Drożdżowa gwiazda z makiem
Składniki:
Składniki masa makowa:
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
Mak moczymy ok 2h. Następnie mielimy w maszynce. Orzechy i migdały drobno kroimy lub mielimy. Suszone owoce drobno kroimy. Przekładamy do naczynia z orzechami i migdałami. Do garnka wsypujemy wcześniej zmielony mak, dodajemy mleko, erytrol i miód, gotujemy ok 45 minut, ciągle mieszając. Dodajemy rozdrobnione orzechy z migdałami, rozdrobnione suszone owoce, rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, mieszamy. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
Mleko, erytrol i drożdże, podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy od białek, odstawiamy. Dodajemy żółtka, mąkę, ekstrakt z wanilii i masło i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy. Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Pianę przekładamy do masy makowej, mieszamy delikatnie do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy kulę, dzielimy na 4 równe części, następnie każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła (Ø ok. 30 cm). Aby uzyskać pożądany kształt nadmiar ciasta wycinamy. Pierwszy kawałek ciasta przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę, rozsmarowujemy na nim ⅓ masy makowej, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu. Układamy kolejną, rozwałkowaną porcję ciasta, smarujemy połową masy makowej. Przykrywamy 3 blatem ciasta, smarujemy pozostałą częścią masy makowej, na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta i delikatnie dociskamy. Na środku ciasta zaznaczamy szklanką okrąg (Ø 8 cm). Za pomocą bardzo ostrego noża zaczynając od miejsca zaznaczonego okręgu, dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty. Następnie chwytamy równocześnie za 2 kawałki ciasta i zawijamy je dwukrotnie w kierunku do środka (tzn. jeden kawałek skręcić dwukrotnie w prawo, a sąsiadujący dwukrotnie w lewo). Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów sklejamy, a zewnętrzne naciągamy, tworząc ramiona gwiazdy. Czynności powtarzamy dla pozostałych kawałków, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy 30-35 min (180°C). Gwiazdę drożdżową z makiem podajemy po ostudzeniu oprószoną cukrem pudrem.