Żywność o wysokim stopniu przetworzenia jest obecnie wprost wszechobecna. Nawet robiąc codzienne, podstawowe zakupy, nie sposób uniknąć ryzyka włożenia do koszyka tych pełnych sztucznych dodatków produktów. Czy jednak można będąc na zdrowej, zbilansowanej diecie, skutecznie unikać przetworzonej żywności na co dzień? Okazuje się, że jest to nie tylko możliwe, ale i naprawdę łatwe – wystarczy tylko przestrzegać w tym celu kilku prostych zasad.
Przede wszystkim – zawsze czytaj składy!
Myślisz, że wybierając wyłącznie produkty żywnościowe z półek ze zdrową żywnością, masz gwarancję ich zdrowego składu? Niestety, rzeczywistość nie jest tak różowa. Wielu producentów kusi potencjalnych klientów zdrowymi sloganami umieszczonymi na opakowaniach licząc na to, że żaden konsument nie pokusi się o zerknięcie na listę składników. W ten sposób wśród tzw. zdrowego jedzenia znajdziemy takie ciekawostki jak dietetyczne ciastka o wysokiej zawartości błonnika, które zawierają wprost ogromne ilości białego cukru – ale o tym nie przeczytamy wśród chwytliwych haseł na froncie jego opakowania. Równie często można spotkać się z nabiałem czy też napojami szumnie promowanymi jako produkty pozbawione cukru. Tyle tylko, że zazwyczaj produkty te zamiast tradycyjnego cukru buraczanego zawierają siejący w ludzkim organizmie prawdziwe spustoszenie syrop glukozowo-fruktozowy. Pamiętajmy – pełną informację o danym artykule spożywczym znajdziemy tylko i wyłącznie w liście składników umieszczonej z tyłu opakowania.
Wystrzegaj się gotowych dań
Bez wątpienia gotowe dania, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym, są niesamowicie wygodne. W przypadku większości z nich wystarczy jedynie podgrzać je w kuchence mikrofalowej, aby otrzymać ciepły posiłek. Niestety, wygoda i szybkość przygotowania pociągają za sobą pełne chemicznych komponentów składy, które przesycone są konserwantami, sztucznymi aromatami, barwnikami i wzmacniaczami smaku. Dlatego ze wszelką cenę unikaj jedzenia sklepowych gotowych dań. Zdecydowanie zdrowszą opcją, gdy dopada nas niespodziewany głów, będzie lekka sałatka czy też wartościowa warzywna przekąska.
Rób zakupy u sprawdzonych dostawców
Kupując jajka, owoce czy też warzywa, należy mieć świadomość, że te najświeższe nie tylko posiadają najlepsze walory smakowe, ale również są wolne od konserwantów i pestycydów, które mają za zadanie przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Dlatego warto udać się na lokalny targ i tam znaleźć dostawcę, który oferuje świeże towary, najlepiej pochodzące bezpośrednio z gospodarstwa rolnego, w którym zostały one wytworzone. Jak najrzadziej wybierajmy owoce i warzywa z marketów, a w szczególności wystrzegajmy się tych zapakowanych w folię.
Weź pod lupę oleje i produkty zbożowe
Jednym z najczęściej przetwarzanych składników spożywczych jest biała mąka, która jest obecnie niemal wszechobecna. Znajdziemy ją nie tylko w tak oczywistych produktach, jak pieczywo czy też słodkie ciastka, ale także w gotowych sosach i dressingach oraz konserwach rybnych. Równie często w różnego rodzaju pokarmach znaleźć można pozbawione wielu wartości odżywczych rafinowane oleje, do których produkcji wykorzystywane są różnego rodzaju szkodliwe syntetyczne substancje. Zarówno biała mąka, jak i niezdrowe tłuszcze, dostarczają do organizmu spore dawki kalorii, przez co przyczyniają się do powstawania nadwagi i otyłości. Oprócz tego nie są one bogatym źródłem witamin ani składników mineralnych. Dlatego zastąpmy białą mąkę pszenną jej orkiszowym odpowiednikiem, zaś jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze, postawmy na oliwę z oliwek extra virgin bądź klarowane masło do smażenia.
Mimo tego, że żywność przetworzona otacza nas ze wszystkich stron, już niewielki wysiłek przy codziennych zakupach może sprawić, że znacznie ograniczymy ich udział w naszej codziennej diecie. Z pewnością nasze ciało szybko odwdzięczy nam się lepszym samopoczuciem i dobrym zdrowiem.