Macie ochotę na coś słodkiego i jednocześnie bardzo pożywnego? Spróbujcie razowych muffinek o delikatnym smaku maślanki.Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika (porównywalna do 1 kromki razowego chleba) i brak szkodliwych tłuszczy trans występujących w wielu innych słodyczach m.in. w batonach, ciastkach kupionych w sklepie czy wypiekach domowych przygotowanych z użyciem margaryny kostkowej.
Muffinki razowe
Składniki (ok. 12 babeczek):
- 2 bardzo dojrzałe, średniej wielkości banany
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 g cukru trzcinowego
- 280 ml maślanki
- 1 duże jajko
- 75 g oleju
- opcjonalnie jagody
Przygotowanie:
- Banany rozgniatamy w misce.
- Wsypujemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sodą, solą i cukrem oraz dodajemy maślankę, jajka i olej. Całość dobrze mieszamy łyżką tak, by wszystkie składniki dobrze się połączy.
- Następnie do formy na muffinki wkładamy 12 papierowych papilotek, do których przekładamy przygotowaną masę (zapełniamy 3/4 papilotki).
- Opcjonalnie do muffinek można dodać owoce jagodowe obtoczone w odrobinie mąki ziemniaczanej.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180ºC), pieczemy ok. 20-25 minut, aż wierzch babeczki będzie złotobrązowy.
Czas przygotowania: 35 - 40 minut.
Nasza rada:
- Do ciasta możemy dodać owoce, a wierzch babeczek dodatkowo ozdobić odrobiną niskotłuszczowego, naturalnego serka homogenizowanego i konfiturą. Kaloryczność takiej muffinki wzrośnie o 35 - 40 kcal.