Zapowiada się ciepły weekend, więc przedstawiamy inspirację na weekendowego grilla.
Składniki (2 porcje):
- 1 większa pierś z kurczaka (200 g)
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 mała cukinia
- przyprawa do grilla
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- + opcjonalnie trochę utartego ogórka
Przygotowanie:
- Dzień przed grillowaniem mięso dzielimy na mniejsze kawałki (najlepiej na szerokie paski), nacieramy pieprzem i zasypujemy ulubioną przyprawą do grilla.
- Do grillowania warzyw będzie nam potrzebna aluminiowa tacka.
- Ostrą papryczkę siekamy na małe kawałki, paprykę kroimy na grubsze paski, natomiast cukinię w plastry (nieco grubsze ok 0,5 cm). Pieczarki kroimy w plasterki, a cebule w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa umieszczamy na tacce, posypujemy odrobiną przyprawy do grilla, następnie umieszczamy na ruszcie i co jakiś czas mieszamy.
- Mięso grillujemy na początku na kratkach obok tacki, ale po kilku minutach wsadzamy je do warzyw.
- Gotową mieszankę podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym.