NASZE ODDZIAŁY

oddziały dolnośląskie Dietetyk Wrocław – Psie Pole

Dietetyk Wrocław – Psie Pole

ul. Zakładowa 9k/3

telefon: +48 662 213 965
wroclaw.psiepole@bonne-sante.pl

+48 662 213 965 umów na wizytę »

Wtorek 09:00 - 17:00
Środa 12:00 - 20:00

Czwartek 09:00 - 17:00

Dietetyk Bonne Santé Wrocław
Nazywam się Alicja Podolak, pokażę Ci, jak zmienić nawyki żywieniowe i stworzyć nowe, cenne przyzwyczajenia. Każdego dnia służyć Ci będę swoją wiedzą, doświadczeniem i przyjaznym wsparciem.

Pełnoziarnista tarta 2020-08-25, 17:58

Tarta z mąki razowej

Składniki na pełnoziarnisty spód:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • trochę ponad ½ masła, schłodzonego (90 g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę schłodzone masło, szczyptę soli oraz cukier. Rozcieramy palcami masło z mąką, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki w gładka kulę (w razie konieczności dodając 1-2 łyżki wody). Następnie zawijamy je w foliowy woreczek i odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Po upływie tego czasu ciastem wylepiamy dno formy. Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190C. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone.
  • Formę z ciastem nakrywamy folią aluminiową i wkładamy gorącego piekarnika na ok 10 minut. 

Jako wypełnienie do ciasta użyłam budyniu (śmietankowy oraz czekoladowy bez dodatku cukru) przygotowany tradycyjnie. Po jego wystudzeniu masę budyniową wylałam na ciasto. Na wierzch warto dodać ulubione owoce!

1 porcja- 1 kawałek ciasta polecam na podwieczorek 🙂

Smacznego!

Królewska sałatka z wiśniami 2020-08-24, 16:35

Wiśnie to królowe sezonu! 🍒🍒 Warto komponować je w różne dania, gdyż mogą zaskoczyć smakiem! Rewelacyjnym połączeniem jest wiśnia i burak, o czym przekonacie się sami jeśli tylko skorzystacie z tego pysznego przepisu na sałatkę wiśniowo-burakową!
Składniki (4 porcje):
– 2 średnie buraki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 4 garście rukoli
– 100 g mini mozzarelli
Składniki marynaty:
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
– ½ łyżeczki ziaren kolendry
– szczypta chili w płatkach albo nitkach
– ½ łyżeczki soli morskiej
Składniki sosu wiśniowego:
– 160 g wydrylowanych wiśni
– 1 łyżeczka cukru albo miodu
– 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200⁰C (albo ugotuj), następnie obierz je i pokrój w plastry grube na około 1 cm.
Przygotuj marynatę: w moździerzu rozetrzyj ziarna pieprzu i kolendry, chili i sól. Do niewielkiego słoiczka wlej miód i ocet balsamiczny, dodaj roztarte przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i ułóż w nim plastry buraka, posmaruj marynatą i wstaw do piekarnika na około 20 minut (200⁰C), aż się lekko skarmelizują. Ostudź i pokrój na pasy o szerokości 1 cm.
W międzyczasie przygotuj sos: wydrylowane wiśnie wrzuć do rondelka i zasyp łyżeczką cukru. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, żeby puściły sok, ale się nie zagotowały. Zestaw z kuchenki, odsącz wiśnie, które posłużą do sałatki i przecedź sok do słoiczka. Do soku z wiśni dodaj tłoczony na zimno olej rzepakowy, ocet balsamiczny i szczyptę soli.
Na talerze wyłóż po garści opłukanej i osuszonej rukoli, na nią pasy buraka i wiśnie, polej sosem wiśniowym i dodaj mozzarellę.
mmm…smacznego! 😉

Kosmetyczne triki! 2020-08-04, 19:22

Codzienne nakładanie na oczy kawałków ogórka pomaga zmniejszyć obrzęk oraz rozjaśnia cienie pod oczami 🥒👁 To warzywo zawiera wysoką dawkę witaminy C, kwas kawowy oraz krzemionkę, które zapobiegają zatrzymaniu się wody i łagodzą obrzęki. Warto skroić ogórka i na kilkanaście minut schować go do lodówki, a dopiero później położyć go na 20 minut na powieki.

Produkty pomocne- Helicobacter Pylori 2020-07-20, 16:19

Polecane produkty wykazujące pozytywny wpływ na organizm,
w trakcie oraz po zakażeniu Helicobacter.
Poniżej lista produktów bogatych w związki takie jak katechiny, olejki eteryczne czy bakterie probiotyczne hamujące rozwój zakażenia:

Zioła:

  • Mięta,
  • Pokrzywa,
  • Kminek,
  • Kurkuma,
  • Imbir,
  • Cynamon,
  • Oregano,
  • Kardamon,
  • Czosnek,
  • Rozmaryn,
  • Czarnuszka,
  • Zielona herbata,
  • Szałwia

Owoce i Warzywa:

  • Truskawki,
  • Owoce i warzywa koloru pomarańczowego (marchew, dynia, brzoskwinie, morele, melon),
  • Jagody,
  • Maliny,
  • Żurawina,
  • Jerzyny,
  • Borówki,
  • Żurawina,
  • Kalafior,
  • Brokuł,
  • Szpinak,
  • Natka pietruszki
  • kiszonki

Nabiał:

  • Mleko,
  • Kefir,
  • Maślanka,
  • Jogurty naturalne

RYBY

SIEMIĘ LNIANE

OLEJE ROŚLINNE (w tym olej z czarnuszki)

Nie rezygnuj z komfortu oraz dobrego samopoczucia! Walka z Helicobacter Pylori jest trudna i obciążająca dla układu pokarmowego, ale jesteś w stanie o Siebie zadbać oraz polepszyć kondycję Twojego organizmu, dzięki odpowiedniej diecie.

 

 

 

 

Kreatywna kuchnia! 2020-07-07, 13:45

Aby schłodzić napój bez rozwadniania go wrzuć, zamiast kostek lodu, zamrożone kawałki owoców lub drobne owoce w całości 🍒🍍🍉 Świetnie sprawdzą się całe wiśnie, truskawki i maliny lub mango czy ananas pokrojone w kostkę przed zamrożeniem.

Truskawkowy sernik na zimno  2020-07-01, 16:43

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400g serka homogenizowanego, naturalnego do 5 % tłuszczu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego ok. 2%
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • truskawki (2 szklanki
  • 3 łyżeczki żelatyn
  • galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i zmiksuj na gładki mus. Przelej go do garnka. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w 70 ml gorącej wody i wlej do garnka z musem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
  2. Serek, jogurt, ksylitol wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie – możesz użyć miksera. Galaretkę wraz z jedną łyżeczką żelatyny, rozpuść w 150 ml gorącej wody, mieszaj, żeby dokładnie się rozpuściła i ostudź trochę i wlej do masy serowej. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
  3. Powstałą masę przelej do formy (masa jest bardzo rzadka, dlatego jeśli robisz ciasto w tortownicy, pamiętaj że powinna być ona bardzo szczelna – najlepiej „z kołnierzem”). Wstaw do lodówki aż stężeje, ok 35  minut. Na już stałą masę serową przelej chłodny mus truskawkowy. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia sernika.

Tak przygotowany sernik możemy śmiało, od czasu do czasu, zjeść w ramach podwieczorku czy drugiego śniadania!
Smacznego 🙂

Chrupiąca sałatka z kurczakiem grillowanym 2020-06-29, 15:39

Kolejny prosty w przygotowaniu, szybki, oczywiście smaczny, a zarazem zdrowy przepis na chrupiącą sałatkę z kurczakiem! Polecam na kolację z kromeczką chleba razowego.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g indyk/kurczak 
  • 4 spore garści mix sałat
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • mały świeży ogórek
  • 1 papryka w dowolnym kolorze (możemy wykorzystać np. 2 mniejsze w różnych kolorach)
  • mała cebula czerwona
  • płaska łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, ulubiona zioła (np suszona bazylia + oregano)

Możemy podawać z oliwą z oliwek lub przygotować prosty sos czosnkowy: 

Sos:

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • czosnek 1 duży ząbek
  • odrobina pieprzu i soli do smaku
  • Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Dodać szczyptę pieprzu i soli do smaku (śmiało możemy dodać suszone zioła). Dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy dokładnie. Sos smakuje najlepiej, kiedy chwilę postoi w lodówce.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki, cebulę w piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą w misce. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i doprawiamy: szczyptą suszonych ziół oraz papryką ostrą i słodką. Kurczaka grillujemy na patelni. Tak przygotowanego kurczaka (lub indyka) kładziemy na wierzch warzyw. Polewamy oliwą z oliwek lub przygotowanym samodzielnie naturalnym sosem czosnkowym.

Gotowe! Smacznego!

Sezonie truskawkowy trwaj! 2020-06-24, 19:26

Dziś proponujemy te pyszne owoce na śniadanie jako towarzystwo do pysznych i odżywczych placuszków serowych
Składniki na 6 porcji:
– 250 g sera białego, twarogu
– 2 jajka
– 3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki oleju roślinnego
– około 1/3 szklanki mleka
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 720
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 szklanki truskawek
Przygotowanie:
Do miski włożyć twaróg i rozgnieść go praską do ziemniaków. Dodać jajka, ksylitol i wymieszać rózgą, następnie wlać olej oraz mleko i ponownie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki z dwóch misek za pomocą łyżki na dość gęstą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Gdy placki trochę podrosną wcisnąć w ciasto po kilka plasterków truskawek. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia w podobnym czasie jak poprzednio. Posypać pudrem z ksylitolu i salsą ze świeżych truskawek.
Smacznego! ???

Dookoła świata diety- Lawenda 2020-06-16, 13:17

Lawenda, choć kojarzy się głównie z polami Prowansji, pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, a dokładniej z okolic Wysp Kanaryjskich. Warto mieć ją w przydomowym ogrodzie lub na balkonie, ponieważ pięknie wygląda, odstrasza komary oraz ma szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Oto 3 najważniejsze!
? Wspomaga układ nerwowy. Składniki olejków lawendowych mają działanie łagodzące stres, dlatego napary z lawendy polecane są osobom, które łatwo się denerwują. Zapach lawendy pomoże przezwyciężyć senność i pobudzić umysł do pracy, dlatego warto ustawić doniczkę z lawendą na przykład w biurze.
? Pomaga w leczeniu zmian skórnych. Substancje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze zawarte w lawendzie sprawiają, że jest ona chętnie wykorzystywanym składnikiem w kremach i maściach stosowanych do leczenia trądziku. Jeśli masz żywą lawendę możesz garść rozdrobnionych kwiatów dodać do domowego peelingu lub kąpieli, aby poprawić stan skóry.
? Poprawia trawienie. Składniki olejków lawendowych wspomagają pracę żołądka i wątroby. Warto więc pić napar z lawendy przy problemach z niestrawnością.

Dieta a problemy ze skórą 2020-05-29, 13:29

Nie ulega wątpliwości, że zdecydowana większość z nas nie jest do końca zadowolona z kondycji i wyglądu swojej skóry. Wśród najczęściej występujących problemów skórnych prym wiedzie przede wszystkim sucha, wręcz odwodniona cera o niezdrowym, ziemistym wyglądzie. Jednocześnie bardzo powszechną przypadłością jest również skóra przetłuszczająca się i zanieczyszczona, ze skłonnością do powstawania zaskórników i różnego rodzaju wyprysków. Równie często występują problemy z kruchymi naczynkami z dużą skłonnością do pękania oraz nieestetyczny rumień skórny. We wszystkich tych przypadkach sięgamy po specjalistyczne, często również drogie kosmetyki, które jednak nie zawsze dają zadowalające, wymierne efekty. Tymczasem czynnikiem, który w znacznym stopniu przyczynia się do utrzymania epidermy w dobrej kondycji, jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta, dopasowana do indywidualnych potrzeb naszej skóry. Przyjrzyjmy się zatem zawartości naszych talerzy i zrewidujmy, czy dostarczamy naszej skórze wszelkich niezbędnych składników odżywczych. 

 

Ukojenie dla skóry suchej.

W przypadku epidermy suchej niezmiernie ważne jest systematyczne nawadnianie jej od wewnątrz. Podstawą jest codzienne wypijanie minimum dwóch litrów wody lub innych wysokiej jakości napojów – zielonej herbaty czy też świeżo tłoczonych soków. Posiadaczki skóry suchej często skarżą się na nieprzyjemne uczucie ściągnięcia epidermy, powracający problem suchych skórek oraz utratę elastyczności cery. Aby skutecznie uporać się z tymi problemami, należy zadbać o odpowiednią podaż cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6 w naszym codziennym jadłospisie. Składniki te pomagają utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia w głębokich warstwach epidermy oraz chronią ją przed nadmierną utratą wilgoci. Kwasy omega-3 oraz omega-6 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk, a oprócz tego w orzechach i nierafinowanych olejach roślinnych. Kolejną bolączką posiadaczek cery suchej i odwodnionej jest jej szybsze starzenie się oraz widoczna utrata jędrności. Aby skutecznie przeciwdziałać przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, bruzd oraz kurzych łapek, warto zaprzyjaźnić się z naturalnymi antyoksydantami, które aktywnie zwalczają wolne rodniki, hamując tym samym procesy starzenia się komórek. Do najsilniejszych antyoksydantów pochodzenia naturalnego należą witaminy A, C oraz E. Witaminę A w formie silnie działającego retinolu znaleźć możemy w marchewce, wątróbce oraz żółtkach jajek, zaś witaminy E – zwaną także witaminą młodości – szukać należy w olejach roślinnych, np. lnianym czy też rzepakowym, pestkach dyni i słonecznika, a także w orzechach. Z kolei kwas askorbinowy, czyli wszystkim nam dobrze znana witamina C, znajduje się głównie w świeżych owocach i warzywach – cytrusach, czarnej porzeczce, truskawkach, aceroli, papryce, pomidorach, natce pietruszki oraz warzywach z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, jarmuż czy też brukselka. 

Oczyszczenie dla cery tłustej.

Podstawą prawidłowej diety w przypadku występowania cery tłustej oraz zanieczyszczonej jest wykluczenie z jadłospisu produktów, które w znaczący sposób przyczyniają się do pogorszenia stanu epidermy oraz nasilenia występowania wszelkiego rodzaju wyprysków. Przede wszystkim należy unikać fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek, czerwonego mięsa oraz pełnotłustych przetworów mlecznych. Dzięki wyeliminowaniu tych często mocno przetworzonych pokarmów, będących źródłami konserwantów oraz nasyconych tłuszczy, można znacząco zredukować wydzielanie sebum oraz poprawić ogólny wygląd skóry. Warto jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż dobroczynnych składników, takich jak antybakteryjny cynk, normalizujący przetłuszczanie się skóry selen oraz matującą cerę miedź. Źródłem tychże minerałów są takie produkty spożywcze jak pełnoziarniste pieczywo, orzechy, pestki dyni oraz słonecznika, sezam, podroby, tuńczyk, owoce morza czy też brązowy ryż. Jadłospis w przypadku cery tłustej powinien również być bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawniając naturalną perystaltykę jelit wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn, które bezpośrednio wpływają na tworzenie się nieestetycznych zaskórników oraz wyprysków.

Wzmocnienie dla cery naczynkowej.

Kruche naczynka i skłonność do powstawania rumienia to kolejny częsty problem skórny, z którym walczyć można przy pomocy odpowiedniej diety. Fenomenalne rezultaty można uzyskać, rezygnując z produktów mogących podrażnić skórę i zaognić naczynka, takich jak alkohol, ostre przyprawy czy też mocna kawa i herbata. Jednocześnie warto wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminę K, która przyczynia się wzmocnienia naczynek od wewnątrz oraz zahamowania ich pękania. Witaminę tę znajdziemy w zielonych warzywach i owocach – przede wszystkim w brokułach, szpinaku, awokado oraz zielonej sałacie. Niezwykle cenione ze względu na pozytywne oddziaływanie na cerę naczynkową są flawonoidy roślinne, takie jak rutyna czy hesperydyna. Bogatym źródłem flawonoidów roślinnych są zioła, takie jak czarny bez, dziurawiec, mięta pieprzowa oraz podbiał. Oprócz tego składniki te można znaleźć w kaszy gryczanej oraz owocach – cytrusach, porzeczkach, aronii czy też jeżynach. W owocach tych znajdziemy również spore ilości witaminy C, która również poprawia stan cery naczynkowej. 

Zbilansowana dieta może naprawdę fenomenalnie poprawić stan cery, bez względu na to, z jakimi problemami skórnymi się zmagamy. Dlatego zdecydowanie warto zmodyfikować swój jadłospis, aby móc w konsekwencji cieszyć się piękną i promienną cerą.

 

Szparagi- źródło zdrowia 2020-05-23, 17:49

Czy wiecie, że szparagi idealnie sprawdzają się na diecie??Są niskokaloryczne, a 100 g szparagów dostarcza nam jedynie 18 kcal! Lecz nie samymi kaloriami człowiek żyje?
Jakie jeszcze zdrowotne właściwości posiadają te warzywa?
 Szparagi posiadają niski indeks glikemiczny, zatem śmiało mogą po nie sięgać osoby z insulinoopornością czy cukrzycą
 Zawarte w nich składniki sprzyjają procesom detoksykacji wątroby
 Dzięki zawartości błonnika pokarmowego szparagi pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit
 Zajadając szparagi dostarczysz swojemu organizmowi tak ważne dla zdrowia przeciwutleniacze- w tym witaminę C oraz beta- karoten, a także fitosterole, kwas foliowy, witaminę E, żelazo, potas czy cynk- niezbędne dla naszego organizmu
Zawarte w tych wspaniałych warzywach związki bioaktywne sprawią, że jedząc szparagi zadbasz o swoją odporność, zdrowie oraz zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości.

Poniżej przepis na pyszną sałatkę ze szparagami w roli głównej

Składniki  na 2 porcje:
20 dag makaronu razowego kokardki
1 pęczek zielonych szparagów
2 pomidory
1 garść rukoli
listki bazylii do dekoracji
sól

Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie, odcedzić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Gotować ok. 10 min w osolonej wodzie. Wyjąć. Przelać zimną wodą, odsączyć. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.Pomidory umyć, przekroić na połowy, pokroić na plasterki. Rukolę umyć i odsączyć. W salaterce wymieszać makaron z warzywami. Polać sosem przyrządzonym z oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Sałatkę ozdobić listkami bazylii. 

Smacznego!

 

 

Pyszna, zdrowa, lekka sałatka z krewetkami 2020-05-16, 13:41

Mam dla Was smaczny i prosty przepis na lekką sałatkę z krewetkami ?

 

Składniki na 1 porcję:
✔️2 garści mieszanki sałat lub mix młodych listków
✔️Kilka pomidorków koktajlowych
✔️1/2 mango
✔️Kilka plasterków czerwonej cebuli
✔️6-8 krewetek, jeśli dodajesz koktajlowe dodaj więcej- ok 1/2 szklanki
✔️Ząbek czosnku

Sos:
✔️ Łyżka octu jabłkowego
✔️2 łyżki miodu
✔️2 łyżki oliwy z oliwek
✔️Łyżka musztardy
✔️Odrobina wody
✔️Pieprz i sól do smaku

Przygotuj sos➡️Dodatki warzywne wyłóż na talerz, mango pokrój w kostkę. Krewetki dopraw odrobiną soli, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krewetki na odrobinie oliwy lub masła klarowanego, aż lekko się zarumienią (potrzebują dosłownie kilku minut ). Wyłóż na talerz. Zrób sos łącząc wszystkie jego składniki, najlepiej w słoiczku i dokładnie wymieszaj. Sałatkę polej sosem. I gtowe! Zdrowo, smacznie, szybko!

Wskazówki:

Jeśli nie lubisz krewetek dodaj pierś z kurczaka/indyka pokrojone w kostkę lub np. ser mozzarella? Zamiast mango możesz dodać pokrojonego w kostkę melona lub pomarańczę ??

Wyjątkowe właściwości Soku z Pokrzywy! 2020-05-12, 16:06

Pokrzywa zwyczajna jest jedną z cenniejszych roślin, mających działanie terapeutyczne na organizm.  Dzięki zawartym w niej składnikom Pokrzywę od dawna wykorzystuje się w celach leczniczych. W skład jej wchodzi szereg cennych związków mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej witaminę C,  witaminy z grupy B, witaminę K, a także wapń, krzem, magnez i żelazo czy związki lotne. Zastosowanie Pokrzywy jest szerokie i z pewnością większość z nas odczuje pozytywne zmiany, w swoim organizmie, po włączeniu do diety soku z Pokrzywy Zwyczajnej.

Sok z pokrzywy uzyskiwany jest ze świeżych pędów. Zawiera składniki o działaniu moczopędnym, w tym witaminę C. Dzięki temu działa na organizm oczyszczająco- przy regularnym stosowaniu pomaga oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się zalegającej w organizmie wody, a także pomaga w oczyszczaniu naszych nerek. Sok z pokrzywy jest, więc dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na kamienie nerkowe-  ułatwia nam ich pozbycie się z organizmu oraz przeciwdziała ich powstawaniu. Jeśli Twój poziom cholesterolu jest za wysoki, tutaj również z pomocą przychodzi sok z Pokrzywy, który przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Cennymi składnikami, które znajdziemy w soku z Pokrzywy są niewątpliwie:  żelazo, kwas foliowy oraz witamina K, które odgrywają istotną rolę w przeciwdziałaniu oraz wspomaganiu leczenia anemii. Inną właściwością soku z pokrzywy jest jego pomoc przy usuwaniu nadmiaru kwasu moczowego z organizmu- zatem mogą sięgnąć po niego osoby, chorujące na dnę moczanową.

Jaki jeszcze pozytywny wpływ na nasz organizm ma sok z Pokrzywy:

  • Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • Poprawia apetyt,
  • Działa przeciwzapalnie, jest pomocny w leczeniu infekcji,
  • Usprawnia metabolizm,
  • Działa przeciwbólowo (bóle głowy, stawów)

Pamiętaj, że ważne jest stosowanie soku z pokrzywy, w odpowiedniej ilości- nie należy spożywać go w ilościach większych, niż 20 ml na dzień, często wystarczy nawet łyżka dziennie- szczególnie, jeśli głównie pragniemy poprawić swoją odporność.

Skuteczna redukcja masy ciała. 2020-04-01, 14:36

Skuteczna redukcja masy ciała- o czym warto pamiętać?

Skuteczna redukcja wagi to nie lada wyczyn. Sztuką jest, aby robić to „z głową” i nie dać się zwieść tzw. dietom- cud, dzięki którym zrzucisz 10 kg w miesiąc, a drugie tyle powróci do Ciebie jak bumerang, kiedy Ty powrócisz do starych zwyczajów żywieniowych. I w tym tkwi sedno, ponieważ aby zrzucić zbędne kilogramy, należy zmienić dotychczasowy sposób odżywiania. Znaleźć błędy żywieniowe, a następnie je wyeliminować. Rozpoznać wrogie nawyki, które utrudniają nam skuteczne odchudzanie i zamienić je na takie, które są dla nas „dobre”.

Skuteczna redukcja masy ciała nie jest łatwym zadaniem i wymaga naszego zaangażowania, lecz pamiętając o kilku prostych zasadach możemy sobie tę pracę ułatwić.

Po pierwsze- zdrowa i bezpieczna utrata kilogramów mieści się w zakresie od 0,5kg do 1 kg- co daje nam 2 kg- 4 kg w miesiącu. Takie tempo chudnięcia jest bezpieczne dla Twojego organizmu oraz chroni Cię przed pojawieniem się „efektu jo-jo”. W momencie, gdy stosujesz bardzo restrykcyjne diety zwiększasz prawdopodobieństwo, że efekt taki wystąpi.
Oprócz tego daj sobie czas na wdrożenie odpowiednich zaleceń żywieniowych. To wymaga czasu i spokojnej, lecz regularnej pracy. Jednak wcześniej zastanów się dlaczego właściwie zależy Ci na tym, aby schudnąć? Być może to jedynie kwestie zdrowotne, a może kwestia samopoczucia i akceptacji siebie, a może jedno i drugie? Czym dla Ciebie będzie utrata kilogramów? Kiedy odpowiesz sobie na to pytanie- ustal swój cel. Pamiętaj, że to zmiana Twoich nawyków żywieniowych da trwały efekt i pozwoli uniknąć Ci powrotu do wcześniejszych żywieniowych zwyczajów.
Nie zawsze mniej, znaczy lepiej. Podczas odchudzania zadbaj o odpowiednią podaż składników odżywczych. Zwróć uwagę na to ile w Twojej diecie znajduje się białka? Jeśli będzie go zbyt mało- zaczniesz tracić masę mięśniową, a zdecydowanie nie to powinno być Twoim celem! Minimalna, zaznaczam minimalna, ilość białka, którą powinniśmy spożywać wynosi 50g/dzień i zdecydowanie nie powinniśmy schodzić poniżej tej ilości. Podobnie w przypadku węglowodanów- najniższa ilość jaką powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi na co dzień, wynosi nie mniej, niż 130g/dzień, tłuszczów- 7g/dzień i są to wartości minimalne co oznacza, że w praktyce tych składników powinniśmy spożywać wraz z dietą w jeszcze większych ilościach. Dlatego też, proces utraty wagi najbezpieczniej jest przeprowadzać pod okiem dietetyka.
Pamiętaj o nawodnieniu! To niezwykle ważny element zdrowego odżywiania. To składnik, którego nie może zabraknąć, zwłaszcza jeśli się odchudzasz. Po pierwsze- im mniej pijesz, tym więcej wody gromadzi Twój organizm, a po drugie woda przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Ponad to wszystkie mechanizmy, które zachodzą w naszym ciele potrzebują do tego wody. Zaniedbując nawodnienie organizmu, zaniedbujesz także i Siebie, osłabiając swój organizm.

Dbaj o Siebie, dbaj o Swoje ciało, ale proszę rób to z głową ?
Skorzystaj teraz z możliwości współpracy on- line! Odpowiednio poprowadzona kuracja odchudzająca on-line jest równie skuteczna 😉

Zalecenia żywieniowe w czasie karmienia piersią. 2020-03-23, 16:06

Właściwie zbilansowana dieta w czasie karmienia piersią jest niezwykle ważna. Odpowiedni dobór produktów, technik kulinarnych sprzyja dobremu samopoczuciu mamy, zapobiega niedoborom pokarmowym. Istnieje kilka zaleceń żywieniowych, dzięki którym możesz mieć pewność, że Twoja dieta w czasie karmienia piersią będzie odpowiednio dobrana i zbilansowana.

  1. Różnorodność.

Dieta mamy karmiącej powinna być różnorodna. Zadbaj o to, żeby spożywać owoce i warzywa w różnym kolorze. Sięgaj po produkty zbożowe, nabiał oraz mięso, owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze. Nie eliminuj z diety konkretnych produktów bez konieczności. Nie rezygnuj również ze spożycia mięsa, jeśli wcześniej nie byłaś na diecie wegeteriańskiej- czas karmienia piersią to nie czas na eksperymenty. Dzięki różnorodności produktów dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

  1. Regularność.

Regularne posiłki to podstawa nie tylko w trakcie odchudzania. Warto stosować tę zasadę także, jeśli karmisz piersią. Staraj się zjadać posiłki co ok 3-4h. Dzięki temu dostarczasz sobie energii i składników odżywczych w regularnych odstępach czasu. Usprawnisz swój metabolizm, nauczysz organizm, że o określonych porach dostaje solidną porcję energii- co za tym idzie- nie będzie zmuszony odkładać „zapasów energii” w postaci nadmiernych kilogramów oraz nie ograniczysz podjadanie poemiędzy posiłkami.

  1. Odpowiednio dobrane produkty.

Jakich produktów nie powinna spożywać kobieta karmiąca piersią?

– dużych ilości soli,

– bardzo ostrych potrawy,

– produktów przetworzonych,

– słodzonych napojów, napojów gazowanych

– produktów z dużą zawartością cukru (właściwie nawet niewielka ilość cukru dodanego do produktu powinna wzbudzić Twoje zastanowienie)

– produktów i potrawy tłustych, tłuszczy trans

– słodyczy (w nadmiernych ilościach)

– ostrożnie z produktami, które wykazują działanie alergizujące: truskawki, cytrusy, czekolada, kakao, pomidory, orzechy

! WAŻNE nie wprowadzaj diety eliminacyjnej na własną rękę. Rób to zawsze pod okiem specjalisty dietetyka.

Co zatem powinno znaleźć się w jadłospisie mamy karmiące?

  • tłuszcze roślinne

Rodzaj spożywanych przez mamę tłuszczy wpływa na profil tłuszczowy mleka matki. Organizm człowieka (tego małego również ?) nie jest w stanie  samodzielnie wytworzyć niektórych NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są tak ważne w rozwoju małego człowieka. Jakie zatem tłuszcze wybrać? Najlepiej takie, które posiadają odpowiedni stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych czyli omega-3 i omega- 6. Olej rzepakowy jest jednym z produktów o bardzo dobrych proporcjach tych kwasów tłuszczowych. Zadbaj o to, aby znalazł się w Twojej diecie. Dodawaj go na zimno do sałatek, kanapek, mięs, surówek. Źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych stanowią także ryby. Spożywaj ryby morskie, które obfitują w omega- 3. Ogranicz, natomiast spożycie tłuszczy zwierzęcych.

  •  warzywa i owoce

Warto je spożywać w postaci nieprzetworzonej, na surowo. Sałatki, surówki, pokrojone w słupki, polane olejem rzepakowym- do wyboru do koloru! Warzywa takie jak cebula, warzywa kapustne, rośliny strączkowe mogą, choć nie muszą powodować kllki u dziecka. Wszystko zależy od tego, jak na powyższe produkty reaguje organizm mamy.

  • nabiał

Uważamy jedynie na sery pleśniowe, tłuste sery żółte, serki typu brie, camembert. Bez obaw mama karmiąca piersią może spożywać jogurty naturalne, które są doskonałym źródłem wapnia, maślanki, kefiry- usprawnią pracę przewodu pokarmowego i dostarczające niezbędnego wapnia.

  •  produkty zbożowe

Zadbaj o różnorodność. W diecie mamy karmiącej nie powinno zabraknąć zbóż i produktów zbożowych, które stanowią źródło energii oraz tak ważnych witamin z grupy B. Sięgaj po produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony, kasze, ryż, płatki zbożowe.

  •  mięso, ryby, jaja

Tak! Nie rezygnuj z jedzenia mięsa w trakcie karmienia piersią, jeśli wcześniej nie byłaś na diecie wegetariańskiej! Mięso stanowi bardzo ważny element dobrze zbilansowanej diety. Zawiera  wartościowe białko zwierzęce oraz stanowi źródło witaminy B12. Wybieraj chude mięsa jak drób, jagnięcina czy królik. Po za tym spożywaj ryby: łosoś, pstrąg czy śledź. W jajach natomiast znajdziesz pełnowartościowe białko- niezbędne dla zdrowego wzrostu i rozwoju.

Chcesz zadbać o siebie, swoje ciało i samopoczucie po ciąży?

Zaspraszam na konsultację, również w formie online!

Umów się bezpośrednio przy pomocy jednego linka : https://link.do/JLgsD

 

 

 

 

 

Zadbaj o siebie właśnie teraz! 2020-03-04, 15:41

Jutro? Nie ma takiego dnia tygodnia! Zrób to dziś ? Umów się na konsultację dietetyczną i zadbaj o zdrowie – najcenniejszy skarb, jaki posiadasz!
https://link.do/JLgsD

Dieta w PCOS 2020-02-14, 10:59

Czym jest PCOS?

   PCOS czyli Zespół Policystycznych Jajników jest chorobą występującą u kobiet w wieku rozrodczym.

Choroba charakteryzuje się:

  • zaburzeniami owulacji lub jej całkowitym brakiem,
  • nadmiarem androgenów w organizmie,
  • występowaniem policystycznych jajników lub jajników o zwiększonej objętości,
  • występowaniem zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz profilu lipidowego,
  • współwystępowaniem insulinooporności.

Dietoterapia w PCOS

   Leczenie farmakologiczne PCOS warto wspomóc dieto-terapią czyli wdrożeniem odpowiednich zaleceń oraz grup produktów do codziennego jadłospisu. Ponad to, wiele doniesień naukowych  wskazuje na fakt, iż u kobiet z PCOS znacznie częściej dochodzi do rozwoju innych schorzeń dieto-zależnych, takich jak: miażdżyca, cukrzyca typu 2, dyslipidemia czy nadciśnienie tętnicze. Dlatego rola odpowiednich zaleceń żywieniowych wydaje się być niezwykle istotna przy PCOS.

Jednym z ważniejszych elementów  dieto-terapii w Zespole Policystycznych Jajników jest kontrola oraz przywrócenie równowagi w zakresie:

  • profilu lipidowego,
  • gospodarki węglowodanowej
  • prawidłowej masy ciała.

Poniżej znajduje się kilka, spośród najważniejszych, kwestii żywieniowych na jakie powinny zwrócić uwagę Kobiety z PCOS:

  1. Zadbaj o prawidłową podaż węglowodanów oraz zwróć uwagę na to, jakie węglowodany wybierasz? Powinnaś kierować się indeksem glikemicznym produktów i wybierać te, których indeks glikemiczny jest niski, tzn. przyjmuje wartość< 55. Jest to istotne dla regulacji stężenia glukozy we krwi.
  2. Zrezygnuj z pszenicy i produktów pszennych.
  3. Włącz do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy. Obfitują w niego produkty pełnoziarniste, owoce czy warzywa, siemię lniane.
  4. Zadbaj również o to, aby w Twojej co dziennej diecie znalazła się żywność bogata w: magnez, wapń, selen, chrom, potas, witaminę d3 oraz kwasy
    omega- 3.
    Wybierz: tłuste ryby morskie lub suplementację tranem, zielone warzywa liściaste(np. szpinak, jarmuż), orzechy i nasiona, pomidory, kaszę gryczaną, otręby, jajka, siemię lniane czy borówki.
  5. Zadbaj o regularność Twoich posiłków. Jest to element kluczowy w dążeniu do utraty nadmiernej masy ciała. Staraj się spożywać posiłki co 3-4 h. Niech to będą mniejsze porcje, lecz zjadane częściej.
  6. Wprowadź regularną aktywność fizyczną. Wystarczy 30 min, 3-4 razy w tygodniu, abyś poczuła się lepiej. Nie musisz od razu dźwigać ciężarów i wylewać siódmych potów na siłowni. Wystarczy spacer, jazda na rowerze, 30 min na basenie czy ćwiczenia w domu. W przypadku PCOS bardzo dobrze sprawdzają się ćwiczenia aerobowe, które poprawią wrażliwość tkanek organizmu na insulinę (pomocne w insulinooporności współtowarzyszącej PCOS). Dodatkowo, regularna aktywność fizyczna może pomóc, w połączeniu z odpowiednią dietą i farmakoterapią, w przywróceniu regularnego miesiączkowania oraz przyczynić się do poprawienia płodności u Kobiet.

   To kilka z najważniejszych kwestii dotyczących żywienia w Zespole Policystycznych Jajników (PCOS). Pamiętaj, żeby dbać o siebie i o to co ląduje na Twoim talerzu! Stosując się do odpowiednio dobranych zaleceń dietetycznych, możesz sobie pomóc w walce z PCOS i poprawić swoje samopoczucie! 🙂

 ➡ Cierpisz na PCOS, potrzebujesz pomocy, masz pytania?

Zapraszam do kontaktu:

Alicja.podolakbs@gmail.com

Tel. 662213965

Bibliografia:

  1. Kłusek P., Grosicki S., Całyniuk B. Nutrition therapy in polycystic ovarian syndrome – practical recommendations. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 4, 148–154.
  2. Kuligowska- Jakubowska M., Dardzińska J., Rachoń D. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u kobiet z zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). 2017.

Kino Kobiet 2020-01-30, 10:00

Kolejne wydarzenie, kolejna dawka pozytywnej energii za nami!

Wczoraj, wraz z moją wspaniałą asystentką, miałyśmy przyjemność uczestniczyć
w wydarzeniu- KINO KOBIET organizowanym w kinie Helios. Dla Pań Bonne Sante przygotowało wspaniałe niespodzianki. Uczestniczki miały okazje wziąć udział w mini konkursie, w którym do wygrania była Bezpłatna Konsultacja Dietetyczna w Gabinecie Bonne Sante, we Wrocławiu, zaś w konkursie głównym na Panie czekała wygrana
w postaci Bonu Podarunkowego na Bezpłatną 2-tygodniową współpracę z dietetykiem!Wszystkim uczestniczkom wydarzenia, bardzo dziękuję za obecność oraz udział w konkursie! W kobietach siła! 😉

 

Dietoterapia w chorobie Hashimoto. 2020-01-28, 14:00

Czym jest Hashimoto?   

Choroba Hashimoto stanowi przewlekły stan limfocytarnego zapalenia tarczycy. Obecnie jest to najczęściej występująca choroba autoimmunologiczna. W przypadku chorób autoimmunologicznych organizm, mówiąc prosto, zaczyna „zwalczać sam siebie”. Co to znaczy? Znaczy to tyle, że nasz układ immunologiczny (odpornościowy) błędnie rozpoznaje własne tkanki, jako „obce” i w konsekwencji zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane przeciw sobie samemu. W przebiegu tej choroby endokrynnej mamy do czynienia, także z zaburzeniem wytwarzania hormonów tarczycy. Hashimoto niezwykle często współwystępuje z innymi zaburzeniami pracy tarczycy, takimi jak niedoczynność tarczycy. Wśród przyczyn choroby wyróżniamy m. in przewlekły stres, niewłaściwą dietę np. niewłaściwą podaż selenu, żelaza, cynku czy też jodu, a także nietolerancje pokarmowe, czynniki genetyczne oraz środowiskowe. W rozpoznaniu Hashimoto kluczowe są,  wyniki badań- laboratoryjnych oraz obrazowych, a także objawy kliniczne.

Rozpoznanie choroby Hashimoto.

W celu rozpoznania Hashimoto zaleca się wykonanie badań obrazowych oraz laboratoryjnych. Jakie badania należy wykonać:

  • USG tarczycy,
  • Oznaczenie przeciwciał anty-TPO, anty-TG,
  • Oznaczenie poziomu hormonu tyreotropowego TSH
  • Oznaczenie fT3 (wolna trójjodotyronina) oraz fT4 (wolna tyroksyna)

Tylko pełen obraz kliniczny pozwoli nam na rozpoznanie choroby. Wyniki należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem- najlepiej Endokrynologiem.

Objawy mogące świadczyć o Hashimoto.

Występowanie choroby Hashimoto obserwuje się na każdym etapie życia, jednak szczyt zachorowań przypada na czwartą, piątą dekadę życia. Dlatego tak ważnym jest, aby obserwować swój organizm, ponieważ oprócz badań ważne jest, aby rozpoznać charakterystyczne objawy, które mogą świadczyć o rozwoju choroby.

Objawy, na które warto zwrócić uwagę:

  • Problemy z koncentracją,
  • Nadwaga i otyłość pojawiająca się mimo racjonalnej diety,
  • Osłabienie organizmu,
  • U kobiet- zaburzenia miesiączkowania,
  • Bóle mięśniowe,
  • Częste zmiany nastroju (stany depresyjne, huśtawka nastrojów),
  • Bladość i suchość skóry,
  • Senność lub problemy ze snem.

Dieta, jako czynnik wspomagający.

Odpowiednio dobrany, racjonalny sposób odżywiania może w znaczącym stopniu pomóc w walce z chorobami autoimmunologicznymi. Co ważne- dieta przy Hashimoto czy innych chorobach tarczycy (niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy), wcale nie musi być skomplikowana, czasochłonna czy wiązać się z mnóstwem wyrzeczeń.

Poniżej znajduje się kilka najważniejszych zasad odżywiania, które powinniśmy uwzględnić przy chorobie Hashimoto.

  1. Włącz do codziennego jadłospisu produkty bogate w kwasy omega- 3. Sięgaj po tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy śledź. Kwasy omega- 3 znajdziesz również w orzechach i nasionach, siemieniu lnianym, oleju lnianym, jajkach czy nasionach chia. Kwasy omega- 3 wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki czemu wspomagają pracę tarczycy. Zadbaj o to, aby te produkty znalazły się w Twojej diecie. Możesz, również wspomóc się suplementacją.
  2. Choroba Hashimoto często współwystępuje z niedoczynnością tarczycy. Ważna jest zatem odpowiednia podaż jodu w diecie. Gdzie go znajdziesz? W otrębach, małżach, rybach np. dorsz, soli jodowanej czy wodzie mineralnej zawierającej ten pierwiastek.
  3. Na przyswajalność jodu wpływa inny ważny pierwiastek selen, na który również powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Selen jako składnik enzymu dejodynazy, uczestniczy w przemianie tyroksyny do trijodotyroniny. Wybierz, więc orzechy brazylijskie (źródło selenu), migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, nasiona: słonecznika, dyni, piniowe, sezam (bogate źródło wapnia)
  4. Zadbaj o odpowiednią podaż witaminy D oraz B12, ponieważ niezwykle często wraz z chorobami autoimmunologicznymi współwystępuje anemia złośliwa.
  5. Siemię lniane, to kolejna perełka, która świetnie działa na błony śluzowe oraz sprzyja dobrej pracy jelit, co w chorobie Hashimoto jest niezwykle ważne. Zadbaj zatem
    o prawidłową pracę układu pokarmowego i jelit pijąc codziennie siemię lniane.
  6. Postaraj się włączyć do codziennej diety przyprawy, takie jak: kolendra, która oczyszcza organizm z rtęci,  kurkuma – wspomaga pracę wątroby, imbir– poprawia pracę układ pokarmowego i jelit, natka pietruszki–poprawia pracę tarczycy, ponieważ zawiera potas, rozmaryn – silny przeciwutleniaczy.
  7. Dobry wpływ na pracę tarczycy mają cieciorka i soczewica, które stanowią źródło cynku oraz aminokwasów, pomocnych w lepszej pracy tarczycy.
  8. U pacjentów cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jak i chorobę Hashimoto, często występuje także celiakia. Dlatego też, uzasadnionym wydaje się ograniczenie spożycia glutenu. Jednak, bez potwierdzenia występowania celiakii przez specjalistę, całkowita eliminacja z diety glutenu i produktów go zawierających nie jest zalecana. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Wykonaj badania diagnostyczne
    w kierunku celiakii, ogranicz podaż glutenu na jakiś czas i zaobserwuj czy czujesz różnicę? Najlepiej jednak robić to pod okiem specjalisty Dietetyka.
  9. Zastosowanie diety niskowęglowodanowej (pozbawionej substancji goitrogennych — czyli antyodżywczych substancji zawartych w żywności, upośledzających wchłanianie  i metabolizm jodu), również może przynieść korzystne efekty.

 

Pamietaj! Nawet, jeśli cierpisz na autoimmunologiczne choroby tarczycy, przy odpowiednio dobranym jadłospisie oraz lekach możesz prawidłowo funkcjonować, mieć siłę i energię i korzystać z życia! 🙂

 

Bibliografia:

  1. Luty, E. Bryl. Choroba Hashimoto — aspekt genetyczny i środowiskowy. Genetic and environmental aspects of Hashimoto’s thyroiditis. Forum Medycyny Rodzinnej 2017, vol 11, no 1, 1–6.
  2. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy Nutrition treatment in thyroid diseases. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 4, 155–160.
  3. M. Zaremba. Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę. 2017, 11, 27- 45, 83- 127.

 

Dietetyk- Jak wybrać? 2020-01-19, 20:40

Jeśli szukacie dietetyka dla siebie, ale nie umiecie wybrać odpowiedniej osoby – my Wam w tym pomożemy! ?‍⚕️? Oto lista kilku cech, na które należy zwrócić szczególną uwagę wybierając osobę, która ma nas przyjemnie, bezpiecznie i skutecznie prowadzić żywieniowo ?
WYKSZTAŁCENIE ?
Obecnie w Polsce zawód dietetyka nie posiada regulacji prawnych. Co to oznacza? Oznacza to, że dietetykiem może nazwać się każdy kto czuje się na siłach udzielać porad żywieniowych. Bardzo często taki “specjalista” może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Aby wybrać osobę, która będzie naprawdę kompetentna do prawidłowego wykonywania swojego zawodu szukajmy kogoś po studiach na kierunku dietetyka ale! w związku z tym że nauka o żywieniu bardzo dynamicznie się rozwija sprawdzajmy też czy dana osoba na bieżąco uzupełnia i aktualizuje swoją wiedzę uczestnicząc w specjalistycznych kursach, szkoleniach i konferencjach naukowych.
SPOSÓB PRACY Z PODOPIECZNYM ?
Każdy dietetyk pracuje trochę inaczej. Dlatego zanim zdecydujemy się na współpracę z danym specjalistą warto zapoznać się z jego sposobem prowadzenia swoich podopiecznych i skonfrontować go z naszymi oczekiwaniami odnośnie tej współpracy. W ten sposób mamy pewność, że otrzymamy dokładnie taką opiekę o jaką nam chodziło.
CENA ?
Dobra usługa dietetyczna będzie swoje kosztować. Te najtańsze diety za kilkadziesiąt złotych na miesiąc, których reklamy są aktualnie obecne wszędzie w sieci, to przeważnie jeden jadłospis rozsyłany na ślepo do wszystkich chętnych, który zupełnie nie uwzględnia stanu zdrowia, stylu życia czy tego co lubimy jeść. Przed ułożeniem planu żywieniowego dietetyk powinien przeprowadzić wywiad żywieniowo-medyczny, wykonać analizę składu ciała oraz wspólnie z Tobą określić cel działania.
Musimy zdawać sobie sprawę, że aby dieta mogła być skuteczna to musi ona nam odpowiadać i w naturalny sposób wpisywać się w nasz rytm dnia codziennego.

Prelekcja "Świadomy Konsument"- Dolnośląskie Forum Kobiet 2019-11-22, 16:00

Za nami kolejne wspaniałe wydarzenie- Dolnośląskie Forum Kobiet. Miałam przyjemność umilić zgromadzonym czas krótkim wykładem dotyczącym świadomości konsumenckiej oraz produktów ekologicznych. Siła kobiet jest niesamowita! 😀

Już wkrótce otwarcie Bonne Santé w Wrocławiu 2019-11-13, 08:00

Chcesz schudnąć i poprawić swoje zdrowie? Zapraszamy od grudnia do Gabinetu Dietetycznego Bonne Santé we Wrocławiu. Zdrowsze życie i szczupła sylwetka są w zasięgu ręki. Wystarczy sięgnąć po rozwiązania, które sprawdziły się już w przypadku tysięcy pacjentów Bonne Santé.

Umów się już dziś na bezpłatną konsultację dietetyczną: tel. 662 213 965. Zapraszamy!