Grillowane jabłko z mozzarellą i sałatą

Sałatka caprese to włoska przystawka, która z powodu swoich barw uważana jest za narodową potrawę. Szturmem zdobyła również serca i stoły Polaków. W naszej wersji nie mogło zabraknąć odrobiny polskości, dlatego urozmaiciliśmy przepis o nasz najpopularniejszy owoc - jabłko.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 czerwone, twarde jabłko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 10 dag sera mozzarella light
  • pęczek świeżej mięty
  • 3–4 listki sałaty np. roszponka lub szpinak
  • garść orzechów włoskich
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

Przetnij jabłka na pół, usuń gniazdo z pestkami, pokrój na 6 plastrów, zamarynuj (20 minut) w oliwie, soli i pieprzu do smaku. Na patelni grillowej lub tacce do grillowania na ruszcie rozgrzej małą ilość oliwy i usmaż jabłko na rumiano. W misce wymieszaj posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i szczyptę pieprzu. Małym strumieniem wlej oliwę i delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż sałatę, plastry grillowanego jabłka, przełóż plastrami sera mozzarella. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Polej sałatkę przygotowanym sosem i posyp orzechami.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved