Humus, czyli pasta z cieciorki i sezamu

Humus to ciekawa propozycja do kanapek. Taka pasta jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Dostarcza wapnia i fosforu - wzmacniają kości, miedzi i cynku – poprawiają wygląd naszej skóry, witaminy B1 – odpowiedzialnej za dobre funkcjonowanie układu nerwowego

HUMUS

Składniki (0,5 kg = 10 porcji):

  • 1 szklanka suchej cieciorki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g ziarna sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka w proszku

Przygotowanie:

  • Cieciorkę moczymy przez noc. Po tym czasie odlewamy wodę i nalewamy świeżą. Gotujemy około 40 minut. Odcedzamy i studzimy.
  • Sezam delikatnie prażymy na patelni, uważając aby się nie przypalił.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i odrywamy listki.
  • Wszystkie składniki miksujemy, doprawiamy do smaku.
  • Następnie dodajemy sezam, który opcjonalnie wcześniej mielimy w młynku do kawy.
  • Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, należy dolać trochę wody z gotowania cieciorki lub przegotowanej wody.

   
  Czas przygotowania:15 minut przygotowanie + 10 h na moczenie i gotowanie cieciorki

     kalorycznosc-pasta-cieciorka

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved