NASZE ODDZIAŁY
Dietetyk Wrocław – Śródmieście
ul. Słowiańska 35b
telefon: +48 662 213 965
wroclaw.srodmiescie@bonne-sante.pl
Wtorek 09:00 - 17:00
Środa 12:00 - 20:00
Czwartek 09:00 - 17:00
Dietetyk Bonne Santé Wrocław
![]() |
Nazywam się Alicja Podolak, pokażę Ci, jak zmienić nawyki żywieniowe i stworzyć nowe, cenne przyzwyczajenia. Każdego dnia służyć Ci będę swoją wiedzą, doświadczeniem i przyjaznym wsparciem. |

Metamorfoza! 2020-11-23, 12:51






Mikołajkowe pierniczki 2020-11-17, 09:00

Kreatywna kuchnia Bonne Sante! 2020-11-11, 10:43
Jak zrobić makaron z warzyw? 🥕🥕🥕
Do tego zadania potrzebna nam będzie po prostu ostra obieraczka do warzyw. Wystarczy jej ostrze przyłożyć i przeciągnąć wzdłuż warzywa, aby uzyskać długie i regularne plastry.
…gotowe! Proste prawda? 🙂
Miłego gotowania!

Nawodnienie-strażnik odporności! 2020-10-27, 10:26

Schudnij zdrowo z Bonne Sante! 2020-10-26, 14:06
#JesiennaPromocja 15% zniżki na kurację dietetyczną tylko do 30.10.2020!
Zacznij kurację dietetyczną w Bonne Santé i odbierz 15% zniżki <3 Już dziś zapytaj o szczegóły 662213965 lub napisz do nas wiadomość priv.
Kuracja dietetyczna obejmuje:
✅cotygodniowe konsultacje z dietetykiem
✅ indywidualny plan żywieniowy dopasowany do potrzeb organizmu opracowany przez dietetyka na podstawie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego oraz nowe diety i przepisy w każdym tygodniu
✅wsparcie i materiały psychodietetyczne pomagające utrzymać maksymalną motywację podczas kompleksowej kuracji

Prosto z Sycylii! 2020-10-02, 10:08

Pełnoziarnista tarta 2020-08-25, 17:58
Tarta z mąki razowej
Składniki na pełnoziarnisty spód:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej razowej
- trochę ponad ½ masła, schłodzonego (90 g)
- szczypta soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę schłodzone masło, szczyptę soli oraz cukier. Rozcieramy palcami masło z mąką, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki w gładka kulę (w razie konieczności dodając 1-2 łyżki wody). Następnie zawijamy je w foliowy woreczek i odkładamy na godzinę do lodówki.
- Po upływie tego czasu ciastem wylepiamy dno formy. Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190ᵒC. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone.
- Formę z ciastem nakrywamy folią aluminiową i wkładamy gorącego piekarnika na ok 10 minut.
Jako wypełnienie do ciasta użyłam budyniu (śmietankowy oraz czekoladowy bez dodatku cukru) przygotowany tradycyjnie. Po jego wystudzeniu masę budyniową wylałam na ciasto. Na wierzch warto dodać ulubione owoce!
1 porcja- 1 kawałek ciasta polecam na podwieczorek 🙂
Smacznego!

Królewska sałatka z wiśniami 2020-08-24, 16:35

Kosmetyczne triki! 2020-08-04, 19:22
Codzienne nakładanie na oczy kawałków ogórka pomaga zmniejszyć obrzęk oraz rozjaśnia cienie pod oczami 🥒 To warzywo zawiera wysoką dawkę witaminy C, kwas kawowy oraz krzemionkę, które zapobiegają zatrzymaniu się wody i łagodzą obrzęki. Warto skroić ogórka i na kilkanaście minut schować go do lodówki, a dopiero później położyć go na 20 minut na powieki.

Produkty pomocne- Helicobacter Pylori 2020-07-20, 16:19
Polecane produkty wykazujące pozytywny wpływ na organizm,
w trakcie oraz po zakażeniu Helicobacter. Poniżej lista produktów bogatych w związki takie jak katechiny, olejki eteryczne czy bakterie probiotyczne hamujące rozwój zakażenia:
Zioła:
- Mięta,
- Pokrzywa,
- Kminek,
- Kurkuma,
- Imbir,
- Cynamon,
- Oregano,
- Kardamon,
- Czosnek,
- Rozmaryn,
- Czarnuszka,
- Zielona herbata,
- Szałwia
Owoce i Warzywa:
- Truskawki,
- Owoce i warzywa koloru pomarańczowego (marchew, dynia, brzoskwinie, morele, melon),
- Jagody,
- Maliny,
- Żurawina,
- Jerzyny,
- Borówki,
- Żurawina,
- Kalafior,
- Brokuł,
- Szpinak,
- Natka pietruszki
- kiszonki
Nabiał:
- Mleko,
- Kefir,
- Maślanka,
- Jogurty naturalne
RYBY
SIEMIĘ LNIANE
OLEJE ROŚLINNE (w tym olej z czarnuszki)
Nie rezygnuj z komfortu oraz dobrego samopoczucia! Walka z Helicobacter Pylori jest trudna i obciążająca dla układu pokarmowego, ale jesteś w stanie o Siebie zadbać oraz polepszyć kondycję Twojego organizmu, dzięki odpowiedniej diecie.

Kreatywna kuchnia! 2020-07-07, 13:45
Aby schłodzić napój bez rozwadniania go wrzuć, zamiast kostek lodu, zamrożone kawałki owoców lub drobne owoce w całości Świetnie sprawdzą się całe wiśnie, truskawki i maliny lub mango czy ananas pokrojone w kostkę przed zamrożeniem.

Truskawkowy sernik na zimno 2020-07-01, 16:43
Składniki na 4 porcje:
- 400g serka homogenizowanego, naturalnego do 5 % tłuszczu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego ok. 2%
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu
- truskawki (2 szklanki
- 3 łyżeczki żelatyn
- galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i zmiksuj na gładki mus. Przelej go do garnka. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w 70 ml gorącej wody i wlej do garnka z musem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
- Serek, jogurt, ksylitol wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie – możesz użyć miksera. Galaretkę wraz z jedną łyżeczką żelatyny, rozpuść w 150 ml gorącej wody, mieszaj, żeby dokładnie się rozpuściła i ostudź trochę i wlej do masy serowej. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
- Powstałą masę przelej do formy (masa jest bardzo rzadka, dlatego jeśli robisz ciasto w tortownicy, pamiętaj że powinna być ona bardzo szczelna – najlepiej „z kołnierzem”). Wstaw do lodówki aż stężeje, ok 35 minut. Na już stałą masę serową przelej chłodny mus truskawkowy. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia sernika.
Tak przygotowany sernik możemy śmiało, od czasu do czasu, zjeść w ramach podwieczorku czy drugiego śniadania!
Smacznego 🙂

Chrupiąca sałatka z kurczakiem grillowanym 2020-06-29, 15:39
Kolejny prosty w przygotowaniu, szybki, oczywiście smaczny, a zarazem zdrowy przepis na chrupiącą sałatkę z kurczakiem! Polecam na kolację z kromeczką chleba razowego.
Składniki (2 porcje):
- 300 g indyk/kurczak
- 4 spore garści mix sałat
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- mały świeży ogórek
- 1 papryka w dowolnym kolorze (możemy wykorzystać np. 2 mniejsze w różnych kolorach)
- mała cebula czerwona
- płaska łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, ulubiona zioła (np suszona bazylia + oregano)
Możemy podawać z oliwą z oliwek lub przygotować prosty sos czosnkowy:
Sos:
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- czosnek 1 duży ząbek
- odrobina pieprzu i soli do smaku
- Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Dodać szczyptę pieprzu i soli do smaku (śmiało możemy dodać suszone zioła). Dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy dokładnie. Sos smakuje najlepiej, kiedy chwilę postoi w lodówce.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki, cebulę w piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą w misce. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i doprawiamy: szczyptą suszonych ziół oraz papryką ostrą i słodką. Kurczaka grillujemy na patelni. Tak przygotowanego kurczaka (lub indyka) kładziemy na wierzch warzyw. Polewamy oliwą z oliwek lub przygotowanym samodzielnie naturalnym sosem czosnkowym.
Gotowe! Smacznego!

Sezonie truskawkowy trwaj! 2020-06-24, 19:26

Dookoła świata diety- Lawenda 2020-06-16, 13:17

Dieta a problemy ze skórą 2020-05-29, 13:29
Nie ulega wątpliwości, że zdecydowana większość z nas nie jest do końca zadowolona z kondycji i wyglądu swojej skóry. Wśród najczęściej występujących problemów skórnych prym wiedzie przede wszystkim sucha, wręcz odwodniona cera o niezdrowym, ziemistym wyglądzie. Jednocześnie bardzo powszechną przypadłością jest również skóra przetłuszczająca się i zanieczyszczona, ze skłonnością do powstawania zaskórników i różnego rodzaju wyprysków. Równie często występują problemy z kruchymi naczynkami z dużą skłonnością do pękania oraz nieestetyczny rumień skórny. We wszystkich tych przypadkach sięgamy po specjalistyczne, często również drogie kosmetyki, które jednak nie zawsze dają zadowalające, wymierne efekty. Tymczasem czynnikiem, który w znacznym stopniu przyczynia się do utrzymania epidermy w dobrej kondycji, jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta, dopasowana do indywidualnych potrzeb naszej skóry. Przyjrzyjmy się zatem zawartości naszych talerzy i zrewidujmy, czy dostarczamy naszej skórze wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
Ukojenie dla skóry suchej.
W przypadku epidermy suchej niezmiernie ważne jest systematyczne nawadnianie jej od wewnątrz. Podstawą jest codzienne wypijanie minimum dwóch litrów wody lub innych wysokiej jakości napojów – zielonej herbaty czy też świeżo tłoczonych soków. Posiadaczki skóry suchej często skarżą się na nieprzyjemne uczucie ściągnięcia epidermy, powracający problem suchych skórek oraz utratę elastyczności cery. Aby skutecznie uporać się z tymi problemami, należy zadbać o odpowiednią podaż cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6 w naszym codziennym jadłospisie. Składniki te pomagają utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia w głębokich warstwach epidermy oraz chronią ją przed nadmierną utratą wilgoci. Kwasy omega-3 oraz omega-6 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk, a oprócz tego w orzechach i nierafinowanych olejach roślinnych. Kolejną bolączką posiadaczek cery suchej i odwodnionej jest jej szybsze starzenie się oraz widoczna utrata jędrności. Aby skutecznie przeciwdziałać przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, bruzd oraz kurzych łapek, warto zaprzyjaźnić się z naturalnymi antyoksydantami, które aktywnie zwalczają wolne rodniki, hamując tym samym procesy starzenia się komórek. Do najsilniejszych antyoksydantów pochodzenia naturalnego należą witaminy A, C oraz E. Witaminę A w formie silnie działającego retinolu znaleźć możemy w marchewce, wątróbce oraz żółtkach jajek, zaś witaminy E – zwaną także witaminą młodości – szukać należy w olejach roślinnych, np. lnianym czy też rzepakowym, pestkach dyni i słonecznika, a także w orzechach. Z kolei kwas askorbinowy, czyli wszystkim nam dobrze znana witamina C, znajduje się głównie w świeżych owocach i warzywach – cytrusach, czarnej porzeczce, truskawkach, aceroli, papryce, pomidorach, natce pietruszki oraz warzywach z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, jarmuż czy też brukselka.
Oczyszczenie dla cery tłustej.
Podstawą prawidłowej diety w przypadku występowania cery tłustej oraz zanieczyszczonej jest wykluczenie z jadłospisu produktów, które w znaczący sposób przyczyniają się do pogorszenia stanu epidermy oraz nasilenia występowania wszelkiego rodzaju wyprysków. Przede wszystkim należy unikać fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek, czerwonego mięsa oraz pełnotłustych przetworów mlecznych. Dzięki wyeliminowaniu tych często mocno przetworzonych pokarmów, będących źródłami konserwantów oraz nasyconych tłuszczy, można znacząco zredukować wydzielanie sebum oraz poprawić ogólny wygląd skóry. Warto jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż dobroczynnych składników, takich jak antybakteryjny cynk, normalizujący przetłuszczanie się skóry selen oraz matującą cerę miedź. Źródłem tychże minerałów są takie produkty spożywcze jak pełnoziarniste pieczywo, orzechy, pestki dyni oraz słonecznika, sezam, podroby, tuńczyk, owoce morza czy też brązowy ryż. Jadłospis w przypadku cery tłustej powinien również być bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawniając naturalną perystaltykę jelit wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn, które bezpośrednio wpływają na tworzenie się nieestetycznych zaskórników oraz wyprysków.
Wzmocnienie dla cery naczynkowej.
Kruche naczynka i skłonność do powstawania rumienia to kolejny częsty problem skórny, z którym walczyć można przy pomocy odpowiedniej diety. Fenomenalne rezultaty można uzyskać, rezygnując z produktów mogących podrażnić skórę i zaognić naczynka, takich jak alkohol, ostre przyprawy czy też mocna kawa i herbata. Jednocześnie warto wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminę K, która przyczynia się wzmocnienia naczynek od wewnątrz oraz zahamowania ich pękania. Witaminę tę znajdziemy w zielonych warzywach i owocach – przede wszystkim w brokułach, szpinaku, awokado oraz zielonej sałacie. Niezwykle cenione ze względu na pozytywne oddziaływanie na cerę naczynkową są flawonoidy roślinne, takie jak rutyna czy hesperydyna. Bogatym źródłem flawonoidów roślinnych są zioła, takie jak czarny bez, dziurawiec, mięta pieprzowa oraz podbiał. Oprócz tego składniki te można znaleźć w kaszy gryczanej oraz owocach – cytrusach, porzeczkach, aronii czy też jeżynach. W owocach tych znajdziemy również spore ilości witaminy C, która również poprawia stan cery naczynkowej.
Zbilansowana dieta może naprawdę fenomenalnie poprawić stan cery, bez względu na to, z jakimi problemami skórnymi się zmagamy. Dlatego zdecydowanie warto zmodyfikować swój jadłospis, aby móc w konsekwencji cieszyć się piękną i promienną cerą.

Szparagi- źródło zdrowia 2020-05-23, 17:49
Czy wiecie, że szparagi idealnie sprawdzają się na diecie??Są niskokaloryczne, a 100 g szparagów dostarcza nam jedynie 18 kcal! Lecz nie samymi kaloriami człowiek żyje?
Jakie jeszcze zdrowotne właściwości posiadają te warzywa?
✅ Szparagi posiadają niski indeks glikemiczny, zatem śmiało mogą po nie sięgać osoby z insulinoopornością czy cukrzycą
✅ Zawarte w nich składniki sprzyjają procesom detoksykacji wątroby
✅ Dzięki zawartości błonnika pokarmowego szparagi pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit
✅ Zajadając szparagi dostarczysz swojemu organizmowi tak ważne dla zdrowia przeciwutleniacze- w tym witaminę C oraz beta- karoten, a także fitosterole, kwas foliowy, witaminę E, żelazo, potas czy cynk- niezbędne dla naszego organizmu
✅ Zawarte w tych wspaniałych warzywach związki bioaktywne sprawią, że jedząc szparagi zadbasz o swoją odporność, zdrowie oraz zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości.
Poniżej przepis na pyszną sałatkę ze szparagami w roli głównej
Składniki na 2 porcje:
20 dag makaronu razowego kokardki
1 pęczek zielonych szparagów
2 pomidory
1 garść rukoli
listki bazylii do dekoracji
sól
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie, odcedzić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Gotować ok. 10 min w osolonej wodzie. Wyjąć. Przelać zimną wodą, odsączyć. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.Pomidory umyć, przekroić na połowy, pokroić na plasterki. Rukolę umyć i odsączyć. W salaterce wymieszać makaron z warzywami. Polać sosem przyrządzonym z oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Sałatkę ozdobić listkami bazylii.
Smacznego!

Pyszna, zdrowa, lekka sałatka z krewetkami 2020-05-16, 13:41
Mam dla Was smaczny i prosty przepis na lekką sałatkę z krewetkami ?
Składniki na 1 porcję:
✔️2 garści mieszanki sałat lub mix młodych listków
✔️Kilka pomidorków koktajlowych
✔️1/2 mango
✔️Kilka plasterków czerwonej cebuli
✔️6-8 krewetek, jeśli dodajesz koktajlowe dodaj więcej- ok 1/2 szklanki
✔️Ząbek czosnku
Sos:
✔️ Łyżka octu jabłkowego
✔️2 łyżki miodu
✔️2 łyżki oliwy z oliwek
✔️Łyżka musztardy
✔️Odrobina wody
✔️Pieprz i sól do smaku
Przygotuj sos➡️Dodatki warzywne wyłóż na talerz, mango pokrój w kostkę. Krewetki dopraw odrobiną soli, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krewetki na odrobinie oliwy lub masła klarowanego, aż lekko się zarumienią (potrzebują dosłownie kilku minut ). Wyłóż na talerz. Zrób sos łącząc wszystkie jego składniki, najlepiej w słoiczku i dokładnie wymieszaj. Sałatkę polej sosem. I gtowe! Zdrowo, smacznie, szybko!
Wskazówki:
Jeśli nie lubisz krewetek dodaj pierś z kurczaka/indyka pokrojone w kostkę lub np. ser mozzarella? Zamiast mango możesz dodać pokrojonego w kostkę melona lub pomarańczę ??

Wyjątkowe właściwości Soku z Pokrzywy! 2020-05-12, 16:06
Pokrzywa zwyczajna jest jedną z cenniejszych roślin, mających działanie terapeutyczne na organizm. Dzięki zawartym w niej składnikom Pokrzywę od dawna wykorzystuje się w celach leczniczych. W skład jej wchodzi szereg cennych związków mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, a także wapń, krzem, magnez i żelazo czy związki lotne. Zastosowanie Pokrzywy jest szerokie i z pewnością większość z nas odczuje pozytywne zmiany, w swoim organizmie, po włączeniu do diety soku z Pokrzywy Zwyczajnej.
Sok z pokrzywy uzyskiwany jest ze świeżych pędów. Zawiera składniki o działaniu moczopędnym, w tym witaminę C. Dzięki temu działa na organizm oczyszczająco- przy regularnym stosowaniu pomaga oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się zalegającej w organizmie wody, a także pomaga w oczyszczaniu naszych nerek. Sok z pokrzywy jest, więc dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na kamienie nerkowe- ułatwia nam ich pozbycie się z organizmu oraz przeciwdziała ich powstawaniu. Jeśli Twój poziom cholesterolu jest za wysoki, tutaj również z pomocą przychodzi sok z Pokrzywy, który przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Cennymi składnikami, które znajdziemy w soku z Pokrzywy są niewątpliwie: żelazo, kwas foliowy oraz witamina K, które odgrywają istotną rolę w przeciwdziałaniu oraz wspomaganiu leczenia anemii. Inną właściwością soku z pokrzywy jest jego pomoc przy usuwaniu nadmiaru kwasu moczowego z organizmu- zatem mogą sięgnąć po niego osoby, chorujące na dnę moczanową.
Jaki jeszcze pozytywny wpływ na nasz organizm ma sok z Pokrzywy:
- Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- Poprawia apetyt,
- Działa przeciwzapalnie, jest pomocny w leczeniu infekcji,
- Usprawnia metabolizm,
- Działa przeciwbólowo (bóle głowy, stawów)
Pamiętaj, że ważne jest stosowanie soku z pokrzywy, w odpowiedniej ilości- nie należy spożywać go w ilościach większych, niż 20 ml na dzień, często wystarczy nawet łyżka dziennie- szczególnie, jeśli głównie pragniemy poprawić swoją odporność.

Skuteczna redukcja masy ciała. 2020-04-01, 14:36
Skuteczna redukcja masy ciała- o czym warto pamiętać?
Skuteczna redukcja wagi to nie lada wyczyn. Sztuką jest, aby robić to „z głową” i nie dać się zwieść tzw. dietom- cud, dzięki którym zrzucisz 10 kg w miesiąc, a drugie tyle powróci do Ciebie jak bumerang, kiedy Ty powrócisz do starych zwyczajów żywieniowych. I w tym tkwi sedno, ponieważ aby zrzucić zbędne kilogramy, należy zmienić dotychczasowy sposób odżywiania. Znaleźć błędy żywieniowe, a następnie je wyeliminować. Rozpoznać wrogie nawyki, które utrudniają nam skuteczne odchudzanie i zamienić je na takie, które są dla nas „dobre”.
Skuteczna redukcja masy ciała nie jest łatwym zadaniem i wymaga naszego zaangażowania, lecz pamiętając o kilku prostych zasadach możemy sobie tę pracę ułatwić.
Po pierwsze- zdrowa i bezpieczna utrata kilogramów mieści się w zakresie od 0,5kg do 1 kg- co daje nam 2 kg- 4 kg w miesiącu. Takie tempo chudnięcia jest bezpieczne dla Twojego organizmu oraz chroni Cię przed pojawieniem się „efektu jo-jo”. W momencie, gdy stosujesz bardzo restrykcyjne diety zwiększasz prawdopodobieństwo, że efekt taki wystąpi.
Oprócz tego daj sobie czas na wdrożenie odpowiednich zaleceń żywieniowych. To wymaga czasu i spokojnej, lecz regularnej pracy. Jednak wcześniej zastanów się dlaczego właściwie zależy Ci na tym, aby schudnąć? Być może to jedynie kwestie zdrowotne, a może kwestia samopoczucia i akceptacji siebie, a może jedno i drugie? Czym dla Ciebie będzie utrata kilogramów? Kiedy odpowiesz sobie na to pytanie- ustal swój cel. Pamiętaj, że to zmiana Twoich nawyków żywieniowych da trwały efekt i pozwoli uniknąć Ci powrotu do wcześniejszych żywieniowych zwyczajów.
Nie zawsze mniej, znaczy lepiej. Podczas odchudzania zadbaj o odpowiednią podaż składników odżywczych. Zwróć uwagę na to ile w Twojej diecie znajduje się białka? Jeśli będzie go zbyt mało- zaczniesz tracić masę mięśniową, a zdecydowanie nie to powinno być Twoim celem! Minimalna, zaznaczam minimalna, ilość białka, którą powinniśmy spożywać wynosi 50g/dzień i zdecydowanie nie powinniśmy schodzić poniżej tej ilości. Podobnie w przypadku węglowodanów- najniższa ilość jaką powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi na co dzień, wynosi nie mniej, niż 130g/dzień, tłuszczów- 7g/dzień i są to wartości minimalne co oznacza, że w praktyce tych składników powinniśmy spożywać wraz z dietą w jeszcze większych ilościach. Dlatego też, proces utraty wagi najbezpieczniej jest przeprowadzać pod okiem dietetyka.
Pamiętaj o nawodnieniu! To niezwykle ważny element zdrowego odżywiania. To składnik, którego nie może zabraknąć, zwłaszcza jeśli się odchudzasz. Po pierwsze- im mniej pijesz, tym więcej wody gromadzi Twój organizm, a po drugie woda przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Ponad to wszystkie mechanizmy, które zachodzą w naszym ciele potrzebują do tego wody. Zaniedbując nawodnienie organizmu, zaniedbujesz także i Siebie, osłabiając swój organizm.
Dbaj o Siebie, dbaj o Swoje ciało, ale proszę rób to z głową ?
Skorzystaj teraz z możliwości współpracy on- line! Odpowiednio poprowadzona kuracja odchudzająca on-line jest równie skuteczna 😉

Zalecenia żywieniowe w czasie karmienia piersią. 2020-03-23, 16:06
Właściwie zbilansowana dieta w czasie karmienia piersią jest niezwykle ważna. Odpowiedni dobór produktów, technik kulinarnych sprzyja dobremu samopoczuciu mamy, zapobiega niedoborom pokarmowym. Istnieje kilka zaleceń żywieniowych, dzięki którym możesz mieć pewność, że Twoja dieta w czasie karmienia piersią będzie odpowiednio dobrana i zbilansowana.
- Różnorodność.
Dieta mamy karmiącej powinna być różnorodna. Zadbaj o to, żeby spożywać owoce i warzywa w różnym kolorze. Sięgaj po produkty zbożowe, nabiał oraz mięso, owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze. Nie eliminuj z diety konkretnych produktów bez konieczności. Nie rezygnuj również ze spożycia mięsa, jeśli wcześniej nie byłaś na diecie wegeteriańskiej- czas karmienia piersią to nie czas na eksperymenty. Dzięki różnorodności produktów dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
- Regularność.
Regularne posiłki to podstawa nie tylko w trakcie odchudzania. Warto stosować tę zasadę także, jeśli karmisz piersią. Staraj się zjadać posiłki co ok 3-4h. Dzięki temu dostarczasz sobie energii i składników odżywczych w regularnych odstępach czasu. Usprawnisz swój metabolizm, nauczysz organizm, że o określonych porach dostaje solidną porcję energii- co za tym idzie- nie będzie zmuszony odkładać „zapasów energii” w postaci nadmiernych kilogramów oraz nie ograniczysz podjadanie poemiędzy posiłkami.
- Odpowiednio dobrane produkty.
Jakich produktów nie powinna spożywać kobieta karmiąca piersią?
– dużych ilości soli,
– bardzo ostrych potrawy,
– produktów przetworzonych,
– słodzonych napojów, napojów gazowanych
– produktów z dużą zawartością cukru (właściwie nawet niewielka ilość cukru dodanego do produktu powinna wzbudzić Twoje zastanowienie)
– produktów i potrawy tłustych, tłuszczy trans
– słodyczy (w nadmiernych ilościach)
– ostrożnie z produktami, które wykazują działanie alergizujące: truskawki, cytrusy, czekolada, kakao, pomidory, orzechy
! WAŻNE nie wprowadzaj diety eliminacyjnej na własną rękę. Rób to zawsze pod okiem specjalisty dietetyka.
Co zatem powinno znaleźć się w jadłospisie mamy karmiące?
- tłuszcze roślinne
Rodzaj spożywanych przez mamę tłuszczy wpływa na profil tłuszczowy mleka matki. Organizm człowieka (tego małego również ?) nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć niektórych NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są tak ważne w rozwoju małego człowieka. Jakie zatem tłuszcze wybrać? Najlepiej takie, które posiadają odpowiedni stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych czyli omega-3 i omega- 6. Olej rzepakowy jest jednym z produktów o bardzo dobrych proporcjach tych kwasów tłuszczowych. Zadbaj o to, aby znalazł się w Twojej diecie. Dodawaj go na zimno do sałatek, kanapek, mięs, surówek. Źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych stanowią także ryby. Spożywaj ryby morskie, które obfitują w omega- 3. Ogranicz, natomiast spożycie tłuszczy zwierzęcych.
- warzywa i owoce
Warto je spożywać w postaci nieprzetworzonej, na surowo. Sałatki, surówki, pokrojone w słupki, polane olejem rzepakowym- do wyboru do koloru! Warzywa takie jak cebula, warzywa kapustne, rośliny strączkowe mogą, choć nie muszą powodować kllki u dziecka. Wszystko zależy od tego, jak na powyższe produkty reaguje organizm mamy.
- nabiał
Uważamy jedynie na sery pleśniowe, tłuste sery żółte, serki typu brie, camembert. Bez obaw mama karmiąca piersią może spożywać jogurty naturalne, które są doskonałym źródłem wapnia, maślanki, kefiry- usprawnią pracę przewodu pokarmowego i dostarczające niezbędnego wapnia.
- produkty zbożowe
Zadbaj o różnorodność. W diecie mamy karmiącej nie powinno zabraknąć zbóż i produktów zbożowych, które stanowią źródło energii oraz tak ważnych witamin z grupy B. Sięgaj po produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony, kasze, ryż, płatki zbożowe.
- mięso, ryby, jaja
Tak! Nie rezygnuj z jedzenia mięsa w trakcie karmienia piersią, jeśli wcześniej nie byłaś na diecie wegetariańskiej! Mięso stanowi bardzo ważny element dobrze zbilansowanej diety. Zawiera wartościowe białko zwierzęce oraz stanowi źródło witaminy B12. Wybieraj chude mięsa jak drób, jagnięcina czy królik. Po za tym spożywaj ryby: łosoś, pstrąg czy śledź. W jajach natomiast znajdziesz pełnowartościowe białko- niezbędne dla zdrowego wzrostu i rozwoju.
Chcesz zadbać o siebie, swoje ciało i samopoczucie po ciąży?
Zaspraszam na konsultację, również w formie online!
Umów się bezpośrednio przy pomocy jednego linka : https://link.do/JLgsD

Zadbaj o siebie właśnie teraz! 2020-03-04, 15:41
Jutro? Nie ma takiego dnia tygodnia! Zrób to dziś Umów się na konsultację dietetyczną i zadbaj o zdrowie – najcenniejszy skarb, jaki posiadasz!
https://link.do/JLgsD

Dieta w PCOS 2020-02-14, 10:59
Czym jest PCOS?
PCOS czyli Zespół Policystycznych Jajników jest chorobą występującą u kobiet w wieku rozrodczym.
Choroba charakteryzuje się:
- zaburzeniami owulacji lub jej całkowitym brakiem,
- nadmiarem androgenów w organizmie,
- występowaniem policystycznych jajników lub jajników o zwiększonej objętości,
- występowaniem zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz profilu lipidowego,
- współwystępowaniem insulinooporności.
Dietoterapia w PCOS
Leczenie farmakologiczne PCOS warto wspomóc dieto-terapią czyli wdrożeniem odpowiednich zaleceń oraz grup produktów do codziennego jadłospisu. Ponad to, wiele doniesień naukowych wskazuje na fakt, iż u kobiet z PCOS znacznie częściej dochodzi do rozwoju innych schorzeń dieto-zależnych, takich jak: miażdżyca, cukrzyca typu 2, dyslipidemia czy nadciśnienie tętnicze. Dlatego rola odpowiednich zaleceń żywieniowych wydaje się być niezwykle istotna przy PCOS.
Jednym z ważniejszych elementów dieto-terapii w Zespole Policystycznych Jajników jest kontrola oraz przywrócenie równowagi w zakresie:
- profilu lipidowego,
- gospodarki węglowodanowej
- prawidłowej masy ciała.
Poniżej znajduje się kilka, spośród najważniejszych, kwestii żywieniowych na jakie powinny zwrócić uwagę Kobiety z PCOS:
- Zadbaj o prawidłową podaż węglowodanów oraz zwróć uwagę na to, jakie węglowodany wybierasz? Powinnaś kierować się indeksem glikemicznym produktów i wybierać te, których indeks glikemiczny jest niski, tzn. przyjmuje wartość< 55. Jest to istotne dla regulacji stężenia glukozy we krwi.
- Zrezygnuj z pszenicy i produktów pszennych.
- Włącz do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy. Obfitują w niego produkty pełnoziarniste, owoce czy warzywa, siemię lniane.
- Zadbaj również o to, aby w Twojej co dziennej diecie znalazła się żywność bogata w: magnez, wapń, selen, chrom, potas, witaminę d3 oraz kwasy
omega- 3.
Wybierz: tłuste ryby morskie lub suplementację tranem, zielone warzywa liściaste(np. szpinak, jarmuż), orzechy i nasiona, pomidory, kaszę gryczaną, otręby, jajka, siemię lniane czy borówki. - Zadbaj o regularność Twoich posiłków. Jest to element kluczowy w dążeniu do utraty nadmiernej masy ciała. Staraj się spożywać posiłki co 3-4 h. Niech to będą mniejsze porcje, lecz zjadane częściej.
- Wprowadź regularną aktywność fizyczną. Wystarczy 30 min, 3-4 razy w tygodniu, abyś poczuła się lepiej. Nie musisz od razu dźwigać ciężarów i wylewać siódmych potów na siłowni. Wystarczy spacer, jazda na rowerze, 30 min na basenie czy ćwiczenia w domu. W przypadku PCOS bardzo dobrze sprawdzają się ćwiczenia aerobowe, które poprawią wrażliwość tkanek organizmu na insulinę (pomocne w insulinooporności współtowarzyszącej PCOS). Dodatkowo, regularna aktywność fizyczna może pomóc, w połączeniu z odpowiednią dietą i farmakoterapią, w przywróceniu regularnego miesiączkowania oraz przyczynić się do poprawienia płodności u Kobiet.
To kilka z najważniejszych kwestii dotyczących żywienia w Zespole Policystycznych Jajników (PCOS). Pamiętaj, żeby dbać o siebie i o to co ląduje na Twoim talerzu! Stosując się do odpowiednio dobranych zaleceń dietetycznych, możesz sobie pomóc w walce z PCOS i poprawić swoje samopoczucie! 🙂
➡ Cierpisz na PCOS, potrzebujesz pomocy, masz pytania?
Zapraszam do kontaktu:
Tel. 662213965
Bibliografia:
- Kłusek P., Grosicki S., Całyniuk B. Nutrition therapy in polycystic ovarian syndrome – practical recommendations. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 4, 148–154.
- Kuligowska- Jakubowska M., Dardzińska J., Rachoń D. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u kobiet z zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). 2017.

Kino Kobiet 2020-01-30, 10:00
Kolejne wydarzenie, kolejna dawka pozytywnej energii za nami!
Wczoraj, wraz z moją wspaniałą asystentką, miałyśmy przyjemność uczestniczyć
w wydarzeniu- KINO KOBIET organizowanym w kinie Helios. Dla Pań Bonne Sante przygotowało wspaniałe niespodzianki. Uczestniczki miały okazje wziąć udział w mini konkursie, w którym do wygrania była Bezpłatna Konsultacja Dietetyczna w Gabinecie Bonne Sante, we Wrocławiu, zaś w konkursie głównym na Panie czekała wygrana
w postaci Bonu Podarunkowego na Bezpłatną 2-tygodniową współpracę z dietetykiem!Wszystkim uczestniczkom wydarzenia, bardzo dziękuję za obecność oraz udział w konkursie! W kobietach siła! 😉

Dietetyk- Jak wybrać? 2020-01-19, 20:40

Prelekcja "Świadomy Konsument"- Dolnośląskie Forum Kobiet 2019-11-22, 16:00
Za nami kolejne wspaniałe wydarzenie- Dolnośląskie Forum Kobiet. Miałam przyjemność umilić zgromadzonym czas krótkim wykładem dotyczącym świadomości konsumenckiej oraz produktów ekologicznych. Siła kobiet jest niesamowita! 😀

Już wkrótce otwarcie Bonne Santé w Wrocławiu 2019-11-13, 08:00
Chcesz schudnąć i poprawić swoje zdrowie? Zapraszamy od grudnia do Gabinetu Dietetycznego Bonne Santé we Wrocławiu. Zdrowsze życie i szczupła sylwetka są w zasięgu ręki. Wystarczy sięgnąć po rozwiązania, które sprawdziły się już w przypadku tysięcy pacjentów Bonne Santé.
Umów się już dziś na bezpłatną konsultację dietetyczną: tel. 662 213 965. Zapraszamy!