Porcja makaronu z cieciorką i szpinakiem zapewnia prawie połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Udowodniono, że ludzie spożywający odpowiednią ilość tego składnika rzadziej chorują na cukrzycę, niektóre nowotwory, choroby układu krążenia czy otyłość.
Makaron tagliatelle z cieciorką i szpinakiem
Składniki (3 porcje):
Przygotowanie:
Dzień wcześniej suchą cieciorkę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na całą noc, żeby nasiona spęczniały. Następnie zalewamy świeżą, zimną wodą i gotujemy bez przykrycia przez około 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy nasiona. Gotujemy makaron. Czosnek i cebulę siekamy w drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy oliwię, dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy, na 30 sekund wrzucamy czosnek. Dodajemy pieczarki i lekko dusimy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy szpinak i całość dusimy, co jakiś czas mieszając. Wsypujemy cieciorkę, bazylię, dokładamy jogurt. Mieszamy z makaronem.
Czas przygotowania: 30 minut + moczenie i gotowanie ciecierzycy.