Kiedy nie masz czasu na czasochłonne przygotowanie śniadania o poranku, z pomocą przychodzą nasze szybkie przepisy na zdrowe posiłki, które wręcz robią się same.
1. Owsianka z masłem orzechowym i bananem.
Składniki:
- 1 dojrzały banan;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 1 łyżka stołowa miodu;
- 2 łyżki stołowe niesolonego masła orzechowego;
- 1/3 szklanki mleka migdałowego;
- 6-8 plasterków banana;
- 2 łyżki stołowe posiekanych orzechów ziemnych.
Przygotowanie:
W średniej wielkości misce rozgnieć banana, następnie przenieś tak przygotowaną papkę do niewielkiego szklanego słoika. Dodaj do rozgniecionego banana płatki owsiane, masło orzechowe i mleko migdałowe, wymieszaj całość. Następnie dorzuć plasterki banana oraz pokrojone orzechy ziemne, po czym zakręć pokrywkę słoika. Wstaw na całą noc do lodówki. Rano po prostu wyjmij gotową owsiankę i ciesz się pysznym, szybkim śniadaniem!
2. Owsianka waniliowo-borówkowa.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych;
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego;
- 1 łyżka stołowa miodu;
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1/3 szklanki mleka migdałowego;
- 2 przepołowione truskawki;
- 5 borówek;
- 2 maliny;
- 2 jeżyny;
- 3 łyżeczki całych prażonych migdałów.
Przygotowanie:
Do szklanego słoika wsyp płatki owsiane, dodaj jogurt grecki, miód, ekstrakt waniliowy i mleko migdałowe. Całość wymieszaj. Następnie posyp wierzch owocami oraz całymi migdałami. Wstaw na całą noc do lodówki. Po obudzeniu możesz zjeść śniadanie w domowym zaciszu lub też wziąć ze sobą owsiankę na wynos.
3. Owsianka czekoladowa z truskawkami.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych;
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego;
- 1 i 1/2 łyżki kakao;
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- pół szklanki mleka migdałowego;
- 3 przepołowione truskawki;
- 1 łyżka startej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Wsyp płatki owsiane do niewielkiego słoika, następnie dodaj syrop klonowy, kakao, ekstrakt waniliowy i mleko migdałowe, po czym wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dorzuć truskawki oraz startą czekoladę, po czym zakręć słoik i wstaw całość do lodówki na całą noc. Rano wyjmij słoik z lodówki i rozkoszuj się gotowym śniadaniem.
4. Owsianka marchewkowa.
Składniki:
- 1 mała starta na tarce marchewka;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego;
- szczypta cynamonu;
- pół szklanki mleka migdałowego;
- 2 łyżki stołowe rodzynek;
- 1 łyżka posiekanych orzechów pecan.
Przygotowanie:
Do szklanego słoika wrzuć startą marchewkę i płatki owsiane, dodaj syrop klonowy, wiórki kokosowe, jogurt grecki, cynamon i mleko migdałowe. Całość dokładnie wymieszaj. Słoik wstaw do lodówki na całą noc. Rano weź ze sobą pyszną i zdrową owsiankę.