Grillowany kurczak z warzywami na ostro i sosem czosnkowym

Zapowiada się ciepły weekend, więc przedstawiamy inspirację na weekendowego grilla.

Składniki (2 porcje):

  • 1 większa pierś z kurczaka (200 g)
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała cukinia
  • przyprawa do grilla
  • pieprz

Sos czosnkowy:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • + opcjonalnie trochę utartego ogórka

Przygotowanie:

  • Dzień przed grillowaniem mięso dzielimy na mniejsze kawałki (najlepiej na szerokie paski), nacieramy pieprzem i zasypujemy ulubioną przyprawą do grilla. 
  • Do grillowania warzyw będzie nam potrzebna aluminiowa tacka.
  • Ostrą papryczkę siekamy na małe kawałki, paprykę kroimy na grubsze paski, natomiast cukinię w plastry (nieco grubsze ok 0,5 cm). Pieczarki kroimy w plasterki, a cebule w drobną kostkę.
  • Wszystkie warzywa umieszczamy na tacce, posypujemy odrobiną przyprawy do grilla, następnie umieszczamy na ruszcie i co jakiś czas mieszamy.
  • Mięso grillujemy na początku na kratkach obok tacki, ale po kilku minutach wsadzamy je do warzyw.
  • Gotową mieszankę podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym.
Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved