Dietetyczne ciasto budyniowe z owocami

Czy można przygotować ciasto bez mąki, masła lub margaryny z niewielką ilością cukru? Oczywiście, że tak. W zamian za biszkopt proponujemy jogurtowo-otrębowy spód, wysokokaloryczną masę zastępujemy budyniem, a na wierzch ciasta kładziemy sezonowe owoce zalane herbacianą galaretką.Dzięki tym zamiennikom kawałek takiego wypieku ma tylko około 100 kcal, a tradycyjne ciasto zdecydowanie więcej (300-400 kcal). Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc jeśli nie jesteś mistrzem pieczenia placków to na pewno mimo to sobie poradzisz.

Dietetyczne ciasto budyniowe z owocami

Składniki (11 porcji):

Spód ciasta:

  • 4 płaskie łyżki otrębów pszennych
  • 1 mały jogurt owocowy light (np. truskawkowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa budyniowa:

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru białego, brązowego lub słodzik
  • mleko 0.5%-2%

Galaretka z herbaty:

  • 350 ml wrzątku
  • 1 torebka herbaty owocowej lub herbata sypana o intensywnym smaku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru lub słodzik

Dodatki:

  • 1/2 banana
  • kilka truskawek
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Mieszamy razem wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta i wylewamy do formy wyłożonej papierem np. małej tortownicy lub keksówki. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180⁰C do momentu, aż ciasto się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
  • Gotujemy budyń  wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.
  • Herbatę parzymy we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę - mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier lub słodzik. Odstawiamy do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać.
  • Na zimny spód wylewamy lekko ciepły budyń i czekamy, aż masa wystygnie.
  • Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana i truskawki pocięte w plastry i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną). Odstawiamy na parę godzin do lodówki.
  • Opcjonalnie po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny do zastygnięcia galaretki 

Uwagi:
  • W zamian za truskawki można dodać inne sezonowe owoce np. pomarańcze, borówki czy brzoskwinie.
  • Ciasto nie będzie tak słodkie jak tradycyjne wypieki, chyba że dodamy do budyniu i galaretki większą ilość cukru lub słodziku.
  • Ciasto należy przechowywać w lodówce max. 2 dni, ponieważ z upływem czasu spód nasiąka wodą.
  • Pamiętajcie, że 1 łyżka cukru to 50 kcal, więc dodając go więcej podwyższa się kaloryczność wypieku.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved