Zaproponowana potrawa to znakomita i zdrowa propozycja dla wegetarian lub osób, które mają ochotę na bezmięsne danie. Dzięki dużej zawartości błonnika, kasza pęczak nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale przede wszystkim świetnie syci. Uważa się, że pęczak jest jedną z najbardziej wartościowych kasz.
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI
Składniki (4 porcje):
- ok. 0,5 kg obranej dyni
- szklanka kaszy pęczek (ok. 180 g)
- ¼ średniego brokuła (ok. 100 g)
- ½ kalafiora (100 g)
- 2 pomidory suszone (ok. 50 g)
- ½ czerwonej cebuli
- 8 pieczarek (ok. 160 g)
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- liście świeżej bazylii
- świeża pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone pieczarki i razem dusimy aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodajemy umytą kaszę pęczak, zalewamy ją około 2,5 szklanki wody i gotujemy około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Dynię kroimy w średniej wielkości kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez około 20 minut (aż będzie odpowiednio miękka).
- Brokuły i kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki.
- Gdy pęczak jest już gotowy, dodajemy warzywa, pokrojone suszone pomidory, groszek, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzewamy przez około 7 minut tak, aby brokuły i kalafior zmiękły.
- Potrawę nakładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem dekorujemy listkami świeżej bazylii i pietruszki.
Czas przygotowania: 50 minut