Czy można przygotować ciasto bez mąki, masła lub margaryny z niewielką ilością cukru? Oczywiście, że tak. W zamian za biszkopt proponujemy jogurtowo-otrębowy spód, wysokokaloryczną masę zastępujemy budyniem, a na wierzch ciasta kładziemy sezonowe owoce zalane herbacianą galaretką.Dzięki tym zamiennikom kawałek takiego wypieku ma tylko około 100 kcal, a tradycyjne ciasto zdecydowanie więcej (300-400 kcal). Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc jeśli nie jesteś mistrzem pieczenia placków to na pewno mimo to sobie poradzisz.
Dietetyczne ciasto budyniowe z owocami
Składniki (11 porcji):
Spód ciasta:
- 4 płaskie łyżki otrębów pszennych
- 1 mały jogurt owocowy light (np. truskawkowy)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa:
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru białego, brązowego lub słodzik
- mleko 0.5%-2%
Galaretka z herbaty:
- 350 ml wrzątku
- 1 torebka herbaty owocowej lub herbata sypana o intensywnym smaku
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru lub słodzik
Dodatki:
- 1/2 banana
- kilka truskawek
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mieszamy razem wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta i wylewamy do formy wyłożonej papierem np. małej tortownicy lub keksówki. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180⁰C do momentu, aż ciasto się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
- Gotujemy budyń wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.
- Herbatę parzymy we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę - mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier lub słodzik. Odstawiamy do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać.
- Na zimny spód wylewamy lekko ciepły budyń i czekamy, aż masa wystygnie.
- Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana i truskawki pocięte w plastry i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną). Odstawiamy na parę godzin do lodówki.
- Opcjonalnie po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny do zastygnięcia galaretki
Uwagi:
- W zamian za truskawki można dodać inne sezonowe owoce np. pomarańcze, borówki czy brzoskwinie.
- Ciasto nie będzie tak słodkie jak tradycyjne wypieki, chyba że dodamy do budyniu i galaretki większą ilość cukru lub słodziku.
- Ciasto należy przechowywać w lodówce max. 2 dni, ponieważ z upływem czasu spód nasiąka wodą.
- Pamiętajcie, że 1 łyżka cukru to 50 kcal, więc dodając go więcej podwyższa się kaloryczność wypieku.