Sałatka caprese to włoska przystawka, która z powodu swoich barw uważana jest za narodową potrawę. Szturmem zdobyła również serca i stoły Polaków. W naszej wersji nie mogło zabraknąć odrobiny polskości, dlatego urozmaiciliśmy przepis o nasz najpopularniejszy owoc – jabłko.
Składniki na 2 porcje:
- 1 czerwone, twarde jabłko
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 10 dag sera mozzarella light
- pęczek świeżej mięty
- 3–4 listki sałaty np. roszponka lub szpinak
- garść orzechów włoskich
- cytryna
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Przetnij jabłka na pół, usuń gniazdo z pestkami, pokrój na 6 plastrów, zamarynuj (20 minut) w oliwie, soli i pieprzu do smaku. Na patelni grillowej lub tacce do grillowania na ruszcie rozgrzej małą ilość oliwy i usmaż jabłko na rumiano. W misce wymieszaj posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i szczyptę pieprzu. Małym strumieniem wlej oliwę i delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż sałatę, plastry grillowanego jabłka, przełóż plastrami sera mozzarella. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Polej sałatkę przygotowanym sosem i posyp orzechami.