Kurki i dynia w pełni sezonu! Czas więc z nich skorzystać i rozsmakować się w pysznym sosie dyniowo-kurkowym do makaronu. Idealne danie na jesienne popołudnia i pluchę.
Składniki (2-3 porcje):
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Makaron gotujemy w gorącej, lekko osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, szklimy cebulę (około 2 minuty) i dodajemy roztarty ząbek czosnku. Następnie dodajemy dynię, którą krótko dusimy. Po 3 minutach wlewamy bulion, wszystko dusimy do momentu, aż dynia będzie prawie miękka. Dodajemy grzyby, świeży tymianek i smażymy dalej przez około 3 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany 30 %. Potrawę dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku.