Jabłuszka w sezamie

Jabłka w sezamie to doskonały pomysł na II śniadanie lub podwieczorek. Świetnie sprawdzi się podczas jesienno-zimowych dni, kiedy świeże owoce i jogurty już tak bardzo nam nie smakują jak w okresie letnim.

Jabłuszka w sezamie

Składniki (3 porcje):

  • 2 średnie jabłka (320 g)
  •  2 białka z jajek
  •  4 łyżki sezamu
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1 łyżka miodu
Przygotowanie:

Ubijamy pianę z jajek do której dodajemy 4 łyżki sezamu, 1 łyżkę płynnego miodu i cynamon. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w masie sezamowej. Przygotowujemy brytfankę, którą wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy zmielonym ziarnem sezamu. Na brytfance układamy jabłka i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (temperatura 160⁰C) około 20 minut, zwracając uwagę aby się nie przypaliły.

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenie

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved