Czy pasztet bez mięsa może być smaczny? Oczywiście, że tak, a tego bardzo odżywczy. Soja, która jest głównym składnikiem pasztetu charakteryzuje się dużą ilością białka - pół filiżanki dostarcza go tyle co 150 g stek. Dodatkowo jest doskonałym źródłem wapnia (zawartość porównywalna jak w mleku) i magnezu.
Pasztet sojowy
Składniki:
Przygotowanie:
Soję płuczemy, zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na kilka godzin (ok. 8 h). Po tym czasie odlewamy wodę w której moczyły się nasiona i wlewamy świeżą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy bez przykrycia około 1,5 godziny. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy kilkanaście minut do odparowania wody. Marchew i seler gotujemy do uzyskania miękkości. Płatki owsiane zalewamy odrobiną gorącej wody i krótko gotujemy, aż zmiękną. Wszystkie składniki dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową, oregano i bazylią. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, dokładnie wszytko mieszamy i przekładamy do wąskiej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę dodatkowo można obsypać 2 łyżkami sezamu. Pieczemy w temperaturze ok 170°C przez około 45 minut do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
Czas przygotowania: około 1 godziny + 8 godzin moczenia soi + 45 minut pieczenia
Uwagi: