Pasztet sojowy

Czy pasztet bez mięsa może być smaczny? Oczywiście, że tak, a tego bardzo odżywczy. Soja, która jest głównym składnikiem pasztetu charakteryzuje się dużą ilością białka - pół filiżanki dostarcza go tyle co 150 g stek. Dodatkowo jest doskonałym źródłem wapnia (zawartość porównywalna jak w mleku) i magnezu.

Pasztet sojowy

Składniki:

  • 25 dag soi
  • 2-3 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • kminek mielony, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, bazylia

Przygotowanie: 

Soję płuczemy, zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na kilka godzin (ok. 8 h). Po tym czasie odlewamy wodę w której moczyły się nasiona i wlewamy świeżą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy bez przykrycia około 1,5 godziny. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy kilkanaście minut do odparowania wody. Marchew i seler gotujemy do uzyskania miękkości. Płatki owsiane zalewamy odrobiną gorącej wody i krótko gotujemy, aż zmiękną. Wszystkie składniki dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową, oregano i bazylią. Do przestudzonej masy dodajemy  jajka, dokładnie wszytko mieszamy i przekładamy do wąskiej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę dodatkowo można obsypać 2 łyżkami sezamu. Pieczemy w temperaturze ok 170°C przez około 45 minut do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.

Czas przygotowania: około 1 godziny + 8 godzin  moczenia soi + 45 minut pieczenia

Uwagi:

  • Pasztet można również przygotować z innych nasion takich jak fasola, soczewica czy ciecierzyca, pamiętając jednak o tym, że czas gotowania poszczególnych roślin strączkowych jest różny.
  • Jeżeli nie będziemy w stanie zjeść całego pasztetu to można go zamrozić. 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved