Składnikiem dominującym w przyprawach typu vegeta jest sól. Suszone warzywa, które są najbardziej wartościowe w tego typu mieszankach stanowią jedynie około 15%. Aby smak potraw był bardziej wyrazisty dodaje się wzmacniacze smaku m.in. glutaminian sodu (E 621), który zwiększa apetyt, a w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia żołądka, nadciśnienia, kołatania serca, bólu głowy, czy sklerozy. Dodatkowo zawierają one cukier, skrobię kukurydzianą oraz barwnik. Proponowana przez nas przyprawa jest w 100% naturalna, przygotowana przede wszystkim z warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
NATURALNA PRZYPRAWA DO POTRAW
Składniki:
- 2 opakowania suszonych jarzyn (20 dag)
- 2 łyżki cebuli suszonej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego w płatkach
- 1-2 łyżeczki lubczyku
- 1-2 łyżki soli morskiej
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 4-5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
- Zmiksować na pył.
Czas przygotowania: 5 min
Uwagi:
- Suszone warzywa możemy samodzielnie przygotować w domu. Należy je wcześniej oczyścić, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić nożem. Warzywa suszymy około 2 dni w ciepłym miejscu np. na kaloryferze lub w piekarniku.