NASZE ODDZIAŁY

oddziały Dietetyk Rzeszów – Nowe Miasto

Dietetyk Rzeszów – Nowe Miasto

ul. Warzywna 3 (WZS)


mobile: 572 526 557
rzeszow@bonne-sante.pl

+48 572 526 557 umów na wizytę »

Poniedziałek 07:00 - 15:00
Wtorek 09:00 - 17:00
Środa 10:00 - 18:00

Czwartek 9:00 - 17:00
Piątek 07:00 - 15:00

Dietetyk Rzeszów Nowe Miasto

Nazywam się Klaudia Fitał. Pokażę Ci, jak zmienić nawyki żywieniowe i stworzyć nowe, cenne przyzwyczajenia.

Każdego dnia służyć Ci będę swoją wiedzą, doświadczeniem i przyjaznym wsparciem.

Dietetyk o odporności: na żywo! 2020-04-14, 10:00

Już jutro na FaceBooku odbędzie się transmisja na żywo z udziałem dietetyka naszego gabinetu. W trakcie spotkania pani Iza poruszy tematy takie jak:

? Jakie składniki odżywcze wspomagają budowanie odporności?
? Jakich produktów unikać?
? Co jeszcze poza żywieniem wpływa na naszą odporność?

Zapraszamy do udziału na profilu FaceBook Bonne Sante Polska – Mój styl, Moje zdrowie ?

Wesołych Świąt Wielkanocnych! 2020-04-10, 10:00

Smacznego jajeczka i kruchego ciasteczka,
Całą moc uśmiechów i chwili oddechu,
Pozdrowienia serdeczne i życzenia świąteczne
składa Bonne Santé w Rzeszowie

dieta odpornosc

Dieta dla odporności 2020-04-07, 10:00

dieta odpornosc W tym szczegnym okresie zagrożenia epidemicznego mamy dla Was szczególne rozwiązanie, czyli optymalny program żywieniowy dedykowany wzmocnieniu odporności.

Już dziś możecie umawiać się na konsultacje w kierunku diety proodpornościwej telefonicznie lub za pomocą formularza internetowego: https://link.do/gljGM
Zapraszamy i Pozdrawiamy mocno!

fit wielkanoc

Pobierz e-book z przepisami na fit Wielkanoc! 2020-04-06, 10:00

fit wielkanoc Wielkanoc tuż, tuż… bez względu na sytuację należą Ci się choć okruchy normalności i czegoś pysznego!

Dlatego jeśli jeszcze nie masz planów kulinarnych na zbliżającą się Wielkanoc pobierz fit-ebook z dietetycznymi przepisami, kliknij tutaj: https://link.do/dPHrz

P.S. Zajęte ręce to spokojna głowa, warto więc zająć się „normalnymi” sprawami, takimi jak gotowanie i pieczenie na Święta, w tej nie do końca normalnej sytuacji.

Oferta wiosenna: 3 miesiące kuracji w cenie 2! 2020-03-16, 10:00

Do końca kwietnia mamy dla Was super promocję wiosenną! Tylko teraz możesz przygotować się na sezon letni i osiągnąć wymarzoną sylwetkę oraz odebrać miesiąc opieki dietetyka gratis!

Zadzwoń i zapytaj o szczegóły: 572 526 557
Co by się nie działo lato i tak przyjdzie ☀️?

Kuracja dietetyczna obejmuje:

cotygodniowe konsultacje on-line z dietetykiem (wideokonferencja lub kontakt telefoniczny)

 indywidualny plan żywieniowy dopasowany do potrzeb organizmu opracowany przez dietetyka na podstawie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego oraz nowe diety i przepisy w każdym tygodniu

wsparcie i materiały psychodietetyczne pomagające utrzymać maksymalną motywację podczas kompleksowej kuracji

Szczegóły pod numerem telefonu: 572 526 557 oraz w regulaminie ⤵️
https://drive.google.com/file/d/1cTZW5JkMswacosfKW1TqnKwyCHD4HFg_/view?usp=sharing

zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową 2020-02-17, 10:00

zupa cebulowa Na rozgrzewkę i dla odporności zupą cebulową uracz siebie i swoich gości.

Pyszna zupa cebulowa rozgrzeje w chłodny dzień oraz zadba o Twoja odporność zimą. Ten przepis jest też całkowicie dietetyczny, więc bez obaw możesz z niego korzystać nawet na diecie.

Na zdrowie!

Przepis na 4 porcje:
Składniki:
– 5 dużych cebul
– 2 łyżki masła
– 2 l bulionu jarzynowego z włoszczyzny
– 3 gałązki świeżego tymianku
– 4 łyżki białego wina wytrawnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 pełnoziarnista półbagietka
– 4 plastry sera gruyère
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki. Masło rozgrzać z 2 łyżkami oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodać cebulę.
  2. Posolić, zeszklić i od czasu do czasu mieszając dusić na wolnym ogniu aż cebula stanie się złota. Podlać ok szklanka bulionu warzywnego, dodać rozmaryn, zagotować i gotować jeszcze ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Czosnek obrać, przepołowić i połówkami ząbków posmarować półbagietkę przekrojoną na 4 ukośne kromki. Masło rozgrzać z 3–4 łyżkami oliwy. Wrzucić cebulę, lekko zeszklić, posolić i mieszając, dusić na wolnym ogniu, aż cebula nabierze złotej barwy (w trakcie duszenia dolewać wodę – ok. szklanki).
  4. Wlać bulion z winem, dodać tymianek i gotować cały czas na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pół. Ząbkami czosnku posmarować kromki bagietki, skropić oliwą i obłożyć plastrami sera, a na końcu oprószyć pieprzem.
  6. Czosnkową bagietkę skropić oliwą, obłożyć serem i zapiec 5 minut w 200stC.
  7. Zupę rozlać do miseczek i podawać ze świeżymi grzankami.
walentynki

Walentynki: od serca dla serca 2020-02-10, 10:00

walentynki

W te walentynki podaruj ukochanej osobie zdrowe serce, które będzie bić mocno i długo specjalnie dla Ciebie. Z BONEM PODARUNKOWYM na kurację dietetyczną w gabinecie Bonne Santé zdrowie smakuje lepiej niż kiedykolwiek!

Bon obejmuje:
❤️ wizyty u dietetyka
❤️ analizy składu ciała
❤️ plan żywieniowy oraz przepisy
❤️ materiały i wsparcie dietetyka

Podaruj to co najcenniejsze, czyli zdrowie! Bony podarunkowe możesz zakupić bezpośrednio w gabinecie Bonne Santé przy ul. Warzywnej 3/14

Więcej szczegółów pod nr tel. ☎️ 572-526-557 ☎️

ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe 2020-02-07, 10:00

ciasto marchewkowe

Dziś jest Dzień Ciasta Marchewkowego! Możesz go świętować nawet na diecie, z tym pysznym i całkowicie fit przepisem na marchewkowiec. Na zdrowie!

Składniki na 9 porcji (kwadratowa blacha)
250 g mąki pełnoziarnistej
4 marchewki średniej wielkości
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta soli
1 łyżka oleju bądź roztopionego masła klarowanego
1 jajko duże
1 szklanka mleka
2 łyżeczki aromatu z wanilii
5 łyżek ksylitolu lub erytrolu

Śmietankowy krem:
250 g serka twarogowego śmietankowego np Bieluch lub President
2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
odrobina pudru ksylitolowego lub erytrolowego
odrobina soku z cytryny
garść orzechów włoskich lub pekan

Sposób przygotowania:
1. Wymieszać suche składniki ze sobą.
2. Marchew oczyścić i zetrzeć drobno, połączyć ze składnikami mokrymi.
3. Wymieszać bardzo dokładnie składniki suche z mokrymi.
4. Przenieść masę marchewkową do wyłożonej papierem blaszki i piec w 180stC przez ok 45 minut- aż brzegi zaczną odchodzić od formy.
5. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować krem.
6. Zmiksować serek z resztą składników na krem, odstawić do lodówki aż lekko stężeje.
7. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć połową kremu, resztą udekorować wierzch.
8. Orzechy podprażyć i pokruszyć, posypać po wierzchu lekko wciskając je w krem.

kompetentny dietetyk

Jak mądrze wybrać dietetyka? 2020-01-20, 10:00

kompetentny dietetyk
Jeśli szukacie dietetyka dla siebie, ale nie umiecie wybrać odpowiedniej osoby – my Wam w tym pomożemy! Oto lista kilku cech, na które należy zwrócić szczególną uwagę wybierając osobę, która ma nas przyjemnie, bezpiecznie i skutecznie prowadzić żywieniowo
WYKSZTAŁCENIE
Obecnie w Polsce zawód dietetyka nie posiada regulacji prawnych. Co to oznacza? Oznacza to, że dietetykiem może nazwać się każdy kto czuje się na siłach udzielać porad żywieniowych. Bardzo często taki “specjalista” może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Aby wybrać osobę, która będzie naprawdę kompetentna do prawidłowego wykonywania swojego zawodu szukajmy kogoś po studiach na kierunku dietetyka ale! w związku z tym że nauka o żywieniu bardzo dynamicznie się rozwija sprawdzajmy też czy dana osoba na bieżąco uzupełnia i aktualizuje swoją wiedzę uczestnicząc w specjalistycznych kursach, szkoleniach i konferencjach naukowych. Szkolenia są chlubą każdego specjalisty, więc informacje o uczestnictwie w nich z łatwością znajdziemy na stronie www czy w mediach społecznościowych danego dietetyka.DOŚWIADCZENIE
Doświadczenie jest bardzo ważne w pracy dietetyka, ponieważ wymaga ona wyjątkowo indywidualnego podejścia do każdego pacjenta. Im więcej pacjentów różnych pod względem osobowości, stanu zdrowia, stylu życia, preferencji kulinarnych oraz zamierzonego celu prowadził dany dietetyk tym więcej skutecznych, sprawdzonych rozwiązań na każdą sytuację będzie mógł Ci zaproponować. A wiadomo, jeśli masz rozwiązanie na każdy problem to tym razem musi się udać!SPOSÓB PRACY Z PODOPIECZNYM
Każdy dietetyk pracuje trochę inaczej. Dlatego zanim zdecydujemy się na współpracę z danym specjalistą warto zapoznać się z jego sposobem prowadzenia swoich podopiecznych i skonfrontować go z naszymi oczekiwaniami odnośnie tej współpracy. W ten sposób mamy pewność, że otrzymamy dokładnie taką opiekę o jaką nam chodziło.CENA
Dobra usługa dietetyczna będzie swoje kosztować. Te najtańsze diety za kilkadziesiąt złotych na miesiąc, których reklamy są aktualnie obecne wszędzie w sieci, to przeważnie jeden jadłospis rozsyłany na ślepo do wszystkich chętnych, który zupełnie nie uwzględnia stanu zdrowia, stylu życia czy tego co lubimy jeść. Przed ułożeniem planu żywieniowego dietetyk powinien przeprowadzić wywiad żywieniowo-medyczny, wykonać analizę składu ciała oraz wspólnie z Tobą określić cel działania.
Musimy zdawać sobie sprawę, że aby dieta mogła być skuteczna to musi ona nam odpowiadać i w naturalny sposób wpisywać się w nasz rytm dnia codziennego.
radio feniks

Audycja z dietetykiem w radiu FENIKS 2020-01-08, 10:00

radio feniks

Jednym z najczęściej wskazywanych noworocznych postanowień jest zadbanie o swoje zdrowie i sylwetkę poprzez przejście na dietę i zdrowe odżywanie. Co zrobić, aby nasza dieta nie zakończyła się po tygodniu, ale tym razem przyniosła wymierny efekt?

Dziś nasz dietetyk będzie gościem audycji w rafiu Feniks.fm. Opowie o tym, jak przygotować się do wizyty u dietetyka, prawidłowym rozkładzie posiłków w ciągu dnia, a także co powinniśmy spożywać, a czego unikać, chcąc utracić na wadze.

Słuchajcie nas już dziś o godz. 18:00 na antenie Radio Feniks.fm!

poniedzialki profilaktyki

Na zdrowy rok: Poniedziałki profilaktyki w WZS! 2020-01-03, 10:00

poniedzialki profilaktyki Zadbaj o swoje zdrowie już od pierwszych dni Nowego Roku!

Już od przyszłego poniedziałku, do odwołania! zapraszamy w godzinach porannych na bezpłatne, profilaktyczne badanie, z którego dowiesz się czy Twoja masa ciała jest prawidłowa i jaka byłaby idealna, ile jest tkanki tłuszczowej w Twoim organizmie oraz czy jest jej zbyt dużo, ile ważą Twoje kości a nawet w jakim stopniu otłuszczone są Twoje narządy wewnętrzne.

Zapraszamy do przychodni WZS przy ul. Warzywnej 3 w każdy poniedziałek w godzinach od 8:00 do 13:00.

Pobierz przepisy na Wigilię Light 2019-12-19, 10:00

Boże Narodzenie już niedługo, dlatego specjalnie dla Was przygotowaliśmy zestaw pysznych przepisów na zdrowe i lekkie potrawy wigilijne.

Aby odebrać prezent za darmo zgłoś się po niego e-mailowo na nasz adres: rzeszow@bonne-sante.pl

Smacznych Świąt!

 

bon na zdrowie

Podaruj zdrowie na święta 2019-12-16, 10:00

Święta tuż, tuż…!  A Ty wciąż nie masz pomysłu na prezent? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

BON PODARUNKOWY na kurację dietetyczną w gabinecie Bonne Santé!

Bon obejmuje:
❤️ wizyty u dietetyka
❤️ analizy składu ciała
❤️ plan żywieniowy oraz przepisy
❤️ materiały i wsparcie dietetyka

Podaruj to co najcenniejsze, czyli zdrowie! Bony podarunkowe możesz zakupić bezpośrednio w gabinecie Bonne Santé przy ul. Warzywnej 3/14

Więcej szczegółów pod nr tel. ☎️ 572-526-557 ☎️

bon na zdrowie

papryka faszerowana

Przepis na pieczone, faszerowane papryki 2019-11-08, 10:00

papryka faszerowana

Pieczone, faszerowane papryki w aromatycznym sosie jogurtowo-musztardowym to rewelacyjne danie na obiad lub kolacje jesienią ? Są pyszne zarówno na ciepło – świeże wprost z piekarnika, jak i na zimno oraz łatwo można zapakować je do pojemnika do pracy. Spróbuj ?

Składniki na 3 sztuki:
Papryki:
– 3 papryki (duże)
– sól, pieprz, 1 łyżka oliwy extra virgin

Farsz z mięsa i kaszy gryczanej:
– 2 łyżki oliwy
– ¼ szklanki kaszy gryczanej
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 300 g chudego, mielonego mięsa (np. drobiowo-wieprzowego)
– 1/4 szklanki wytrawnego wina białego + dodatkowo 4 łyżki
– 2 niepełne szklanki pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych) (400 g)
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1/3 łyżeczki cynamonu i chili
– 1 łyżka natki pietruszki
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego oregano i tymianku

Sos jogurtowy:
– ¼ szklanki chudego jogurtu greckiego (150 g)
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 jajko
– plaster sera feta (50g)
– zmielony kmin rzymski (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i płuczemy.
Farsz: Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Dokładamy mielone mięso i obsmażamy dokładnie z każdej strony przez około 5 minut. Wlewamy 1/4 szklanki wina i przez około 2-3 minuty odparowujemy je. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko przez 10 minut.
Paprykę nadziewamy farszem, można z lekka “górką”. Pieczemy w 180-200stC przez 30-45 minut.
Sos jogurtowy: jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy jogurt wymieszany z musztardą i rozdrobniony ser feta. Delikatnie mieszamy.

krwiodawstwo decathlon

Akcja krwiodawstwa z Decathlonem w CH Plaza 2019-10-14, 10:00

krwiodawstwo decathlon

W zeszłą sobotę wzięliśmy udział w akcji honorowego krwiodawstwa w CH Plaza zorganizowanej przez Decathlon Rzeszów.

Na miejscu mogliście skorzystać z analizy składu masy ciała, uzyskać indywidualna poradę żywieniową od naszego dietetyka oraz poczęstować się konkursowym smoothie! Dla smakoszy o wyjątkowo czułych kubkach smakowych przewidziana była nagroda, za odgadnięcie wszystkich składników koktajlu dla krwi, która obejmowała aż miesiąc opieki profesjonalnego dietetyka w naszym Gabinecie Bonne Sante przy ul. Warzywnej.

Wszystkim dawcom dziękujemy i zapraszamy do skorzystania z przysługującej im w ramach Bonu Upominkowego pełnowymiarowej konsultacji dietetycznej w naszym gabinecie.

ziemniaki hasselback

Przepis na ziemniaki Hasselback 2019-09-16, 10:00

ziemniaki hasselback

Polskie ziemniaki są najlepsze na świecie! Przynajmniej dla Polaków 🙂 Ale czy można je jeść na diecie? Pewnie, że tak. Na dowód tego wstawiamy przepis na pyszne ziemniaki harmonijkowe:

Składniki na 4 porcje:
– 8 średnich ziemniaków
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka soli ziołowej lub mineralnej
– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 2 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować dokładnie, nie obierać. Ponacinać gęsto i dość głęboko, ale uważając by nie przekroić ziemniaka całkowicie. W oliwie wymieszać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wysmarować mieszanką ziemniaki starając się wprowadzić jak najwięcej marynaty do środka nacięć. Piekarnik rozgrzać do 200stC, ziemniaki ułożyć na blaszce i piec 35 minut. Po tym czasie posypać tartym parmezanem i sezamem, piec jeszcze 5 minut. Jeśli przygotowujemy ziemniaki na grillu lub w ognisku zawijamy je w folię i pieczemy ok. 45 minut.

Odbierz e-book z przepisami nazdrową, szkolną śniadaniówkę! 2019-08-30, 10:00

Rok szkolny zbliża się nieubłaganie! Warto wcześniej przygotować się do niego, szczególnie jeśli chodzi o zdrowe i odzywcze posiłki dla naszych pociech. W linku poniżej znajdziesz wiele ciekawych infrmacji oraz pysznych inspiracji na to co włożyć maluchom do śniadaniówki.

Pobierz e-book tutaj: https://link.do/g0Gyj

lody cytrynowe

Przepis na lody cytrynowe 2019-08-19, 00:00

lody cytrynowe

Pyszne lody dla ochłody. Na domiar szczęścia te mają praktycznie 0 kcal!
Składniki:
– 1 szklanka wody
– 1/2 szklanki erytrytolu
– 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny/limonki
– łyżka skórki otartej z cytryny/limonki
Sposób przyrządzenia:
W małym garnuszku całkowicie rozpuścić erytrytol w wodzie. Wystudzić. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wymieszać z sokiem z cytryny i skórką. Wstawić do zamrażarki na 6 godzin, w międzyczasie mieszając całość co 1,5-2 godziny. Gotowy sorbet podawać z kawałkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty.

metamorfoza sandra

Metamofoza pani Sandry 2019-08-05, 10:00

Sandra razem z dietetykiem Bonne Sante straciła prawie 12 kg nadmiernej masy ciała a w zamian zyskała zdrowie i pewność siebie. My uważamy, że to świetna wymiana! metamorfoza sandra

metamorfoza anna

Metamorfoza pani Ani 2019-07-22, 10:00

metamorfoza anna

Pani Anna zdążyła zadbac o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę na lato! A dzięki etapowi stabilizacji efekt jest na lata! Pani Anna utrzymuje swoją idealną masę ciała już od ponad roku. Gratulujemy!

chłodnik awokado

Przepis na chłodnik z awokado 2019-07-15, 10:00

chłodnik awokado

Najlepszy dla orzeźwienia, zbawienny dla skóry. Chłodnik doskonały, bogaty w witaminę E. Z awokado!

Składniki na 4 porcje:
– 1 awokado
– 1 ogórek
– ½ pęczka pietruszki
– ½ szklanki mleka
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz
– odrobina oleju
– 2 kromki chleba razowego
– kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do kielicha blendera wrzucamy awokado, ogórka, natkę i dolewamy mleka. Dolewamy soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na gładki krem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Chleb przekrawamy na pół i podpiekamy w tosterze. Chłodnik przelewamy do miseczek. Dekorujemy pokrojonym w kostkę awokado, świeżymi ziołami i chrupiącymi grzankami. Ścieramy na tarce mozzarellę.

piekna latem

"Piękna Latem" z Bonne Sante i Mary Kay 2019-07-12, 10:00

piekna latem

Migawki z wczorajszego spotkania „Piekna Latem” z konsultantkami Mary Kay- Kasią Panek i Dorotą Ożóg. Podczas warsztatu każda z Pań otrzymała od nas drobny upominek oraz mogła skorzystać z pforesjonalnych beauty-konsultacji.
Ogrom wiedzy na temat pielęgnacji twarzy, możliwość indywidualnej konsultacji urodowej oraz wypróbowania wspaniałych kosmetyków i uzyskania pomocy przy makijażu a przede wszystkim wspaniała, ciepła atmosfera! Z resztą, sami zobaczcie, a jeszcze lepiej- dołączcie!
Spotkania odbywają się co miesiąc- zapraszamy!

sałatka arbuz feta

Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą 2019-06-30, 10:00

sałatka arbuz feta

Orzeźwiający, lekki obiad na upały? Najlepsza będzie pyszna, chrupiąca i zaskakująca smakiem sałatka z arbuzem i fetą.

Składniki na 4 porcje:
– 1 kostka sera feta
– 2 szklanki miąższu z arbuza pokrojonego w kostkę
– opakowanie rukoli (ok. 200- 250g)
– 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
– 4 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Z posiekanej mięty, soku z cytryny i miodu przygotować dressing. Dressingiem polać rukolę, posypać fetą i arbuzem pokrojonymi w kostkę. Udekorować słonecznikiem i listkami świeżej mięty.

ciasto z truskawkami

Przepis na lekkie ciasto z truskawkami 2019-06-20, 10:00

ciasto z truskawkami

Czerwiec rozpieszcza nas truskawkami. Najlepiej jeść je oczywiście prosto z krzaczka, ale to ciasto czekoladowo-truskawkowe zawróci Ci w głowie!
Składniki na 12 porcji (na małą blaszkę):
spód czekoladowy:
– puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu)
– 1 duży, dojrzały banan
– 2 jajka
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 1,5 łyżki kakao
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
chmurka truskawkowa:
– 3 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych) + świeże do dekoracji
– 1 czubata łyżka stołowa żelatyny
– sok z 1 cytryny
– 1 duży jogurt naturalny, gęsty (400ml)
galaretkowa glazura:
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1/3 szklanki soku truskawkowego
– ⅓ szklanki wody
– 6 świeżych, dużych truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zmiksować na gładka masę i upiec w wysokiej blaszce w 180stC przez ok. 40-45 min. Wystudzić. Truskawki zmiksować w garnuszku na gładki mus, dodać namoczoną we wrzątku żelatynę, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić lekko, dodać jogurt i dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą. Wylać na zimny spód. Glazurę przygotować poprzez połączenie żelatyny z gorącym sokiem truskawkowym i wodą, wylać na zastygniętą warstwę chmurki jogurtowo-truskawkowej. Każdy kawałek (3×4) udekorować połówką świeżej truskawki zanim galaretka stężeje.

Metamorfoza Pana Ryszarda 2019-06-11, 00:00

metamorfoza ryszard

Pan Ryszard schudł w niespełna rok aż 25 kg z dietetykiem Bonne Sante w Sanoku. Gratulujemy! Pełny wywiad i inspirującą historię Pana Ryszarda znajdziecie tutaj: https://link.do/cVTj8

dietetyk rzeszow

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka? 2019-05-22, 10:00

dietetyk rzeszow

Czy na pierwszą wizytę u dietetyka można przyjść „z marszu”?
Oczywiście, że tak. Jeśli jednak chcesz maksymalnie z niej skorzystać warto się do niej nieco przygotować. Nasz Dietetyk Izabela Nowicka podpowiada jak to zrobić i czego możecie spodziewać się na takiej wizycie.
Sprawdźcie co warto wiedzieć, przed pierwsza konsultacją ?
(dla leniuszków- przewiń na dół do „W SKRÓCIE” ?).

Dzięki pierwszej konsultacji wstępnej dowiesz się co możesz zrobić aby poprawić swój stan zdrowia i samopoczucia, jak przedstawia się aktualny stan Twojego organizmu pod względem anatomicznym i metabolicznym, jakie największe błędy popełniasz w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania oraz co możesz zrobić aby było ono lepsze i przede wszystkim poznasz osobę, która może Ci to wszystko ułatwić, czyli Twojego dietetyka! Przed pierwszą wizytą zawsze warto zastanowić się o co konkretnie chcemy zapytać, tak aby wynieść z tej wizyty jak najwięcej informacji.
Ja jako specjalista-dietetyk też mam możliwość wtedy poznać Ciebie, dowiedzieć się czego nie lubisz jeść a co jest dla Ciebie najsmaczniejsze, zaproponować Ci kompromisowe rozwiązanie pomiędzy tym co lubisz a co da Ci oczekiwany efekt oraz sprawdzić jaki jest skład Twojego ciała pod względem zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej i kostnej oraz obciążenia narządów wewnętrznych.
Jak to się dzieje? Bardzo prosto- za pomocą analizy składu masy ciała.
Analiza składu masy ciała wykonywana jest w gabinecie za pomocą urządzenia, które do złudzenia przypomina zwykłą wagę łazienkową, z tą różnicą, że poza samą wagą dysponuje ono też impedancją bioelektryczną (BIA). Impedancja bioelektryczna to metoda oznaczania udziału poszczególnych komponentów tkankowych w organizmie takich jak:
– masa szkieletu
– masa mięśniowa
– masa tłuszczowa
– woda metaboliczna
– stopień otłuszczenia narządów wewnętrznych
Oznaczenie jest ⚡️porażająco ⚡️ dokładne, ponieważ opiera się na wielonapięciowej wiązce elektrycznej o niskim natężeniu. W skrócie, „rażę” Cię prądem żeby oznaczyć na podstawie różnic w przewodności na prąd ile jest poszczególnych tkanek w Twoim ciele. Badanie jest bezinwazyjne i nie boli, ba! w ogóle go nie czuć, a jedyne co trzeba zrobić to stanąć boso na analizatorze tak samo jak na wadze domowej.

Jak przygotować się do badania składu ciała?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że badanie może zajść prawidłowo jedynie w przypadku kontaktu suchej, bosej stopy z elektrodami analizatora. To znaczy, że trzeba będzie zdjąć i buty i skarpetki, dodatkowo dla większej precyzji oznaczenia warto zadbać tez o to, aby stopy nie były bardzo spocone- w gabinecie zawsze możesz poprosić o mokrą chusteczkę i suchy ręcznik papierowy.
Dodatkowo, dla maksymalnej dokładności pomiaru najlepiej zdjąć ubrania wierzchnie i rozebrać się do bielizny lub przynajmniej lekkiego podkoszulka. Zawsze należy zdjąć spodnie i sweter/ bluzę/ żakiet aby pomiar masy ciała był dokładny i aby umożliwić zmierzenie obwodów talii, pasa i bioder w celu oznaczenia typu sylwetki.
Podczas badania nie musisz być na czczo, jednak obfity posiłek zjedzony bezpośrednio przed nim może zaburzyć wyniki analizy dodając kilka dekagramów na masie ciała oraz fałszując proporcje tkanki tłuszczowej do wody. Aby wynik nie wskazał „przewodnienia” warto też zadbać o wcześniejszą wizytę w toalecie. Podobnie, lecz w drugą stronę, ma się rzecz z treningiem, nie należy wykonywać analizy bezpośrednio po intensywnym treningu, w trakcie którego bardzo się spociłeś, ponieważ tymczasowe odwodnienie spowoduje brak rzetelności wyniku badania.

Po badaniu otrzymasz ogólne zalecenia dietetyczne, które na podstawie bieżącej sytuacji Twojego organizmu oraz Twoich aktualnych nawyków żywieniowych umożliwią Ci osiągnięcie wymarzonego celu. Te informacje pomogą mi zaproponować dla Ciebie kilka konkretnych, przykładowych rozwiązań w formie przepisów kulinarnych lub wskazówek jak organizować codzienne żywienie aby dostarczyć kluczowych składników odżywczych, przyspieszyć przemianę materii, wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej, zastymulować uwalnianie płynów związanych zewnątrzkomórkowo czy poprawić konkretne parametry biochemiczne (obniżyć cholesterol, unormować ciśnienie itp.). Dowiesz się też jaki ogólny model odżywiania byłby dla Ciebie najefektywniejszy.
Konsultacja wstępna jest spotkaniem niezobowiązującym i ma charakter informacyjny.
Pierwszą konsultację możesz umówić klikając na przycisk „UMÓW NA WIZYTĘ” na stronie Rzeszowskiego Gabinetu Bonne Sante:
https://www.bonne-sante.pl/category/oddzialy/podkarpackie/…/

W SKRÓCIE:
– pierwsza konsultacja jest niezobowiązująca- daje Ci możliwość poznać dietetyka, jego metodę pracy, sprawdzić stan metaboliczny Twojego organizmu oraz uzyskać wstępną poradę żywieniową,
– podczas pierwszej konsultacji zostaniesz zważony, zmierzony i otrzymasz wynik analizy składu ciała z oznaczeniem masy kostnej, masy mięśniowej, masy tłuszczu ogólnego i stopnia otłuszczenia narządów wewnętrznych oraz masy nadmiaru płynów zewnątrzkomórkowych,
– badanie składu ciała nie boli, ale wymaga rozebrania się z ubrań wierzchnich oraz zdjęcia butów i skarpetek, trzeba być na boso,
– przed analizą składu ciała nie musisz być na czczo, ale nie powinieneś być też zaraz po obfitym posiłku ani intensywnym treningu, przed badaniem warto też zadbać o wcześniejszą wizytę w toalecie oraz o to, aby stopy nie były bardzo spocone,
– do pomiaru obwodów i analizy typu sylwetki najlepiej rozebrać się do bielizny, aby pomiar był jak najdokładniejszy,
– podczas spotkania masz możliwość skonsultować swoje bieżące nawyki żywieniowe i skorygować największe błędy, dostajesz ogólne wytyczne dopasowane do Twoich potrzeb i wyznaczonych celów oraz kilka przykładowych przepisów,
– aby maksymalnie skorzystać z konsultacji, przed spotkaniem, warto przygotować kilka pytań, o które chcielibyśmy zapytać dietetyka, tak aby wynieść z wizyty jak najwięcej.

Studencka akcja krwiodawstwa plenerowego "Wampiriada 2019" 2019-05-07, 10:00

krwiodawstwo

Już od jutra rusza kolejna, letnia edycja studenckiego krwiodawstwa „Wampiriada” organizowana przez rzeszowskie NZS. Każdy krwiodawca będzie mógł przeprowadzić szereg bezpłatnych badań w tym:
– badanie wzroku
– pomiar ciśnienia
– analiza składu masy ciała

oraz skorzystać z porad naszego dietetyka dotyczących diety poprawiającej parametry krwi.

Zapraszamy również do poczestowania się pysznym koktajlem wspomagającym produkcję zdrowych, czerwonych krwinek!

zdrowy grill

Zasady zdrowego grillowania 2019-04-30, 00:00

zdrowy grill

Czy można grillować będąc na diecie? Jasne, że tak! Pamiętaj tylko, aby robić to mądrze. Oto kilka wskazówek jak grillować zdrowo i fit.
1️⃣ Na grillu najlepiej palić węglem drzewnym lub drewnem z drzew liściastych, które w przeciwieństwie do iglaków nie zawierają toksycznych substancji żywicznych.
2️⃣ Do rozpalenia grilla używaj naturalnej rozpałki, najlepiej zwykłego, białego papieru, niezadrukowanego na kolorowo, gdyż nie zawiera on trujących substancji lotnych ani barwiących.
3️⃣ Na grill wybieraj mięso chude. Tłuszcz, który wytapia się z mięs tłustych ulega spaleniu i stopieniu z wytworzeniem rakotwórczych dioksyn i furanów.
4️⃣ Zawsze marynuj grillowane mięso! Marynata na bazie termostabilnych olejów z dodatkiem ziół bogatych w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko przypalenia mięsa i ogranicza ilość powstających w ten sposób rakotwórczych związków takich jak akrylamid.
5️⃣ Pilnuj mięsa! Dbaj o to, aby nie przypaliło się, ponieważ wtedy powstaje duża ilość wspomnianego już, toksycznego akrylamidu.

Przepis na faszerowane jajka 2019-04-18, 00:00

jajka faszerowane

Pyszne i zdrowe faszerowane jajka! Nie może ich zabraknąć na tegorocznym, wielkanocnym śniadaniu.

Składniki (3 porcje):
– 6 jajek
– 1/2 cebuli
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 mała cukinia
– 1 łyżeczka tymianku
– 4 łyżki tartej mozzarelli light
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać do niej startą cukinię i tymianek, przesmażyć razem do połączenia smaków. Dodać posiekaną natkę, wymieszać na wyłączonym gazie, odstawić do wystudzenia. Ugotowane jajka obrać, przepołowić, usunąć żółtka. Żółtka utrzeć z duszonymi warzywami, tartą mozzarellą i solą, pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną chilli. Farsz lepić w kulki i wkładać do jaj w miejsce żółtka.

żurek fit

Przepis na wielkanocny żurek 2019-04-10, 00:00

żurek fit

W nadchodzące Święta Wielkanocne zachwyć wszystkich pysznym żurkiem i utrzymaj nienaganną sylwetkę modyfikując przepis na wersję light! Oto ona:

Składniki (4 porcje):
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 por – biała i jasnozielona część
– 1 seler korzeniowy
– 7 dag grzybów suszonych
– 1l zakwasu na żur
– 2 duże ziemniaki
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek
– 200g kiełbasy drobiowej (90% mięsa z fileta kurczaka lub indyka)
– 4 jajka

Przygotowanie:
W 1 litrze wody ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera, pora i suszonych grzybów z dodatkiem przypraw. Wywar odcedzić, dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku. Jajka ugotować na twardo. Podawać z połówką ziemniaka, połówką jajka i kawałkiem drobiowej kiełbasy.

Prelekcja w Szkole Podstawowej w Woli Rafałowskiej 2019-01-04, 00:00

Dziś nasza pani dietetyk przeprowadziła prelekcję w Szkole Podstawowej w podrzeszowskiej Woli Rafałowskiej dla uczniów klas starszych na temat Zaburzeń Odżywiania. Młodzież dowiedziała się jakie są pierwsze symptomy zaburzeń odżywiania, jak reagować i komu je zgłaszać. Każdy z uczniów miał okazję nauczyć się też jak liczyć i odczytywać z siatek centylowych swoje wzrost, wagę oraz BMI, tak aby mieć pewność czy jego masa ciała jest odpowiednia do wzrostu i wieku.

WESOŁYCH ŚWIĄT! 2018-12-21, 13:52

Szanowni Państwo, z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia pragniemy złożyć wszystkim naszym wspaniałym pacjentom oraz sympatykom najcieplejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślnego Nowego Roku 2019 pełnego samych sukcesów!

Przypominamy również, że w Wigilię nasz gabinet będzie nieczynny, do zobaczenia w czwartek po Świętach!

CZERWONA HERBATA ZIMOWA NA SPALANIE TŁUSZCZU 2018-12-18, 00:00

W zeszłą sobotę obchodziliśmy Święto Herbaty oraz przy okazji jeden z chłodniejszych jak dotąd dni. W związku z tym, aby łatwiej było Wam się rozgrzać, nasz dietetyk przygotował dla Was fantastyczny przepis na rozgrzewającą herbatę zimową na bazie czerwonej herbaty Pu-Erh z dodatkiem pikantnych przypraw.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 szklanka naparu z czerwonej herbaty (Pu-erh)- 1 torebka lub 1 łyżeczka suszu
  • 3 goździki
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę, zmiażdżone goździki i pieprz cayenne w proszku zalać wrzątkiem.
  2. Intensywnie zamieszać.
  3. Parzyć pod przykryciem ok 4 minuty.

Procesy fermentacyjne zachodzą w czerwonej herbacie krócej niż w czarnej, zawiera ona zatem więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości. Polifenole (taniny) regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, i razem z teaniną (kofeiną herbacianą) przyśpieszają też spalanie tłuszczu na energię. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu.

Goździki dzięki wysokiej zawartości eugenolu przyspieszają metabolizm, przez co organizm spala więcej kalorii. Dodatkowo goździki łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów. Odgrywają kluczową rolę w procesie trawienia ponieważ zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych, a jak wiadomo im szybsze trawienie tym szybszy metabolizm.

Pieprz cayenne to bogata w kapsaicynę przyprawa, która blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i przyspiesza spalanie kalorii.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk gabinetu Bonne Sante w Rzeszowie

FINAŁ WAMPIRIADY 2018-10-24, 10:00

Dziś odbywa się zakończenie tegorocznego cyklu plenerowych akcji krwiodawstwa „WAMPIRIADA”. Jesteśmy tam i my, służąc radą, przepisami na poprawę morfologii oraz własna krwią naszej dietetyczki!

Za zdjęcia dziękujemy M. Kalita z Radia Rzeszów.

KORZENNE CIASTO Z DYNI 2018-10-16, 10:00

Jesienna królowa może być tylko jedna i bez wątpienia jest to dynia! Dynia jest warzywem na tyle plastycznym kulinarnie, że można z niej wyczarować wiele wspaniałych dań, nie tylko karocę. Tym razem nasz dietetyk przygotował dla Was fantastyczny przepis na korzenne ciasto z dynią, orzechami oraz aromatycznymi przyprawami korzennymi.

Składniki na 16 porcji (prostokątną blachę lub długą keksówkę):

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • odrobina soli
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • łyżka miodu
  • przyprawy, po 1/2 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej
  • 2 jajka

Sposób przyrządzenia:

  1. Dynię przekroić na pół, ułożyć stabilnie i kroić na „kromki” grubości do 2 cm.
  2. Wykrawać miąższ od wewnątrz, usuwając skórę.
  3. Miąższ pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i udusić do miękkości dodając odrobinę wody.
  4. Dodać resztę składników, poza miodem, i wymieszać.
  5. Zmiksować dynię na gładkie puree.
  6. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy.
  7. Piec w 180stC ok 45 minut- aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od krawędzi foremki.
  8. Gorące ciasto polać odrobiną miodu.
  9. Kroić dopiero gdy ostygnie i stężeje.Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.

Dynia jest warzywem lekkostrawym oraz hipoalergicznym, dzięki temu mogą ją jeść nawet osoby z licznymi alergiami i zaburzeniami pokarmowymi. Dodatkowo zawiera dużą ilość b-karotenu, która pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia przekształca się w odżywiającą nasza skórę witaminę A, dzięki temu przez całą jesień możemy cieszyć się nawilżoną i jędrną cerą.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

PRELEKCJA W SZKOLE UNICEF 2018-10-08, 10:00

Dziś mieliśmy przyjemność gościć w rzeszowskiej Szkole Specjalnej im. UNICEF. Podczas prelekcji dzieci uczyły się jak sortować produkty podczas zakupów na zdrowe i niezdrowe, poznały aktualną Piramidę Zdrowego Stylu Życia i na jej podstawie rysowały Talerz Zdrowia oraz owocowo-warzywną tęczę witamin.

ANALIZA OTŁUSZCZENIA NARZĄDÓW WEWNĘTRZNYCH 2018-09-24, 10:00

Dziś, z okazji Międzynarodowego Dnia Zdrowia Serca każdy z pacjentów naszej przychodni WZS mógł skorzystać z bezpłatnej analizy otłuszczenia narządów wewnętrznych (metodą BIA) oraz konsultacji z nasza panią dietetyk. Profilaktyka przodem!

ZDROWY POWRÓT DO SZKOŁY 2018-09-04, 10:00

Wakacje się skończyły, w związku z tym zapraszamy do tegorocznej edycji Zdrowy Powrót Do Szkoły.

Pamiętajcie, że możecie zaprosić nas do swojej szkoły, gdzie nasz dietetyk z chęcią opowie dzieciom i młodzieży o zdrowych nawykach żywieniowych, w ciekawy i angażujący sposób przeprowadzi warsztaty na wybrany temat. W zeszłym roku rozmawialiśmy między innymi o istotności jedzenia II śniadania w szkole, superbohaterach kryjących się w naszej lodówce, profilaktyce zaburzeń żywienia oraz śpiewaliśmy piosenki, recytowaliśmy wierszyki i rozwiązywaliśmy krzyżówki o zdrowych nawykach żywieniowych!

DŻEM BEZ CUKRU 2018-08-14, 10:00

Końcówka sierpnia to tak naprawdę ostatni dzwonek aby zamknąć owoce w słoiczkach. Przetwory z owoców pozwalają nam cieszyć się nimi nawet w środku zimy, warto jednak przygotowywać je w taki sposób, aby były one poza tym że pyszne, to też dla nas jak najzdrowsze. Oto genialny przepis na dżem brzoskwiniowy bez cukru, a z solą.

DŻEM BEZ CUKRU

Jak zrobić przetwory bez cukru? Z solą!

Idealna ilość to 1 szczypta soli na 1 kg owoców.
Owoce muszą być słodkie i świeże.
Przetwory przygotowujemy w garnku z podwójnym dnem na niewielkim ogniu.

Metoda przygotowywania przetworów owocowych z dodatkiem soli nazywa się janginizacją, polega ona na duszeniu owoców w ich własnym soku i konserwowaniu ich własnym cukrem uwolnionych w dużej ilości przez dodatek soli. Metoda sprawdza się najlepiej dla bardzo słodkich owoców takich jak truskawki, brzoskwinie czy śliwki.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

NAKRĘTKI DLA FRANIA 2018-08-07, 10:00

Pijesz wodę z butelki? To super! Grunt to nawodnienie w upalne dni- nie wyrzucaj jednak zakrętek, przynieś je do nas skąd trafią do rodziców Frania, któremu są potrzebne do sfinansowania sprzętu rehabilitacyjnego. Czasem tak niewiele jak mała zakrętka zmienia tak dużo!

Nakrętki zbieramy przynajmniej do końca roku.

NUTRIKONSULTACJE W SUPERPHARM 2018-07-20, 10:00

Dziś mieliście okazję skorzystać z bezpłatnej analizy składu ciała, konsultacji dietetycznej oraz porad odnośnie suplementacji w drogerii SuperPharm w galerii Millenium Hall. Dodatkowo do degustacji była tajemnicza lemoniada spalająca, której skład był pytaniem konkursowym. Kto już wie co było w środku? Zwycięzca wygrywa miesiąc indywidualnych konsultacji z panią Izą!

LEMONIADA PRZECIW OBRZĘKOM 2018-07-17, 10:00

Uff jak gorąco. Tropikalne upały wdzierają się drzwiami i oknami. Jest to czas, w którym szczególną wagę powinniśmy przywiązywać do optymalnego nawodnienia, ale też okres w którym co raz więcej osób skarży się na obrzęki. Jaka na to rada? Pić orzeźwiającą lemoniade antyobrzękową! 

LEMONIADA PRZECIW OBRZĘKOMSkładniki na 2 porcje napoju:

  • 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 limonki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki soku z pokrzywy 100%
  • 2 łyżki soku z aloesu 100%
  • 1 łyżeczka miodu
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. Z cytryny i limonki wycisnąć sok do pojemnika z woda mineralną.
  2. Dodać sok pokrzywowy, sok aloesowy i miód.
  3. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  4. Rozlać na 2 szklanki.
  5. Podawać schłodzone i udekorowane świeżą miętą.

Cytryna i limonka dzięki zawartości organicznych kwasów owocowych, w tym witaminy C, wykazują działanie diuretyczne. Sok z aloesu korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a pokrzywa wykazuje działanie oczyszczające i stymulujące nerki. Dzięki takiemu połączeniu otrzymujemy skuteczną kombinację redukującą obrzęki w upały, która dodatkowo jest pyszna i orzeźwiająca!

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

PRELEKCJA W SZKOLE W CHMIELNIKU 2018-06-12, 00:00

W zeszłym tygodniu dzieci ze Szkoły Podstawowej w Chmielniku miały okazję poprzez zabawę poznać zasady zdrowego żywienia. Maluchy raźno recytowały wierszyki o warzywach a starszaki w mgnieniu oka rozwiązały krzyżówkę kryjącą piramidę żywienia. Brawo!

LODY TRUSKAWKOWE 2018-05-29, 10:00

Zawsze kiedy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy cieszymy się jak dzieci! W tym roku wyjątkowo sezon przyszedł wcześniej i już teraz możemy cieszyć się truskawkowym szaleństwem w pełni. Oczywiście truskawki są fantastyczne solo, jako świeże owoce, ale czy może być coś lepszego niż truskawkowe lody? A gdyby jeszcze one mogły być zdrowe i nietuczące… i mogą! Oto przepis na proste i pyszne lody truskawkowe. Polecamy zrobić je razem z dziećmi lub specjalnie dla nich nawet na Dzień Dziecka zbliżający się wielkimi krokami. W tym dniu pałaszowanie lodów to stała część programu, a tak przynajmniej wiecie co jecie i Wy i wasze pociechy!

LODY TRUSKAWKOWE

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • 2 łyżki miodu
  • świeże truskawki do dekoracji
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. Odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki zmiksować z jogurtem i miodem.
  2. Przełożyć do dużego pojemnika na żywność, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamrażarki na noc.
  3. Lody nabierać łyżką do lodów i układać porcje w pucharkach.
  4. Obłożyć kawałkami świeżych truskawek i posypać płatkami migdałów.

Truskawki to jedne z najzdrowszych owoców! W małej truskaweczce drzemie ogromna moc wartości odżywczych, w tym spora zawartość witaminy C oraz kwasu elagowego- silnego przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i hamującym procesy starzenia się komórek organizmu.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

WARSZTAT: "AKTYWNA MAMA" 2018-05-26, 10:00

Z okazji Dnia Matki gościliśmy w Gabinecie Fizjoterapii FIZJOSPORT, gdzie nasza dietetyczka, razem ze specjalistami z FIZJOSPORTU przeprowadzała prelekcję pt.: „Aktywna mama- żywienie w ciąży i połogu”, z której można było dowiedzieć się jak prawidłowo odżywiać się podczas ciąży oraz laktacji i jak namówić oraz przechytrzyć niejadka do jedzenia warzyw.

SZASZŁYKI Z GRILLA 2018-05-01, 10:00

Majówka czas-start! Wiemy jak wielkimi entuzjastami grilla w plenerze są Polacy i właśnie dlatego z okazji inauguracji majówkowego, długiego weekendu mamy dla Was lżejsza propozycję grillową. Oto pyszne szaszłyki z kurczakiem i warzywami!

SZASZŁYKI Z GRILLA

Składniki na 6 porcji:

  • 2 większe piersi z kurczaka (razem ok 400-450g)
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 mała, żółta papryka
  • 1 młoda cukinia
  • ok 20 malutkich pieczarek lub 10 większych
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie składniki umyć i pokroić w kostkę, poza minipieczarkami.
  2. Kurczaka obtoczyć w marynacie z oleju, miodu i musztardy.
  3. Wszystkie składniki oprószyć przyprawami w proszku.
  4. Nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
  5. Piec na grillu z każdej strony, czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kawałków, na jakie pokroiliśmy składniki.

Jak widać grill nie musi być niezdrowy. Można przygotować go w sposób lżejszy i nadal pyszny! Grunt to aby wybrać chudsze mięso, dodać do niego dużo warzyw i przede wszystkim nie dopuścić do przypalenia potraw!

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

WIELKANOCNY SERNIK LIGHT 2018-03-27, 10:00

Biały sernik i czarna kawa to dla wielu doskonałe ying-yang. Specjalnie z okazji zbliżającej się Wielkanocy nasz dietetyk przygotował dla Was przepis na sernik light- tak abyście mogli cieszyć się nim nie tylko od święta!

SERNIK LIGHT

Składniki na 8 porcji (małą tortownicę):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 1 kg chudego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego, odtłuszczonego twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki razowej
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie składniki zmiksować w głębokiej misce na jednolitą, gładka masę- nie miksować zbyt długo bo sernik opadnie.
  2. Tortownicę natłuścić, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy przenieść masę sernikową.
  3. Piec w 160stC przez ok 50-60 minut aż masa serowa stężeje i nie będzie dygotać przy poruszeniu blachą.
  4. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, następnie schłodzić w lodówce przez noc.

Taki sernik to świetne źródło białka, które jest bardzo sycące, odżywia nasze mięśnie i zwiększa termogenezę, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Dodatkowo oszczędzamy pustych kalorii z cukru zastępując go mniej kalorycznym ksylitolem oraz tłustego, kruchego spodu.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

BURGER BURACZANY 2018-03-20, 10:00

Dziś, czyli 20 marca, obchodzimy Dzień Bez Mięsa, w związku z tym nasz dietetyk przygotował dla Was, specjalnie z tej okazji, pysznego i zdrowego burgera z kotletem buraczanym!

BURGER BURACZANY

Składniki na 4 burgery:

  • 1 średni burak
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, majeranek, curry- po szczypcie, do smaku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 4 bułki graham
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy np.: rosyjskiej
  • 2 łyżeczki keczupu o niskiej zawartości cukru np.: Pudliszek lub Heinz

Sposób przyrządzenia:

  1. Buraka obrać i ugotować.
  2. Kaszę przepłukać dwukrotnie na sitku- we wrzątkiem i pod bieżącą wodą, aż przestanie się pienić w celu pozbycia się goryczy i ugotować w 1/2 szklanki wody aż wchłonie cały płyn.
  3. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  4. Cebulę i czosnek obrać i razem z natką posiekać drobno.
  5. Wszystkie składniki i przyprawy wymieszać dokładnie ze sobą.
  6. Mokrymi dłońmi uformować 4 jednakowe kule, spłaszczyć je na kotlety i piec w piekarniku rozgrzanym do 200stC na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut- po 30 minutach obrócić i podpiec z drugiej strony na rumiano.
  7. Bułki przekroić na pół, podpiec na suchej patelni na chrupiąco, posmarować musztardą i keczupem.
  8. Pomidora pokroić na plasterki i ogórki pokroić wzdłuż na długie plastry.
  9. Dodatki układać w bułce tak jak w klasycznym burgerze.

Burak jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego procesu krwiotworzenia, dzięki czemu wykazuje działanie antyanemiczne. Dodatkowo jest świetnym źródłem betainy wspomagającej regenerację i rozbudowę włókien mięśniowych oraz usprawniającej zachodzenie procesów energetycznych. Dzięki tym wspaniałym właściwościom buraczany burger jest doskonałym daniem wspomagającym nasz organizm na wiosnę!

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

KINO KOBIET W HELIOSIE 2018-03-06, 10:00

Z Okazji Dnia Kobiet przypominamy, że nasz konkurs ciasteczkowo-czekoladkowy z Kinami Helios w Rzeszowie w ramach cyklu „Kino Kobiet” nadal trwa. Aby wygrać 3-miesięczną metamorfozę w naszym Gabinecie Bonne Sante wystarczy zgadnąć ile kalorii mają łakocie w słoiku wystawionym w recepcji Kina. Powodzenia!

Przed seansem jak zwykle możecie skorzystać z okazji do rozmowy z naszym dietetykiem oraz poczęstować się koktajlem mocy!

Walentynkowe FIT pralinki 2018-02-13, 10:00

Miłość jest słodka! Tak jak i nasze FIT pralinki czekoladowe.
Zaskocz drugą połówkę domowymi, samodzielnie przygotowanymi truflami czekoladowymi. Nie masz drugiej połówki? Tym lepiej! Nie musisz się nimi dzielić!

FIT PRALINKI

Składniki na ok 20 sztuk pralinek:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka krowiego 2% lub roślinnego
  • 2 łyżki erytrytolu zmielonego na puder
  • 2 paski gorzkiej czekolady np.: kawowej (min. 70% kakao)
  • 2 płaskie łyżki gładkiego masła orzechowego 100% orzechów
  • 2 łyżki kakao prawdziwego w proszku

Sposób przyrządzenia:

  1. W ciepłym mleku rozpuścić erytrytol.
  2. W głębokiej misce wymieszać lub zblenderować mleko z erytrolem, mąkę kokosową, masło orzechowe i kakao.
  3. Nabierać masę małą łyżeczka i formować małe kulki.
  4. W małym garnuszku roztopić czekoladę.
  5. Obtoczyć kulki w czekoladzie.
  6. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Mąka kokosowa jest mąką niesamowicie bogatą w błonnik, dzięki czemu szybko daje uczucie nasycenia, nawet małą porcją, przy czym zawiera bardzo znikomą ilość węglowodanów dlatego może być polecana osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Erytrytol jest słodzikiem naturalnie pozyskiwanym przy udziale drożdży. Nie zawiera w ogóle kalorii, dlatego jest „legalną słodyczą” dla osób dbających o linię i poziom glikemii.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

"CHUDY CZWARTEK" 2018-02-01, 10:00

Już są! Przepisy na pączki i faworki w wersji FIT czekają na Was w naszym gabinecie z okazji Tłustego Czwartku! Zaglądnijcie i częstujcie się śmiało!

SMOOTHIE "POŚWIĄTECZNY DETOX" 2018-01-02, 10:00

Jeśli nadal doskwiera Ci ciężar Świątecznych pyszności w żołądku oraz Sylwestrowej zabawy w głowie mamy idealny przepis dla Ciebie!
Spróbuj niesamowitej kombinacji superfoods od naszego dietetyka i odzyskaj lekkość oraz energię dzięki temu prostemu i pysznemu koktajlowi!

DETOX SMOOTHIE

Składniki na 2 porcje koktajlu:

  • 4 duże, dojrzałe kiwi
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 1 zielone, kwaśne jabłko np.: Granny Smith
  • 1/2 awokado

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi przepołowić i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ.
  2. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, nie obierać, pokroić w kostkę.
  3. Natkę poszatkować nożyczkami na mniejsze kawałki.
  4. Awokado przepołowić, łyżką wydrążyć miąższ z tej połówki, w której nie ma pestki, tak aby nie rozerwać skórki. Z drugiej połówki nie usuwać pestki, miąższ skropić wodą i sokiem z cytryny, przykryć skórką z wydrążonej połówki- w ten sposób nie ściemnieje.

Natka pietruszki i kiwi to fantastyczne źródła witaminy C, która wykazuje działanie diuretyczne i odtruwające, dzięki czemu pozwoli szybciej pozbyć się zatrzymanych płynów metabolicznych oraz oczyścić organizm z alkoholu. Kiwi dodatkowo zawiera enzymy owocowe, które wspomagają nasze enzymy trawienne, dzięki czemu szybciej odzyskujemy lekkość nawet po obfitej biesiadzie. Dodatkowo i kiwi, i jabłka są bogate w błonnik pektynowy, frakcji rozpuszczalnej, który w układzie pokarmowym tworzy żel ułatwiający pasaż treści pokarmowej. Awokado jest niezwykle bogate w witaminę E, która wspomaga wątrobę odpowiedzialną za trawienie tłuszczów oraz metabolizm alkoholowy.

Dla optymalnego efektu koktajl ten warto pić przez 1-2 dni dwukrotnie w ciągu dnia w ramach porcji owoców na II śniadanie i podwieczorek.

Opracowanie:
Izabela Nowicka- dietetyk Bonne Sante w Rzeszowie

II Sportowy Piknik Rodzinny w Budach Głogowskich (k. Rzeszowa)

20 maja wzięliśmy udział w II Sportowym Pikniku Rodzinnym w Budach Głogowskich. W trakcie imprezy odbył się również Bieg Charytatywny na dystansie Kolbuszowa –> Budy Głogowskie. Wszyscy obecni na pikniku mogli skorzystać z bezpłatnych porad dietetyka Bonne Santé oraz wykonać analizę składu ciała.

Analizy składu ciała dla Pacjentów WZS w Rzeszowie

20 i 21 lutego dietetycy Bonne Santé byli do Waszej dyspozycji przez cały dzień w WZS w Rzeszowie, gdzie można było skorzystać z bezpłatnej analizy składu ciała oraz konsultacji dietetycznej. Tylko przez te dwa dni udzieliliśmy porad żywieniowych ponad 100 osobom.

Dzień dziecka z Bonne Sante

#DzieńDziecka to tak naprawdę święto każdego z nas! ???????????? Z tej okazji wszystkim Dzieciom, tym małym i tym dużym składamy życzenia, aby nigdy nie opuściła Was dziecięca odwaga i wiara w marzenia ????????

#EcoKrówki #WszyscyJesteśmyDziećmi

Wieczór zdrowia i urody

Już w najbliższy poniedziałek będziemy mieli przyjemność wziąć udział w Wieczorze Zdrowia i Urody. Podczas spotkania porozmawiamy o zasadach zdrowego odżywiania i wykonamy analizę składu ciała. Razem z marką #marykay przeprowadzimy konsultacje kosmetyczne oraz dietetyczne. Serdecznie zapraszamy! 

Motywacja każdego dnia!

Najlepszą motywacją, aby wziąć się do działania są dobre przykłady i historie osób, którym się udało. Pani Kasia jest właśnie takim przykładem! Podczas kuracji dietetycznej udowodniła, że można uzyskać wymarzoną sylwetkę jeszcze przed wakacjami 

Nie czekaj ani chwili dłużej i zadbaj o swoje zdrowe, atrakcyjną sylwetkę i dobre samopoczucie już dziś!

#ByleDoWakacji #NigdyNieJestZaPóźno

Instagram

Rozszerzyliśmy działalność o Instagrama! Tam wrzucamy na bieżąco co się u nas dzieje 

www.instagram.com/bonnesantepl

Z prelekcją u Amazonek

Wczoraj miałyśmy przyjemność poprowadzić prelekcje u Amazonek w #rzeszów  starałyśmy się przybliżyć powiązanie żywienia, a choroby nowotworowej. Dodatkowo osoby obecne mogły sprawdzić skład swojego ciała oraz porozmawiać z dietetykiem  Było nam bardzo miło spędzić to popołudnie w tak przemiłym towarzystwie 

PS. Zapraszamy także na naszego Instagrama, który niedawno ruszył @bonnesantee  idziemy z duchem czasu! 

Dożynki w Błędowej Zgłobieńskiej

Wczoraj odwiedziliśmy miejscowość Błędowa Zgłobieńska pod Rzeszowem  gdzie wzięliśmy udział w Dożynkach  Były porady, analizy składu ciała i zabawy z balonami 

 

Kino Kobiet w Heliosie

Wczoraj służyłyśmy radą podczas Kina Kobiet w Helios Polska  Wszystkie Panie miały możliwość skorzystania z bezpłatnej analizy składu ciała oraz porad dietetyka  Dodatkowo przed seansem odbyły się liczne konkursy, w których między innymi były do wygrania vouchery na pełną konsultacje dietetyczną  Zapraszamy zwyciężczynie! 

Pokoloruj świat z Bonne Sante!

Zapraszamy dzieci wraz z rodzicami na Dzień zdrowia w Kolorowy Świat Już w najbliższą sobotę o godzinie 14 poprowadzimy warsztaty żywieniowe dla dzieci  Będą zabawy, gry edukacyjne i konkursy z nagrodami oraz konsultacje żywieniowe dla rodziców  Do zobaczenia!