Sałatka caprese to włoska przystawka, która z powodu swoich barw uważana jest za narodową potrawę. Szturmem zdobyła również serca i stoły Polaków. W naszej wersji nie mogło zabraknąć odrobiny polskości, dlatego urozmaiciliśmy przepis o nasz najpopularniejszy owoc - jabłko.
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Przetnij jabłka na pół, usuń gniazdo z pestkami, pokrój na 6 plastrów, zamarynuj (20 minut) w oliwie, soli i pieprzu do smaku. Na patelni grillowej lub tacce do grillowania na ruszcie rozgrzej małą ilość oliwy i usmaż jabłko na rumiano. W misce wymieszaj posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i szczyptę pieprzu. Małym strumieniem wlej oliwę i delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż sałatę, plastry grillowanego jabłka, przełóż plastrami sera mozzarella. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Polej sałatkę przygotowanym sosem i posyp orzechami.