Kilka prostych składników wystarczy, żeby wyczarować ten smaczny i zdrowy deser – z pewnością posmakuje wielbicielom czekolady i nie tylko.
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki dowolnych bakalii
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy. Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać, aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników. Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie przenieść do formy o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.