Naturalna przyprawa do potraw

Składnikiem dominującym w przyprawach typu vegeta jest sól. Suszone warzywa, które są najbardziej wartościowe w tego typu mieszankach stanowią jedynie około 15%. Aby smak potraw był bardziej wyrazisty dodaje się wzmacniacze smaku m.in. glutaminian sodu (E 621), który zwiększa apetyt, a w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia żołądka, nadciśnienia, kołatania serca, bólu głowy, czy sklerozy. Dodatkowo zawierają one cukier, skrobię kukurydzianą oraz barwnik. Proponowana przez nas przyprawa jest w 100% naturalna, przygotowana przede wszystkim z warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości soli.

NATURALNA PRZYPRAWA DO POTRAW

Składniki:

  • 2 opakowania suszonych jarzyn (20 dag)
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego w płatkach
  • 1-2 łyżeczki lubczyku
  • 1-2 łyżki soli morskiej
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie: 

  • Zmiksować na pył.
Czas przygotowania:  5 min                                         

Uwagi:
  • Suszone warzywa możemy samodzielnie przygotować w domu. Należy je wcześniej oczyścić, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić nożem. Warzywa suszymy około 2 dni w ciepłym miejscu np. na kaloryferze lub w piekarniku. 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved