Drożdżowa gwiazda z makiem
Składniki:
- 200 g mleka
- 120 g erytrytolu
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g mąki pełnoziarnistej / owsianej / orkiszowej
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 900 g masy makowej
- cukier puder, do oprószenia (zdrowy cukier puder możesz uzyskać mieląc erytrytol w młynku)
Składniki masa makowa:
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g migdałów, ze skórką
- 500 g maku
- 120 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
- 350 g mleka
- 120 g erytrolu
- 80 g miodu, płynnego
- 120 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- ½ – 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
Mak moczymy ok 2h. Następnie mielimy w maszynce. Orzechy i migdały drobno kroimy lub mielimy. Suszone owoce drobno kroimy. Przekładamy do naczynia z orzechami i migdałami. Do garnka wsypujemy wcześniej zmielony mak, dodajemy mleko, erytrol i miód, gotujemy ok 45 minut, ciągle mieszając. Dodajemy rozdrobnione orzechy z migdałami, rozdrobnione suszone owoce, rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, mieszamy. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
Mleko, erytrol i drożdże, podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy od białek, odstawiamy. Dodajemy żółtka, mąkę, ekstrakt z wanilii i masło i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy. Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Pianę przekładamy do masy makowej, mieszamy delikatnie do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy kulę, dzielimy na 4 równe części, następnie każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła (Ø ok. 30 cm). Aby uzyskać pożądany kształt nadmiar ciasta wycinamy. Pierwszy kawałek ciasta przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę, rozsmarowujemy na nim ⅓ masy makowej, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu. Układamy kolejną, rozwałkowaną porcję ciasta, smarujemy połową masy makowej. Przykrywamy 3 blatem ciasta, smarujemy pozostałą częścią masy makowej, na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta i delikatnie dociskamy. Na środku ciasta zaznaczamy szklanką okrąg (Ø 8 cm). Za pomocą bardzo ostrego noża zaczynając od miejsca zaznaczonego okręgu, dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty. Następnie chwytamy równocześnie za 2 kawałki ciasta i zawijamy je dwukrotnie w kierunku do środka (tzn. jeden kawałek skręcić dwukrotnie w prawo, a sąsiadujący dwukrotnie w lewo). Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów sklejamy, a zewnętrzne naciągamy, tworząc ramiona gwiazdy. Czynności powtarzamy dla pozostałych kawałków, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy 30-35 min (180°C). Gwiazdę drożdżową z makiem podajemy po ostudzeniu oprószoną cukrem pudrem.