko niewielką porcję sera żółtego, aby obniżyć całkowitą zawartość tłuszczu w przygotowanej potrawie. Pasztet smakuje wyśmienicie zarówno na kanapce lub np. z porcją warzyw na kolację.
Pasztet z cukinii
Składniki (około 1,4 kg pasztetu):
- 2-3 młode cukinie (ok. 1 kg)
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrąb owsianych
- 3 jajka
- 15 dag sera żółtego
- 20 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Młode cukinie wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na 15 minut, następnie odciskamy wodę.
- Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do odciśniętej cukinii.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy krótko na oleju po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem dusimy do odparowania wody.
- Wszystkie składniki razem mieszamy dodają starty ser żółty, czosnek, żółtka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o długości około 35 cm .
- Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze około 170 C. Gotowy pasztet wyjmujemy z foremki dopiero jak całkowicie wystygnie.
Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina pieczenia
Uwagi:
- Z zaproponowanej porcji składników uzyskamy około 1,4 kg pasztetu.