Zbliżają się Święta Wielkanocne. A czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Na szczęście nawet na diecie możesz sobie na niego bezkarnie pozwolić, o ile wykorzystasz nasz sprytny przepis na Żurek Fit! Oto on, smacznego!
- 1 por - biała i jasnozielona część
- 7 dag grzybów suszonych
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek
- 200g kiełbasy drobiowej (90% mięsa z fileta kurczaka lub indyka)
W 1 litrze wody ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera, pora i suszonych grzybów z dodatkiem przypraw. Wywar odcedzić, dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku. Jajka ugotować na twardo. Podawać z połówką ziemniaka, połówką jajka i kawałkiem drobiowej kiełbasy.