Jabłka w sezamie to doskonały pomysł na II śniadanie lub podwieczorek. Świetnie sprawdzi się podczas jesienno-zimowych dni, kiedy świeże owoce i jogurty już tak bardzo nam nie smakują jak w okresie letnim.
Jabłuszka w sezamie
Składniki (3 porcje):
- 2 średnie jabłka (320 g)
- 2 białka z jajek
- 4 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Ubijamy pianę z jajek do której dodajemy 4 łyżki sezamu, 1 łyżkę płynnego miodu i cynamon. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w masie sezamowej. Przygotowujemy brytfankę, którą wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy zmielonym ziarnem sezamu. Na brytfance układamy jabłka i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (temperatura 160⁰C) około 20 minut, zwracając uwagę aby się nie przypaliły.
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenie