NASZE ODDZIAŁY
Poniedziałek 12:00-20:00
Wtorek 8:00-16:00
Środa 9:00-17:00
Czwartek 12:00-20:00
Piątek 9:00-17:00
DIETETYK GORLICE
![]() |
Pomogę Ci zmienić nawyki żywieniowe i rozwinąć świadomość odżywiania się. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie odzyskasz energię, świetne samopoczucie i zadowolenie ze swojego wyglądu
![]() |

2023-05-11, 10:00
Wiosna zagościła u nas na dobre!Pewnie zdążyliście już zauważyć, że na bazarkach i w sklepach pojawia się coraz więcej kolorowych owoców i warzyw, które są niezwykle istotnym składnikiem zdrowej diety. Zachęcamy Was więc do korzystania z tych “darów wiosny” i dodawania jak największej ilości warzyw i owoców do swoich posiłków. A przy okazji podrzucamy małą inspirację – przepis na sałatkę z grillowaną młodą marchewką
Jedna porcja ma tylko 291 kalorii!
Sałatka z grillowaną marchewką i burratą
Składniki (3 porcje):
burrata (opcjonalnie mozzarella);
4 łyżki szczypiorku;
szczypta papryki mielonej ostrej;
6 sztuk młodej marchewki;
3 łyżki oliwy z oliwek;
¾ garści orzechów nerkowca (30 g);
2 łyżki soku z cytryny;
szczypta soli;
¾ łyżki miodu;
3 garście szpinaku.
Przygotowanie:
Marchewki obierz, jeśli są większe, przekrój wzdłuż na pół. Wymieszaj ze sobą łyżkę oliwy, miód, sól i paprykę. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj marchewki. Marchewki grilluj ok. 15 min, mieszając je od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Nerkowce upraż na suchej patelni. Szpinak wymieszaj z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny i drobno posiekanym szczypiorkiem i wyłóż na półmisek. Na szpinaku ułóż poszarpaną na małe kawałki burratę, podprażone orzechy i marchewkę.
Tak przygotowaną sałatkę możesz udekorować kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu.

2023-04-28, 00:00
Majówka tuż, tuż! Przed nami kilka wolnych dni, które możemy wykorzystać na dodatkową aktywność fizyczną, spacery albo spotkania z przyjaciółmi i rodziną, na przykład podczas wspólnego grillowania!
Kto z Was ma podobny plan?
Dla tych, którzy w majówkę planują uraczyć swoich bliskich smacznym jedzeniem z grilla, przygotowaliśmy przepisy na pyszne i zdrowe potrawy.
Koniecznie dajcie znać, czy udało Wam się je wypróbować, i oczywiście, jak smakowały!
Fit szaszłyki z łososia i szparagów
Składniki (4 duże szaszłyki):
500 g łososia
10 szparagów (300 g)
cebula
3 ząbki czosnku
½ cytryny
sól, pieprz kolorowy, chilli, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ostrym nożem odetnij skórę łososia, a następnie pokrój go na kawałki. Szparagi ugotuj w osolonej wodzie lub na parze (ok. 3-4 min). Pamiętaj, aby wcześniej usunąć zdrewniałe końcówki. Ugotowane szparagi pokrój na 4 części. Cebulę obierz i podziel na warstwy. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim łososia oraz szparagi. Oprósz rybę solą, pieprzem, chilli i odrobiną gałki muszkatołowej. Nabijaj na patyczki do grilla na zmianę po kawałku ryby, cebuli i szparagów. Piecz na grillu po 10 min z każdej strony. Zjedz skropione sokiem z cytryny.
Burger z grilla z guacamole
Składniki (1 burger):
bułka żytnia lub graham
1 cebula
mały plasterek papryczki chili
garść rukoli
kilka kropel soku z limonki
pieprz i sól do smakuPrzygotowanie:
Mięso mielone zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną połówką cebuli, papryczką chilli, solą i pieprzem. Uformuj kotlety i je zgrilluj.
Guacamole: awokado rozgnieć widelcem (lub zblenduj), dodaj sól, pieprz i sok z limonki. Bułkę rozkrój. Ułóż składniki burgera w następującej kolejności: bułka, guacamole, kotlet, pomidor, rukola, cebula, bułka. Następnie całość nabij na długą wykałaczkę.Smacznego!

2023-03-31, 10:00
Lubicie placki ziemniaczane? Dzisiaj przychodzimy do Was z wiosenną wersją tego pysznego dania! Znajdziecie w nim rzeżuchę, białą kapustę i rzodkiewkę, czyli same pyszne i zdrowe warzywa. Porcja takiego obiadu ma tylko 329 kalorii.
Smacznego!
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Składniki (4 porcje):
2 dymki
200 g białej kapusty
600 g ziemniaków
½ łyżeczki kminku
sól
pieprz
2 jajka (rozmiar L)
3 łyżki oleju rzepakowego
125 g rzodkiewek (ok. 8 sztuk)
200 g serka wiejskiego
75 g śmietany 12%
opakowanie rzeżuchy
50 g roszponkiPrzygotowanie:
Dymki pokrój w cienkie krążki, a kapustę w cienkie paski. Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce. Całość wymieszaj. Rozetrzyj kminek i przypraw nim masę, dodaj sól i pieprz i wymieszaj z jajkami.
Na niewielkiej ilości gorącego oleju usmaż 12 placków z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty. Placki trzymaj w cieple, aż wszystkie będą gotowe. Możesz je również upiec w piekarniku (w temp 180℃ przez 20-25 min).

2023-03-07, 10:00
Kiedy decydujemy się przejść na dietę, często oczekujemy natychmiastowych efektów i pragniemy jak najszybciej osiągnąć upragniony cel. Niestety, prawda jest taka, że zmiana nawyków żywieniowych to długotrwały proces.
Nie ma drogi na skróty. ️
Posty, głodówki i restrykcyjne diety mogą tylko pogorszyć Wasze samopoczucie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne – i przynieść zupełnie odwrotny efekt.
Jeśli więc chcesz wprowadzić trwałe i realne zmiany w swoim sposobie odżywiania i stylu życia, zacznij od stopniowego budowania nowych nawyków – w swoim tempie i bez presji.
Dziś mamy dla Was pięć nawyków, dzięki którym poczujecie się lepiej. Spróbujcie wprowadzić na początek dwa lub trzy. Z pewnością za jakiś czas zobaczycie różnicę.
- Jedz powoli dokładnie przeżywaj – dzięki temu do żołądka trafią lepiej rozdrobnione kawałki jedzenia, co poprawi proces trawienia
- Zadbaj o odpowiednią ilość i jakość snu – nie korzystaj z urządzeń elektronicznych przed snem
- Wypij 1,5-2 l wody każdego dnia – dzięki temu zwiększysz koncentrację i przyspieszysz metabolizm
- Naucz się odpowiednio oddychać – oddychaj przeponą, tak aby powietrze 'napełniało brzuch’
- Codziennie jedz ulubiony owoc – najlepiej jako dodatek do posiłku
- Umów się na konsultację do dietetyka – pierwsza wizyta jest bezpłatna

2023-02-16, 10:00
Dziś przychodzimy do Was z przepisem na przepyszne ptasie mleczko! Jest to idealna słodka przekąska, w dodatku ma zdecydowanie mniej kalorii niż tradycyjne ptasie mleczko.
Możecie zjeść je w ramach podwieczorku lub zawsze wtedy, kiedy poczujecie dużą ochotę na coś słodkiego.
Smacznego!
KOKOSOWE PTASIE MLECZKO Z OWOCAMI
Warstwa kefirowo-kokosowa
250–270 g mleczka kokosowego
25 g żelatyny w proszku
30 g erytrytolu
250 g kefiru
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
250 g wody
30 g cukru erytrytolu
25 g żelatyny w proszku
300 g pomarańczy bez białych błonek (albedo) i pestek, pokrojonych na kawałki
125 g świeżych malin lub 125 g malin mrożonych, uprzednio rozmrożonychPrzygotowanie:Szklane naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem za pomocą pędzelka, odstawiamy.
Mleczko kokosowe, żelatynę i erytrytol podgrzewamy ok. 10 min, ciągle mieszając.
Dodajemy kefir i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Mieszankę przecedzamy za pomocą sitka o drobnych oczkach do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę lub do momentu, aż masa stężeje.
Wodę, erytrytol i żelatynę podgrzewamy ok. 10 min, ciągle mieszając.
Dodajemy pomarańcze i maliny, miksujemy. Mieszankę przecedzamy za pomocą sitka o drobnych oczkach do dzbanka.

2023-02-09, 10:00
Już za chwilę walentynki!
Menu na wieczór gotowe?
Jeśli nie, skorzystajcie z przygotowanego przez nas smacznego i zdrowego dania, które możecie ugotować dla partnera lub partnerki (albo wspólnie!) lub po prostu dla siebie, bo kto powiedział, że walentynki to tylko święto, które trzeba obchodzić w parze? Miłość do siebie jest równie ważna!
Smacznego!
WALENTYNKOWA PIZZA
Składniki:
Ser i ciasto
180 g sera mozzarella
165 g wody w temp. pokojowej
½ łyżeczki erytrytolu
15 g świeżych drożdży
300 g mąki owsianej
20 g oliwy z oliwek
¾ łyżeczki soli
Dodatki
ząbek czosnku
3 liście bazylii
15 g oliwy z oliwek
300 g krojonych pomidorów z puszki
¾ łyżeczki oregano
½ łyżeczki erytrytolu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
10 zielonych oliwek, pokrojonych w plastry
½ czerwonej papryczki chili pokrojonej w 2 mm plastry
20 plastrów szynki z kurczaka wyciętych w kształt serca
garść rukoli
Przygotowanie:
Ser i ciasto
Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
Wodę, erytrytol, drożdże, mąkę, oliwę i sól wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę folią spożywczą, odstawiamy na godz. lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dodatki
Czosnek i bazylię drobno kroimy, dodajemy oliwę i dusimy ok. 5 min. Dodajemy pomidory, oregano, erytrytol, sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 10 min. Całość blendujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy w koło (Ø 30–35 cm). Przekładamy na przygotowaną blachę i formujemy kształt serca, delikatnie ugniatając palcami lub wycinając nożyczkami i tworząc brzeg (ok. 1 cm) na całym obwodzie ciasta. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy rozdrobnionym serem. Na pizzy równomiernie układamy oliwki, chili i salami. Pieczemy 10–13 min (250°C). Walentynkową pizzę serce podajemy udekorowaną bazylią i rukolą bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

2023-01-25, 10:00
Masz wrażenie, że Twoja głowa pęka od natłoku myśli?
Czujesz się przebodźcowana i rozkojarzona?
A może łapiesz się na tym, że wciąż o czymś zapominasz?
Żyjemy w świecie pełnym rozpraszaczy. Każdego dnia jesteśmy zalewani mnóstwem informacji. Nasze kalendarze pękają od nadmiaru obowiązków i coraz trudniej nam się skupić na najistotniejszych rzeczach.
Dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dbać o koncentrację. Na przykład za pomocą odpowiedniej diety!
Co jeść, aby poprawić efektywność pracy mózgu?
– pełnoziarniste produkty zbożowe: kasze, ryż brązowy, makarony;
– rośliny strączkowe;
– warzywa i owoce bogate w witaminę C: papryka, natka pietruszki, cytrusy czy owoce jagodowe;
– bogate w magnez orzechy, pestki dyni czy słonecznika.
Do tego więcej snu, regularne treningi i odpowiednia ilość wody każdego dnia.
Twój mózg będzie Ci bardzo wdzięczny!

2022-12-31, 10:00
Szampan, a może kubek ciepłej herbaty?
W ostatni dzień w roku rozpieszczajcie się tak, jak lubicie najbardziej!
Niech Nowy Rok 2023 przyniesie Wam wszystkim dużo miłości, zdrowia i uśmiechu! Szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!

2022-12-28, 10:00
Zimno?Czas na bezalkoholowego grzańca!
Składniki (2 porcje):
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 2 szklanki soku grejpfrutowego
– 1 laska cynamonu
– 1 gwiazdka anyżu
– 2 ziarna kardamonu
– 3 goździki
– 0,5 cm imbiru
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy. Pijemy na zdrowie!

2022-12-07, 00:00
W okresie jesienno-zimowym nasz organizm szczególnie domaga się ciepła Warto więc pamiętać o pożywnych i rozgrzewających daniach. Doskonale sprawdzą się pieczone warzywa korzeniowe (marchewka, buraki, pietruszka, seler), które można wykorzystać do przygotowania zupy, puree lub zjeść je z sosem – dokładnie tak jak w naszym przepisie
— PRZEPIS —
Pieczone warzywa w sosie musztardowo-koperkowym
Składniki:
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– duży burak
– 4 ziemniaki
– 2 małe czerwone cebule
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos musztardowo-koperkowy:
– pęczek koperku
– 2 łyżeczki musztardy
– duży jogurt naturalny
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Do podania:
– 1/2 garści suszonej żurawiny
– 1/2 garści orzechów włoskich
– 1/2 garści orzechów pekan
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki, buraka i ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Cebulę przecinamy na ćwiartki. Warzywa przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko solimy i skrapiamy olejem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: siekamy koperek, a następnie łączymy go z jogurtem naturalnym, musztardą i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa podajemy na ciepło z sosem, posypane żurawiną i posiekanymi orzechami.

2022-12-04, 10:00
Już za kilka dni Mikołajki! Pamiętacie o ciasteczku i szklance mleka dla Świętego Mikołaja? Mamy dla Was przepis na zdrowe ciastka imbirowe, ponieważ słyszeliśmy, że Mikołaj lubi takie najbardziej
— PRZEPIS —
Imbirowe ciasteczka
Składniki (6 porcji):
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka suszonego imbiru
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta pieprzu
– ½ szklanki erytrolu
– ¼ szklanki wody
– ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 30 g erytrolu (zblenowanego na cukier puder)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, imbir, cynamon, pieprz i zmielony erytrol. W osobnej misce łączymy wodę z olejem i dodajemy do suchych składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3 mm. Wygniatamy ulubione kształty. Możemy użyć do tego świątecznych foremek. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Dekorujemy erytrolem zblendowanym na cukier puder.

2022-10-28, 10:00
Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i probiotyków. Wspomaga odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza odchudzanie, a przy tym jest mało kaloryczny. Wiele osób sięga po sok z kiszonej kapusty głównie przy okazji przygotowywania kapuśniaku czy bigosu, jednak my dzisiaj mamy na niego inny plan
Koktajl z soku z kiszonej kapusty
Składniki (2 porcje):
– ⅓ szklanki soku z kiszonej kapusty
– pomarańcza
– 2 garści szpinaku
– ½ banana
– 150 g świeżego ananasa (2 plastry)
– łyżka miodu
– kłącze imbiru (dł. ½ cm)
Przygotowanie:
Ananasa, pomarańczę i banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Liście szpinaku umyj i osusz. Imbir zetrzyj na tarce. Do kielicha blendera przełóż wszystkie składniki, dolej sok z kiszonej kapusty. Koktajl możesz doprawić do smaku. Jeśli jest zbyt gęsty możesz dodać wody.

2022-10-06, 10:00
Lubicie dynię? My kochamy ją nie tylko za swoje właściwości zdrowotne, ale także za jej walory smakowe, które potrafią podkreślić smak wielu dań. Dziś polecamy dyniowe pierogi z soczewicą i kaszą jaglaną – idealne na jesienny obiad!
–PRZEPIS–
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
½ szklanki musu z pieczonej dyni
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
Farsz:
1 szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz:
Kaszę płuczemy kilka razy gorącą wodą. Wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Studzimy. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mielimy lub miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki farszu łączymy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy mus dyniowy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Powoli dolewamy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej twardości. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonym mąką blacie. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody, około 2-3 minuty od wypłynięcia.

2022-09-21, 10:00
Okra (piżmian jadalny) to roślina znana od wieków, uprawiana jest głównie w krajach o klimacie tropikalnym Popularność przyniosły jej walory smakowe i właściwości zdrowotne.
Smak okry opisywany jest jako łagodny, zbliżony do trawiastego, porównuje się go również do bakłażana lub zielonej fasoli.
Strąki okry są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik pokarmowy. Bogate są również w pierwiastki (m. in. K, Na, Mg, Ca, Fe) i witaminy. Nasiona z kolei są doskonałym źródłem cynku. Poprzez swój niepowtarzalny skład okra wykazuje właściwości lecznicze wobec niektórych chorób i dolegliwości.
Jakie ma właściwości zdrowotne?
– pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi
– działania antynowotworowo
– wspiera układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy
2022-08-24, 10:00
Sezon grillowy w pełni, dlatego przygotowaliśmy dla Was pomysł na lekkie i zdrowe danie z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak
Składniki:
– 2 czerwone papryki
– 2 zielone papryki
– 1 średniej wielkości cukinia
– 2 czerwone cebule
– 1 bakłażan
– 1 cebula biała
MARYNATA
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– świeży tymianek
– świeży rozmaryn
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę ok. 3 cm. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
Łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny. Następnie siekamy tymianek i rozmaryn i mieszamy z resztą marynaty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.

2022-08-10, 10:00
Za co kochamy olej z nasion marchewki?
Olej marchwiowy polecany jest do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Zawartość witaminy A wpływa na zwiększenie jędrności i napięcia skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu dodatkowo poprawia kolor cery. W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu, w efekcie dając cerze ciepły, złocisty odcień oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Olej marchwiowy można stosować również na włosy, ponieważ nawilża skórę głowy i stymuluje krążenie krwi, dzięki czemu włosy nabierają blasku.

2022-08-03, 10:00
W okresie letnio-jesiennym mamy pod dostatkiem sporo świeżych owoców i warzyw To idealna pora na przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki takim zapasom nasza dieta zyska na wartości, a my będziemy mogli poczuć smak ciepłych, słonecznych pór roku nawet w najzimniejsze dni
Jak przygotować trwałe przetwory o wysokiej wartości odżywczej?
wybierz warzywa i owoce najlepszej jakości – świeże i sezonowe; wykluczone jest przyrządzanie przetworów z nadpsutych owoców czy warzyw
przed utrwaleniem owoce i warzywa starannie umyj i osusz; unikaj długotrwałego moczenia ich w wodzie
naczynia, w których będą przechowywane przetwory powinny być wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia – najlepiej, aby było to szkło lub porcelana
słoiki, butelki przeznaczone do przetworów powinny być idealnie czyste i sterylne – aby to osiągnąć należy je dokładnie umyć wodą z płynem do mycia naczyń, kilkakrotnie opłukać, a następnie wyparzyć w piekarniku lub umyć w zmywarce
pasteryzacja powinna trwać tylko tyle, aby osiągnąć pożądaną trwałość – zbyt długie ogrzewanie niszczy cenne witaminy
słoiki/butelki z przetworami powinny być starannie zamknięte
zakrętki, uszczelki gumowe do słoików muszą być starannie umyte i osuszone, a dla bezpieczeństwa warto jest je przetrzeć spirytusem; sterylność korków do butelek zapewnia ich wygotowanie

2022-07-20, 10:00
Okres letni oznacza łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, od których wręcz uginają się półki na straganach. Sezonowe przysmaki najlepiej kupować od lokalnych rolników, ponieważ takie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dziś polecamy pyszny deser składający się z zapiekanych, sezonowych owoców ukrytych pod chrupiącym ciastem
Cobbler z brzoskwiniami – PRZEPIS
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– ⅓ szklanki erytrytolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– skórka starta z pomarańczy
– ½ szklanki zimnego masła
– 1 szklanka jogurtu greckiego
Składniki na nadzienie:
– 600 g brzoskwiń
– 100 g borówek
– 200 g truskawek
– 1 torebka budyniu waniliowego
– 2 łyżki erytrytolu
Dodatkowo:
– 1 łyżka roztopionego masła
– 1 łyżka erytrytolu
– cukier puder do posypania
– jogurt grecki do podania
Przygotowanie:
Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy za pomocą dłoni, na ciasto przypominające kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką i na niej rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnych kształtów. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy owoce (brzoskwinie należy pokroić na ćwiartki). Całość posypujemy erytrytolem i proszkiem budyniowym (on zagęści sok wypływający z owoców) – mieszamy. Na wierzch owoców wykładamy przygotowane ciasteczka z ciasta. Smarujemy je masłem i oprószamy erytrytolem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół) i pieczemy 20-30 minut do momentu, w którym ciasteczka będą złote. Lekko studzimy, podajemy z jogurtem greckim i cukrem pudrem.

2022-07-13, 10:00
Warzywne frytki z piekarnika mają wyraźny i bogaty smak. Są zdrową alternatywą dla zwykłych frytek Doskonale pasują do mięsa, a podane z sosami na bazie jogurtu mogą stanowić lekką przekąskę. Spróbujcie
Zdrowe warzywne frytki – PRZEPIS
Składniki na 4 porcje:
– 400 g dużych pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona cebula
– pęczek natki pietruszki
– ½ cytryny
– 1 limonka
– 1 awokado
– sól do oprószenia
– oliwa do skropienia
– 3-4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczarki, papryki kroimy w paseczki, cebulę w talarki. Warzywa przekładamy na blaszkę, oprószamy solą, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wszystko dobrze mieszamy i równomiernie rozkładamy. Warzywa pieczemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy, posypujemy pietruszką i całość mieszamy. Podajemy z awokado i kawałkami limonki do ewentualnego skropienia ich sokiem.

2022-06-29, 10:00


2022-06-14, 10:00




2022-06-01, 10:00
Kochane dzieci – bądźcie szczęśliwe! Nie bójcie się marzyć, odkrywać świat, przeżywać przygody!

2022-05-31, 10:00



2022-05-17, 10:00






2022-04-26, 10:00





2022-04-12, 10:00



2022-04-05, 10:00




2022-04-02, 07:51






2022-03-28, 11:19




2022-03-21, 09:17













2022-03-18, 16:21

2022-03-14, 14:31


2022-03-08, 12:00







2022-03-03, 10:00


2022-02-28, 10:00



2022-02-15, 10:00







2022-02-04, 10:00
Ziemniaki gotowane ze skórką podczas obróbki termicznej tracą mniej składników odżywczych, a także mają bardziej intensywny smak Wiele osób decyduje się jednak na gotowanie już obranych ziemniaków ze względu na to, że obieranie po ugotowaniu w mundurkach jest dosyć uciążliwe. Znamy jednak prosty sposób, który ułatwi Wam to zadanie! Wystarczy przed włożeniem ziemniaka do wrzątku naciąć go w poprzek w jego najszerszym miejscu (niezbyt głęboko). Po ugotowaniu polecamy chwilę odczekać, aby ziemniak lekko ostygł, a następnie dwoma pociągnięciami z prawej i lewej strony nacięcia ściągnąć całą skórkę.

2022-02-01, 10:00




2021-12-15, 11:00


2021-12-07, 10:00



2021-11-30, 12:00
„ Aby zerwać z nawykiem, wyrób sobie inny, który go wymaże” – Mark Twain
Powyższy cytat dokładnie opisuję naszą kolejną bohaterkę – Panią Karolinę, która swoje złe nawyki, jakimi były: brak posiłków i przypadkowe jedzenie, zamieniła na regularne, smaczne, zdrowe i szybkie lunchboxy.
Podobnie jak w przypadku Pani Karoliny, często spotykamy się w gabinecie z przeświadczeniem, że im mniej jedzenia tym lepiej – guzik prawda ! Żeby chudnąć trzeba jeść J Takim oto sposobem, udało się nam wspólnie uzyskać efekt redukcji masy ciała o 23 kilogramy.
Pani Karolina, to czynna zawodowa mama 2 dzieci, która zawalczyła o lepsza siebie i trzeba przyznać, że wyszło jej to całkiem nieźle.
Jesteśmy dumne z efektów naszej kolejnej zadowolonej pacjentki i trzymamy kciuki za wytrwanie w zdrowych postanowieniach.
Was prosimy o kciuki w górę !!

2021-11-24, 10:00



2021-11-16, 10:00


2021-11-08, 10:00



2021-10-26, 12:00



2021-10-19, 12:00





2021-09-29, 17:00









2021-09-14, 11:00




2021-09-05, 19:53









2021-09-01, 09:18





2021-08-23, 17:14
Po raz kolejny mamy dla Was dowód, że wystarczy tylko chcieć, a efekty będą zniewalające – jak u Pani Iwonki.
https://www.facebook.com/BonneSanteGorlice/photos/a.1689142661381911/2568068940155941/

2021-08-13, 12:00












2021-08-03, 12:00





2021-07-20, 12:30













2021-07-09, 12:55





2021-06-21, 11:31






2021-05-25, 11:00
Trwa sezon na szparagi – koniec kwietnia, maj i czerwiec to miesiące, w których najlepiej sięgać po te warzywa Czym różnią się zielone szparagi od białych? To ten sam gatunek, ale białe szparagi rosną w ziemi bez dostępu promieni słonecznych, natomiast zielone hodowane są na świetle
Dlaczego warto je spożyć?
Są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Zawierają kwas foliowy, dlatego polecane są szczególnie dla kobiet w ciąży
dostarczają bogactwa witamin, antyoksydantów i minerałów (witaminy E, C, A, magnez, wapń, potas)
zawierają związki wspierające pracę wątroby i układu oddechowego
mają duże ilości błonnika, który pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego
W kuchni można wykorzystać je na wiele sposobów. Można zrobić z nich zupę krem, dodać do makaronu, risotto lub kaszy, wykorzystać do zapiekanki lub zjeść z dodatkiem sosu Należy pamiętać, żeby oderwać zdrewniałe końcówki, natomiast w przypadku białych też należy je obrać.

2021-05-11, 12:00

2021-04-25, 19:05










2021-04-19, 16:41






2021-04-07, 11:10
Dzisiaj obchodzimy #ŚwiatowyDzieńZdrowia To świetna okazja do wprowadzenia w życiu różnych, pozytywnych zmian. Taką zmianą może być np. wdrożenie większej ilości ruchu, ograniczenie używek, czy poprawa aktualnych nawyków żywieniowych. Tak!
To są wspaniałe cele, prowadzące do zdrowszego życia. Do tych postanowień dołączmy jeszcze jedno: dokładne sprawdzenie stanu zdrowia. Zapytaj swojego lekarza, jakie badania warto wykonać
Regularne kontrolowanie stanu zdrowia, nawet jeśli nie pojawiają się alarmujące objawy, to fundament profilaktyki zdrowotnej. Jednak nie jedyny, ponieważ ważna jest również aktywność fizyczna, regularny sen, umiejętność radzenia sobie ze stresem i zbilansowana dieta.

2021-04-04, 10:36
Z okazji Świąt Wielkanocnych z całego serca życzymy zdrowia, spokoju i siły. Niech to będzie czas odpoczynku, który doda Państwu energii do podejmowania kolejnych wyzwań zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym

2021-04-01, 13:51
Kochani mamy dla Was świetną informację – po świętach nasz zespół poszerza się o nowego dietetyka. Poznajcie Panią Gabrielę Solarz w krótkim opisie.
Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Jagiellońskim, pasjonatka zdrowego stylu życia. W wolnych chwilach chętnie eksperymentuje w kuchni i próbuje nowych smaków. Lubi także spędzać czas aktywnie na świeżym powietrzu i wybierać się na piesze wędrówki. Najważniejsze w pracy jest dla niej indywidualne podejście do pacjenta oraz zrozumienie jego potrzeb. Pomoże Ci zmienić podejście do diety oraz osiągnąć wymarzone cele. Dostarczy Ci smacznych i prostych przepisów oraz powie jak wprowadzić zasady zdrowego odżywiania do swojego życia, tak żeby stały się dla Ciebie codziennym nawykiem.

2021-03-29, 11:12





Cynamon 2021-03-16, 14:21
Nawet jeśli myślisz, że do lata jeszcze daleko, a pod ubraniami wszystko da się ukryć, nie odkładaj pielęgnacji ciała i skóry na ostatnią chwilę. Im wcześniej zaczniesz działać, tym bardziej spektakularne osiągniesz efekty. W tym celu warto wykorzystać olejki! Oleje eteryczne wnikają głęboko w skórę, dzięki czemu docierają do korzeni problemu i pomagają zwalczać cellulit od wewnątrz. Stymulują także krążenie krwi, poprawiając jej odżywienie i dotlenienie. Olejek cynamonowy aplikowany na skórę poprawia jej ukrwienie oraz rozgrzewa, dzięki czemu sprzyja redukcji cellulitu. Ma działanie wyszczuplające i ujędrniające. Wystarczy, że wymieszasz 2-3 krople olejku cynamonowego z 2 łyżkami oleju kokosowego i regularnie będziesz wcierać w skórę, gdzie występuje cellulit, a z pewnością zauważysz jego zmniejszenie się. Po nałożeniu mikstury będziesz czuć, jak Twoja skóra się rozgrzewa. Uważaj, aby nie wcierać olejku cynamonowego samego, ponieważ możesz się poparzyć!

Pyszny ryż na mleku 2021-02-19, 08:11
Na dzień dobry proponujemy niezwykły ryż na mleku z czasów dzieciństwa! Z dodatkiem konfitury smakuje nieziemsko! Do zapoznania z przepisem zapraszamy na naszego facebooka https://tiny.pl/rl8ww .
PS. Już wiecie dlaczego latem przyrządzamy tyle przetworów Aby w zimie cieszyć się latem!

Prelekcje z dietetykiem 2021-02-10, 16:27

Dzień zdrowej wagi Kobiet 2021-01-14, 11:19




Zdrowe podejście 2021-01-08, 08:40

Noworoczne postanowienia 2020-12-29, 14:21




NutriGen 2020-12-06, 15:00
Kochani !
Przypominamy Wam o możliwości wykonania w naszym gabinecie testu nutrigenetycznego, który może pokazać Wam jak działa Wasz metabolizm, jakie produkty tolerujecie, a z którymi być może macie problem, jaka jest Wasza tolerancja soli, kofeiny czy glukozy oraz wiele innych aspektów związanych ze zdrowiem i odżywianiem.
Od tego tygodnia dostępna jest nowa wersja wyników NutriGen – NutriGen 2.
Analizowane są dwa dodatkowe panele – profil zapalny i profil hormonalny. Oznacza to, że obecnie test Nutrigen bada 384 najistotniejszych wariantów DNA w 58 różnych kategoriach zebranych w 15 kategoriach makro.
Otrzymujecie dwa osobne dokumenty. Rozdzielono analizę na dokument z wynikami dla Pacjenta i osobno analiza dla Specjalisty.
wizualna prezentacja wyników jest bardziej przejrzysta.
Otrzymujecie dodatkowe informacje merytoryczne z zakresu analizy genetycznej.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zajrzyjcie na nasza stronę z przykładowym plikiem wyników testu :
https://bit.ly/nutrigen2
lub skontaktujcie się z nami:
881 026 146

Pierniczki dla Mikołaja 2020-11-20, 11:43

Kakao - pokarm bogów 2020-11-16, 10:05

Profesjonalny test NutriGenetyczny 2020-10-27, 17:16
Kochani !
Z radością chcemy Was poinformować, że Gabinet Dietetyczny Bonne Sante w Gorlicach nawiązał współpracę z firmą
Tym samym jako jedni z nielicznych w województwie małopolskim, dajemy możliwość wykonania profesjonalnych testów nutri-genetycznych NutriGen wraz z interpretacją wyników i określeniem dalszego postępowania dietetycznego przez dietetyka klinicznego
Fagron Genomics tworzy profesjonalne testy genetyczne, które koncentrują się na badaniu genów związanych ściśle z metabolizmem i odżywianiem. Bada aż 128 polimorfizmów pojedynczych nukleotydów i pokazuje zbiór naszych cech spośród 384 możliwych wariantów, co daje nam bardzo szeroką informację o funkcjonowaniu naszego organizmu. Unikalną cechą testu NutriGen jest analiza ponad 800 produktów spożywczych z podziałem na te, które są dla nas wskazane, a które powinny być ograniczone, na podstawie naszego profilu genetycznego. Z analizy testu NutriGen otrzymujemy obszerny zestaw informacji opisany na ponad 100 stronach! Z wyników możemy odczytać m.in. jaki jest nasz metabolizm makro- i mikroskładników, predyspozycje do różnych chorób, do awitaminoz, nietolerancji pokarmowych, jaką mamy wrażliwość na niektóre smaki i pokarmy. Dowiemy się także jakie są możliwości detoksykacyjne naszego organizmu, aktywność enzymów trawiennych i hormonów (w tym leptyny, adiponektyny, greliny i innych).
Pamiętajmy, że geny się nie zmieniają, więc wystarczy zrobić tylko jeden taki test w ciągu całego życia! To niesamowite jakie możliwości daje nam nauka.
Szersze informacje dotyczące testu w linku poniżej
https://www.fagrongenomics.pl/nutrigen
Więcej informacji pod numerem telefonu: 881 026 146

Orły medycyny 2020-10-12, 11:25










Pani Joanna -14 kg 2020-07-17, 12:19
“ Aby osiągnąć wielkie rzeczy, musimy marzyć tak dobrze, jaki działać: powinniśmy nie tylko planować, ale też wierzyć”
Nasza kolejna bohaterka Pani Joanna uwierzyła w siebie i osiągnęła oczekiwany cel. ??
Droga jaką przebrnęła umocniła ją w przekonaniu, że wystarczy chcieć. ??
Pani Joanna to przykład kobiety aktywnej zawodowo, mamy na pełen etat i wojowniczki, która potrafi zawalczyć o swoje ❤️❤️
Jesteśm dumni, że mogliśmy pomóc Pani Joasi w walce o lepszą siebie.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!

-23 kg, gratulujemy ! 2020-06-29, 15:08
” Prawdziwa decyzja jest mierzona poprzez fakt podjęcia nowego działania. Jeśli nie ma działania – tak naprawdę nie podjąłeś decyzji” – Anthony Robbins
Pan Dominik podjął decyzję i konsekwentnie dotarł do wyznaczonego celu ??
Młody, przedsiębiorczy mężczyzna z konkretnym planem na przyszłość, w którym uwzględnił swoje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe ?
Pan Dominik podczas współpracy z naszym dietetykiem schudł 23kg ?????
Gratulujemy uzyskanego efektu Panu Dominikowi i bijemy gromkie brawa za wytrwałość ?

Dzień Ojca ! <3 2020-06-23, 05:58

Mały " WIELKI" mężczyzna Jan ? 2020-06-08, 09:50
Kochani przedstawiamy Wam, naszego kolejnego bohatera, którego determinacja zasługuje na gromkie brawa. ??
Same jesteśmy pełne podziwu dla Jaśka. Jego dojrzałość i poważne podejście do sprawy diety wywarły na Nas ogromne wrażenie ?
Jan to zapalony piłkarz, dlatego też jego celem była poprawa kondycji, aby móc strzelać jeszcze lepsze bramki i mamy nadzieję, że tak też będzie. ?
Jan schudł z pomocą naszego dietetyka Dietetyk kliniczny – Klaudia Słota 13 kg. !! ??
Cała współpraca odbywała się ONLINE.
Gratulujemy Janowi oraz jego mamie, która nad wszystkim czuwała. ❤️

Najserdeczniejsze życzenia! 2020-05-26, 08:32
Kochane Mamy, przyjmijcie te oto z serca płynące życzenia ❤️
Długich lat w zdrowiu, szczęścia i wszelkiej pomyślności, spełnienia najskrytszych pragnień oraz samych cudownych chwil w życiu – życzy Bonne Santé ??

Uniwersytet Złotego Wieku 2020-05-25, 13:51
Kochani! ?
Zapraszamy do wysłuchania pogadanki naszego dietetyka Klaudii Słota przygotowanej dzięki współpracy z Uniwersytetem Złotego Wieku i RTvG ???

Pani Maria schudła 15 kg 2020-05-16, 10:21
” Droga do sukcesu nie jest łatwa w nawigacji, ale dzięki ciężkiej pracy, dążeniu i pasji możliwe jest spełnienie amerykańskiego snu”
Tommy Hilfiger
Poznajcie Panią Marię ?
Przebojową, pełną energii i zawsze uśmiechniętą kobietę, która swoją siłą charakteru i determinacją mogłaby zawstydzić wielu z nas ?
Pani Maria dzięki współpracy z naszym dietetykiem schudła już 15 kilogramów ??? , a co najlepsze walczy nadal !
Jesteśmy szczęśliwi widząc tak wspaniałe efekty naszych pacjentów i to właśnie daje nam motywację do dalszej pracy ❤️❤️
Gratulujemy Pani Marysi i trzymamy mocno kciuki za dalsze efekty !

Pani Patrycja -19 kg 2020-04-29, 10:02
Większość ludzi, którzy nie spełniają swoich marzeń ponosi porażkę nie przez brak możliwości, a przez brak zaangażowania” – Zig Ziglar
Z ogromną przyjemnością chcemy przedstawić Wam naszą kolejną bohaterkę, Panią Patrycję.??
Piękną i wysportowaną mamę dwójki dzieci. Pani Patrycja mocno potrzebowała zmiany, aby poczuć się dobrze w swoim ciele, dlatego też trafiła do naszego gabinetu i jak sam mówi „ nie żałuje swojej decyzji”. ?❤️
Nasza pacjentka przeszła wspaniałą metamorfozę zarówno fizyczną jak i mentalną. Włączyła regularną aktywność fizyczną i trwale zmieniła swoje nawyki żywieniowe dzięki czemu czuje się piękna. Stały kontakt z naszym dietetykiem, cotygodniowe spotkania, prosta, szybka i przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta sprawiły, że efekt powala na kolana. Prawda ?? ?♀️?
Motywacja i zaangażowanie Pani Patrycji są wspaniałym przykładem tego, że warto walczyć o lepszą/lepszego siebie.?☺️

Pani Ewa straciła 19 kg 2020-04-15, 12:54
Dziś chcemy Wam przedstawić naszą kolejną bohaterkę, której motywacji nigdy nie brakowało i brakować nie będzie. ??
Pani Ewa z pomocą naszego dietetyka Klaudii Słoty straciła 19 kilogramów ?? i na stałe zmieniła swoje nawyki żywieniowe.
Jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że mogliśmy pomóc Pani Ewie dotrzeć do upragnionego celu i zmienić jej podejście do diety już na zawsze. ??
Podstawowym elementem naszej współpracy z pacjentem jest edukacja, dzięki której nawyki żywieniowe zostają zmienione na stałe oraz wparcie, które każdy od nas otrzymuje.

Zdrowych i wesołych Świąt 2020-04-10, 20:00
Smacznego jajeczka i kruchego ciasteczka,
Całą moc uśmiechów i chwili oddechu,
Pozdrowienia serdeczne i życzenia świąteczne
składa dietetyk Bonne Santé w Gorlicach
Dietetyk kliniczny – Klaudia Słota ❤️❤️
????????????

Pani Sylwia -20 kg 2020-03-31, 13:01
Kolejna nasza DUMA ??
Niezmiernie się cieszymy, gdy możemy się pochwalić sukcesami naszych pacjentów? ?
Pani Sylwia postanowiła zrobić coś dla siebie, dlatego zgłosiła się do naszego gabinetu. Oprócz poprawy stanu zdrowia, zyskała wymarzoną sylwetkę i pewność siebie. ?
Jak mówi Pani Sylwia największym zaskoczeniem podczas kuracji były proste i szybkie posiłki, co dla każdej mamy jest ważne ?

Kuracja wzmacniająca odporność 2020-03-20, 16:35
Prawidłowa dieta bogata w witaminy i minerały wzmacnia ogólną odporność organizmu, poprawia mikrobiotę jelitową, a także pomaga w walce z infekcjami ??
Wypróbuj kurację wzmacniającą odporność opracowaną przez dietetyków klinicznych Bonne Santé ?⚕️??
Kuracja odpornościowa dostępna jest teraz także ON-LINE bez wychodzenia z domu ???
Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami ?
☎️ zadzwoń tel. 881 026 146 lub
? napisz do nas wiadomość priv na Facebooku.

Metamorfoza Pani Ani 2020-03-17, 17:21
Kochani !
Sytuacja w jakiej obecnie wszyscy się znajdujemy mocno nas stresuje i wprowadza w pesymistyczny nastrój. ?
Razem z Wami, chcemy się choć na chwilę oderwać i przesłać Wam moc pozytywnej energii płynącej od Pani Ani, która podczas kuracji on-line straciła już 10 kg. ??
Pani Ania razem z naszym dietetykiem Dietetyk kliniczny – Klaudia Słota jasno określiła cel i wytrwale do niego dąży ??
Determinacja, konsekwencja w działaniu, pozytywne nastawienie i wszystko staje się możliwe do zrobienia ??
Jesteśmy niezwykle dumni z naszej bohaterki, ponieważ kuracja odbywa się głównie on-line, a co najlepsze, to jeszcze nie koniec jak mówi Pani Ania ?

Dzień Kobiet 2020-03-08, 07:40
Słodkie babeczki dla super babeczek! ? Nasz dietetyk specjalnie na Dzień Kobiet przygotował dla Was te pyszne słodkości. Są słodkie, zdrowe i totalnie fit! ?
Jak myślisz, ile kalorii ma jedna słodka babeczka??

Pani Edytka -10 kg 2020-03-02, 11:12
Początek tygodnia – nowa dawka motywacji ???
Jednak pamiętajmy, że każdy dzień jest dobry, aby rozpocząć i zadbać o upragnioną sylwetkę i dobre samopoczucie.
Pani Edytka rozpoczęła swoją metamorfozę przekornie w piątek, a co lepsze w listopadzie przed świętami Bożego Narodzenia udowadniając wszystkim, że „chcieć to móc” ????
Dzisiaj cieszy się wagą o -10 kg mniej, dzięki czemu poprawiła swoje samopoczucie, a swoją piękną sylwetką, pięknym uśmiechem olśniewa wszystkich dookoła ??

Pani Agnieszka schudła 18 kg! 2020-02-21, 08:00
“Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki” – Jack Canfield i Mark Victor Hansen ??
Wszyscy, bez wyjątku, szukamy wymówek i usprawiedliwienia. Wszystko po to, aby czegoś uniknąć lub czegoś nie zrobić. Bo nie mam czasu, motywacji, warunków czy wsparcia. Sukces jest jednak jedną z tych rzeczy, które można realizować tylko poprzez codzienne skupienie się na celach i dyscyplinie. ?
Jedynie wtedy jesteśmy w stanie utrzymać motywację na najwyższym poziomie.
Wymówki pomagają “zrzucić winę” na okoliczności i są najczęstszym powodem ponoszenia porażek w wielu dziedzinach życia, również w odchudzaniu. Ale jak to się dzieje, że jednym się udaje, a innym nie??
Poznajcie jedną z naszych bohaterek, Panią Agnieszkę, która mimo wielu obowiązków i często niełatwych okoliczności pokonała wymówki i osiągnęła wspaniały sukces! ???
To jeszcze nie koniec, Pani Agnieszka z pomocą dietetyk Klaudii Słota walczy nadal. ??
Wywiad z Panią Agnieszką możecie przeczytać na naszej stronie: https://tiny.pl/tvxxm

Finał projektu "Rozkwitnij na wiosnę!" 2019-07-01, 12:00
Przedstawiamy efekty wiosennej metamorfozy! 🙂
Finalistka, Pani Zuzia, dzięki 6-tygodniowej kuracji w naszym gabinecie przede wszystkim znacząco poprawiła swoje samopoczucie, a także zredukowała swoją wagę o prawie 6 kg. Brawo! ?
Dzień finałowy był z pewnością dniem przełomowym Nowa fryzura i profesjonalny makijaż zaskoczył samą finalistkę, oczywiście na plus! ? Zdjęcia, które zostały wykonane przez profesjonalnego fotografa z pewnością będą przypominać o tej przygodzie! ☺️
Oczywiście dziękujemy naszym partnerom: SALON URODY Magia Piękna, Fire Cube Fryzjerstwo oraz Piotr Piotrowski ᴾʰᵒᵗᵒᵍʳᵃᵖʰʸ piotrpiotrowski.pl
Gratulujemy Pani Zuzi i życzymy dalszych sukcesów! ?

Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców 2019-05-28, 15:00
21 maja dietetyk Klaudia Słota odwiedziła Szkołę Podstawową w Gładyszowie, gdzie przeprowadziła warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców. Pani Klaudia pokazała jak przygotować pyszne i odżywcze koktajle, zdrową nutellę, a także daktylowe kulki z orzechami i kokosem. Niewątpliwie dla dzieci była to fajna zabawa, a nam udało się pokazać rodzicom, że istnieją zdrowe zamienniki ulubionych słodyczy ich pociech. Mamy nadzieję, że dzieciakom przypadły do gustu nasze łakocie i odtworzą te przepisy w swojej kuchni wspólnie z rodzicami.

PANI JOANNA SCHUDŁA 11 KG!! 2019-03-04, 00:00
Pani Joanna schudła 11 kg !!
Pani Joanna to pacjentka, która dzięki wsparciu naszego dietetyka Klaudii Słoty schudła 11 kg i znacznie poprawiła swoje samopoczucie i zdrowie.
U naszej pacjentki problemy z wagą rozpoczęły się po ciąży. Dodatkowo pojawiły się problemy z tarczycą, gdyż od pewnego czasu występuje u Pani Asi choroba Hashimoto. W związku z tym nasz dietetyk kliniczny – Pani Klaudia, odpowiednio ustaliła dietę wykluczając produkty niewskazane przy tego typu schorzeniu oraz zaleciła ważną suplementację. W trackie współpracy trwającej 4 miesiące, Pani Asi udało się schudnąć łącznie ponad 11 kilogramów, czego skutkiem była wymiana garderoby.
Kolejnej pacjentce serdecznie gratulujemy. Jak widać na przykładzie Pani Joanny i załączonym zdjęciu, nie ma rzeczy niemożliwych!

Dietetyk poleca - Kulki owocowe 2019-02-18, 08:00
Masz ochotę na coś słodkiego, lecz jesteś na diecie??
Nie wiesz co zrobić, aby nie popsuć efektu diety i zapanować nad łaknieniem na słodkie ? 🙂
Mamy dla Ciebie rozwiązanie. !!
Kulki owocowe na bazie owoców suszonych z dodatkiem prawdziwego kakao są idealnym rozwiązaniem na „małego głoda”. W 100% naturalne! Świetny zamiennik na II śniadanie, a także jako przekąska.
Dietetyk poleca! 🙂
Kulki owocowo-czekoladowe dostępne w naszym gabinecie w cenie 4,5
zł. Zapraszamy! 🙂

Dookoła Świata Diety - Kurkuma, Azja 2019-02-11, 08:00
Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W czasach starożytnych nie służyła tylko i wyłącznie jako przyprawa, była wykorzystywana również jako żółty barwnik. W religii hinduskiej nadal jest stosowana do barwienia świętych szat. Kurkuma posiada wiele zdrowotnych właściwości: podnosi odporność, zapobiegając infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym, pomaga w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a także wytwarza enzymy o działaniu przeciwzapalnym. Jej żółty kolor to zasługa kurkuminy – która jest organicznym związkiem chemicznym, a także przeciwutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi raka oraz chroniąc naszą skórę przed przedwczesnymi oznakami starzenia. Poprawia również pracę wątroby oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Warsztaty kosmetyczno-dietetyczne 2018-12-07, 00:00
W ubiegłym miesiącu w Kawiarni Karuzela Cafe, zgromadzeni mieli przyjemność poznania tajniaków pielęgnacji skóry poprzez odpowiednio dobraną dietę i odpowiednie kosmetyki. Dla wszystkich uczestników przygotowaliśmy także zabiegi relaksująco-upiększające przy użyciu kosmetyków MARY KAY.

Warsztaty kulinarne dla małych i dużych w Karuzela Cafe 2018-11-23, 00:00
Kochani, za nami warsztaty kulinarne, w trakcie których przygotowywaliśmy zdrowe przekąski, gry oraz zabawy edukacyjne, prowadzone przez dietetyka. Każdy wyszedł uśmiechnięty i bogatszy o nowe nawyki żywieniowe 🙂

Świadomy konsument - relacja z warsztatów dla kobiet 2018-06-30, 00:00
27 czerwca w Restauracji Dark Pub w Gorlicach odbyły się pierwsze warsztaty z cyklu projektu Kobiecy Punkt Widzenia, których temat dotyczył robienia świadomych zakupów spożywczych. Dietetycy z Gabinetu Bonne Sante przedstawili jak robić zdrowe i mądre zakupy, na co zwracać uwagę przy wyborze konkretnych produktów oraz na jakie chwyty promocyjne uważać.
Justyna Oszkandy – dietetyk prowadzący spotkanie, przeanalizowała dokładnie popularne produkty spożywcze tj. pieczywo, wędliny, parówki, jogurty czy płatki śniadaniowe. Dodatkowo Pani Justyna wypowiedział się na temat produktów fit i light, które niejednokrotnie mają wyższą zawartość cukru lub tłuszczu niż produkty nieoznakowane w ten sposób.
Został również naświetlony problem ukrytego w produktach cukru. Uczestniczki warsztatów mogły podczas zajęć praktycznych zobaczyć jak duża ilość cukru jest w jogurtach, batonach, piwach czy ketchupie. Dzięki cennym wskazówkom przekazanym podczas prelekcji Panie doskonale wiedzą co powinno znaleźć się w ich koszykach, a czego powinniśmy unikać.
Wszyscy otrzymali drobne upominki, materiały informacyjne, a przede wszystkim bezcenną wiedzę, dzięki której stali się bardziej świadomymi konsumentami- mniej podatnymi na manipulacje ogromnych przedsiębiorstw.
Kolejne warsztaty już wkrótce!

Alergie- jak sobie radzić? 2018-05-09, 00:00
Jak sobie poradzić z alergią? 🙂 Warto posłuchać rad eksperta- dietetyka klinicznego mgr Justyny Oszkandy 🙂
Więcej szczegółów tutaj: LINK 🙂

Metamorfoza Pani Grażyny 2018-04-25, 00:00
Oto efekt końcowy 6-tygodniowej metamorfozy Pani Grażyny, która pod okiem najlepszych specjalistów odmieniła swój wygląd, zdrowie i życie! 🙂
Więcej szczegółów na: LINK 🙂

Produkty Forevera 2018-04-05, 00:00
Z radością informujemy, że od dzisiaj można w naszym gabinecie kupić produkty firmy Forever! Zapraszamy! 🙂

Zwyciężczyni projektu "Odkryj siebie na nowo!" 2018-03-05, 00:00
Przedstawiamy Panią Grażynę, która wygrała udział w metamorfozie roku! 🙂 Po więcej szczegółów dotyczących postępów programu zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku: LINK <3

Weź udział w metamorfozie roku! 2018-01-04, 00:00
Odmień swój wygląd, zdrowie i życie! 🙂
Prześlij zgłoszenie na adres gorlice@bonne-sante.pl i odkryj siebie na nowo z najlepszymi specjalistami w Gorlicach! 🙂
Casting trwa do 28 lutego! 🙂

Naturalna walka z przeziębieniem i grypą! 2017-12-21, 00:00
Nie masz sił walczyć z przeziębieniem i grypą u siebie i dzieci? a katar nie pozwala Wam spokojnie spać?
Dzienna dawka 40 ml soku znacznie podnosi odporność i pomaga w walce z infekcją! Dodatkowo wzmacnia układ krążenia, zmniejsza obrzęki i opuchnięcia oraz działa antycellulitowo!
Cena za 500ml 100% soku z czarnego bzu to tylko 24,40 zł

Podaruj zdrowie bliskim na święta! 2017-12-12, 00:00
Święta coraz bliżej a Ty wciąż bez pomysłu na prezent?
Mamy idealne rozwiązanie!
Podaruj bliskim coś najcenniejszego- zdrowie!
Kup miesięczny bon podarunkowy o wartości 280 zł, a bliska Ci osoba otrzyma dodatkowo zestaw kosmetyków!
Serdecznie zapraszamy do zakupu!

Prelekcja dla pracowników Szpitala Specjalistycznego w Gorlicach 2017-12-07, 00:00
W czwartek Pani Justyna miała przyjemność przeprowadzić prelekcję dla pracowników gorlickiego szpitala ⚕
⚕zatytułowaną Dieta dla mózgu
podczas prelekcji powstały aż 3 przykładowe, szybkie w przygotowaniu posiłki do pracy!
Ciekawostka: czy wiecie, że odpowiednio zbilansowana dieta może poprawić efektywność w pracy, aż o 20%?!

Zdrowy lunchbox do pracy lub szkoły 2017-11-29, 00:00
Jedzenie do pracy czy szkoły nie musi być nudne! 🙂 może być ciekawe, proste w przygotowaniu i najważniejsze.. pyszne! 🙂 Pani Justyna udowodniła to podczas warsztatów przeprowadzonych w dniu wczorajszym tj. 28.11.17 r. w Turzy 😀 dziękujemy za przybycie i zaangażowanie 😀

Cztery pory roku w diecie Seniora 2017-11-28, 00:00
Wczoraj rozpoczęliśmy w Domu Polsko-Słowackim cykl spotkań zatytułowany Cztery pory roku w diecie Seniora ☃prelekcja Pani Agnieszki na temat zastosowania produktów sezonowych w diecie zgromadziła ok. 100 słuchaczy! Dziękujemy za zainteresowanie i słyszymy się zimą! ⛄❄

Wizyta w Galerii EP 2017-11-13, 00:00
W dniu 09.11 odwiedziłyśmy Galerię EP w Gorlicach ☺ można było skorzystać z bezpłatnej analizy składu ciała, zasięgnąć porady Pani Dietetyk, a także skosztować koktajlu ze świeżych owoców tj. banana, pomarańczy i kiwi
dziękujemy za zainteresowanie i miłe przyjęcie!

Jak dbać o formę jesienią? 2017-11-06, 00:00
Nie wiesz jak o siebie zadbać jesienną porą? Zapraszamy do obejrzenia filmu zrealizowanego przez Rtvg Regionalna Telewizja Gorlicka
z naszym udziałem
dowiesz się jak nie podjadać w długie chłodne wieczory
oraz czemu teraz jest najlepsza pora na odchudzanie!
♂
♀

Wygrana kuracja Pani Sabiny! 2017-10-13, 00:00
Podczas Spartakiady Seniorów organizowanej przez OSiR wygrać można było miesięczną kurację miło nam poinformować, że nagrodę otrzymuje Pani Sabina
serdecznie gratulujemy kreatywnej i trafnej odpowiedzi i życzymy sukcesów podczas kuracji!
☺

Spartakiada Seniorów 2017-10-11, 00:00
Wczoraj wzięliśmy udział w evencie organizowanym przez OSiR Gorlice jakim jest Spartakiada Seniorów mogliśmy towarzyszyć uczestnikom podczas ich zmagań w zawodach
nasze stoisko cieszyło się ogromną popularnością
dziękujemy za zainteresowanie

Gabinet Bonne Sante w Gorlicach 2017-10-03, 00:00
Praca pracą, ale niezwykle ważne jest otoczenie, w jakim spędzamy dzień, a nasz gabinet jest przytulny i klimatyczny.
U nas pacjenci czują się swobodnie, a sala sprzedaży kusi zdrowymi smakołykami. W tym miejscu nabieramy chęci do działania i mamy nadzieję, że Wam kojarzy się ono z osiągniętymi celami, ciepłą i przyjazną atmosferą oraz spełnionymi marzeniami.
✨

Akcja w Małym Robinsonie 2017-09-28, 00:00
Oj działo się u nas ostatnio.
Dziękujemy wszystkim dzieciom i ich rodzicom za wspaniale spędzony czas w Małym Robinsonie.
Bardzo nas cieszy to, że rodzice coraz poważniej podchodzą do zdrowego stylu życia swoich pociech, że zdają sobie sprawę, jak ważne jest prawidłowe żywienie. Gwarantujemy, że zaowocuje ono w przyszłości, a my zawsze służymy radą i pomocnym słowem.
Również pojawiłyśmy się na Dniu Rydza w Wysowej, gdzie mimo deszczowej pogody, udało nam się z Wami spotkać. ☔
☔ Działamy dalej, bo wiemy, że cel jest tego warty

Słodkości i pracowity weekend 2017-09-19, 00:00
Jak zwykle w weekend postanowiłyśmy działać i wykorzystać go jak najbardziej efektywnie.
Nie ma leżenia, nawet w deszczową pogodę! ☔
☔
Kto miał przyjemność nas spotkać na mieście lub na Mini Naftowym Biegu na OSiRze?
Zaproszenia, przepisy oraz trochę słodkości
Przepysznie i zdrowo, tylko z Bonne-Sante

Święto Pieroga w Woli Łużańskiej 2017-09-18, 00:00
Wczoraj można było nas spotkać na #ŚwiętoPierogaWolaŁużańska, i jak na tematykę święta przystało i my proponowaliśmy wypróbować przepis na razowe pierogi ze szpinakiem ☺ Pogoda dopisała do samego końca imprezy
☀A jak Wam minęła niedziela?
❤

Zakończenie wakacji z OSiRem 2017-09-14, 00:00
Na dworze deszczowo i coraz zimniej, ale my cały czas działamy.
Dziękujemy wszystkim dzieciakom za wspaniałą zabawę na czwartkowym Pikniku na Zakończenie Wakacji OSiRu. Życzymy samych sukcesów w nowym roku szkolnym i zapału do pracy.
Weekend również miałyśmy aktywny. Na VII Festynie Franciszkańskim w Bieczu spotkałyśmy tłumy ludzi, natomiast nowy tydzień zaczynamy wypoczęte i zmobilizowane. Zapraszamy do naszego Centrum, gdzie możecie skorzystać z bezpłatnych konsultacji i zaczerpnąć porad dietetyka. Do zobaczenia
☀
☀
☀

Pogórzańskie Atrakcje Naukowe w Łużnej 2017-09-07, 00:00
I jak nowy tydzień? Mamy nadzieję, że zaczęliście go z mnóstwem energii do pracy.
Nas natomiast wczoraj można było spotkać w Łużnej na Pogórzańskich Atrakcjach Naukowych.
Jesteśmy bardzo zadowolone, że chętnych na analizę składu ciała oraz konsultację z dietetykiem było naprawdę sporo.
Starałyśmy się Wam pomóc i odpowiedzieć na Wasze pytania najlepiej jak tylko potrafiłyśmy, a najmłodsi mogli od nas otrzymać mały upominek.
Oby więcej takich miłych i efektywnych spotkań.

Dni Różnowic 2017-09-04, 00:00
W ubiegłą niedzielę mieliśmy przyjemność wziąć udział w Dniach Rożnowic ☀ ☺ W trakcie imprezy każdy mógł skorzystać z bezpłatnych porad dietetyka i analizy składu ciała.
Za tydzień wyruszamy na Święto Pieroga do Woli Łużańskiej 🙂

Jabłko na rozpoczęcie szkoły 2017-08-24, 00:00
Wrzesień już tuż tuż, szkoła zbliża się wielkimi krokami, więc mamy dla Was małą niespodziankę.
Chcemy przypomnieć, jak ważne jest świadome i prawidłowe odżywianie, które wpływa na naszą kondycję fizyczną, poprawia koncentrację oraz dostarcza energii do pracy.
Właśnie dlatego już jutro pojawimy się na ulicach Gorlic, rozdając symboliczne jabłko, edukując młodzież w zakresie zdrowego stylu życia oraz rozdając przepisy na pożywne drugie śniadania do szkoły.
Dodatkowo do końca tego tygodnia zapraszamy na bezpłatną analizę składu ciała wszystkich uczniów oraz rodziców, warto dowiedzieć się czegoś więcej o swoim organizmie i zadbać o siebie.
Zacznijmy więc ten rok szkolny razem, zacznijmy go zdrowo!
Do zobaczenie jutro ☀
☀
☀

Kolejna udana akcja na Basenie Otwartym w Gorlicach 2017-08-22, 00:00
A w niedzielną, deszczową pogodę warto powspominać piątkowe, wyśmienite słońce, pozytywnych ludzi i udaną akcję na basenie. ☀
☀
☀
A Wy jak spędzacie weekend? My odpoczywamy, aby jutro zacząć tydzień z zapałem i nową silą do działania
Przypominamy także, że z wszelkimi pytaniami można śmiało do nas pisać, odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe oraz rozwiejemy wszelkie wątpliwości.
Udanego dnia ☀
☀

Voucher na Dobre Zdrowie 2017-08-18, 00:00
Szukasz niezapomnianego prezentu dla ukochanej osoby? Nie masz pomysłu na oryginalny upominek dla żony, przyjaciółki, męża czy współpracowania? Voucher na DOBRE ZDROWIE będzie idealnym pomysłem!
O szczegóły pytajcie w naszym gabinecie 😉

Klimkówka i Otwarty Basen w Gorlicach 2017-08-16, 00:00
Korzystacie z upalnych, wakacyjnych dni? ☀
☀
Bo my owszem!
W zeszłym tygodniu częstowałyśmy orzeźwiającym koktajlem wczasowiczów nad Zalewem w Klimkówce, wczoraj natomiast pojawiłyśmy się na otwartym basenie w Gorlicach, gdzie chętnych na krótką konsultacje z dietetykiem, przepisy i owocowe szaszłyki było mnóstwo.
Jeśli się uda i pogoda dopisze pojawimy się tam znowu w przyszły piątek w godzinach od 12.00 do 15.00.
Wiec jeżeli nie macie jeszcze planów, to zapewniamy, że otwarty basen w Gorlicach będzie wtedy najlepsza opcją.
Do zobaczenia ☀
☀

Otwarcie Gabinetu Dietetycznego Bonne Santé w Gorlicach! 2017-08-01, 00:00
Już w poniedziałek (24.07) serdecznie zapraszamy na otwarcie Gabinetów Dietetycznych Bonne Santé w Gorlicach! Przez cały tydzień będzie można wykonać bezpłatnie analizę składu ciała, skorzystać z porady dietetyka oraz otrzymać zestawy przepisów na smaczne i zdrowe dania.
Umów się już dziś na bezpłatną konsultację dietetyczną: tel 881 026 146
Zapraszamy! 😉
Zdrowsze życie i szczupła sylwetka są w zasięgu ręki. Wystarczy sięgnąć po rozwiązania, które sprawdziły się już w przypadku tysięcy pacjentów Bonne Santé.

“Nie mam czasu na zdrowe gotowanie” – to argument, który słyszymy bardzo często w gabinecie. Z jednej strony chcemy dbać o dietę i swoje żywienie, z drugiej – ciągle wydaje nam się, że zdrowy posiłek na talerzu to kwestia siedzenia w kuchni przez cały dzień. Podrzucimy Wam kilka pomysłów, jak sobie to ułatwić!
- MYŚL DO PRZODU
Myśl do przodu i gotuj na zapas. Gotujesz kaszę, ziemniaki, makaron, ryż? Wrzuć do garnka więcej, i pomyśl, jaki inny posiłek z tego możesz zrobić na kolejny dzień. Np. Możesz ugotować więcej kaszy jaglanej, jedną część zjeść na obiad, a drugą kolejnego dnia na słodkie śniadanie.
- ZAMRAŻAJ
Kolejna prosta, a niewykorzystywana rzecz – zamrażanie. Pamiętajmy o jednym – warzywa i owoce mrożone wcale nie są dużo gorsze od świeżych!
- Możesz upiec domowy chleb w większej ilości i zamrażać po kilka kromek, ułatwi to dostęp do zdrowego pieczywa.
- Jeśli lubisz koktajle pokrój w wolnym czasie więcej warzyw i owoców, nadmiar wrzuć do woreczków do zamrażania, kiedy przyjdzie ochota na koktajl wystarczy wyciągnąć i zmiksować np. z jogurtem.
- Można mrozić też warzywa czy mięso. Żeby jednak miało to sens, przed zamrożeniem pokrój je odpowiednio i pogrupuj tak, żeby jeden woreczek/pojemnik = jedna porcja. Dzięki temu nie będziecie marnować jedzenie, odmrażając zbyt dużą ilość.
- ZACZNIJ ROZPISYWAĆ
- Rozpisuj jadłospis na 3-4 dni i co 3-4 dni rób zakupy. Bardzo często zdarza się tak, że jedzenia zostaje więcej, jemy na mieście, nie mamy apetytu – i wtedy niektóre kupione świeże produkty się marnują. Rozpisywanie zakupów i menu co kilka dni pozwala nam zaoszczędzić pieniądze.
- Zanim zaczniesz planować, zrób na komputerze (albo w zeszycie) spis swoich ulubionych dań. Taka “baza” posiłków ułatwi Ci planowanie menu.
Zdrowe odżywianie wcale nie wymaga dłuższej doby! Przestań chwytać się tej wymówki i zorganizuj czas w lepszy sposób. Nikt nie wymaga od Ciebie stania przy garach przez cały dzień.
