Dietetyczne ciasto kakaowe z kaszy jaglanej

Zdrowe słodycze istnieją naprawdę? Tak! Przykładem jest nasze ciasto kakaowe z kaszy jaglanej - zawarte w nim kakao zawiera dużo magnezu, który chroni serce i koi nerwy, natomiast kasza jaglana neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. I najważniejsze - jest pyszne i słodkie.

CIASTO KAKAOWE Z KASZY JAGLANEJ
Składniki (około 1 kg ciasta = 10 porcji): 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) + szczypta soli
  • 3 jajka (170 g)
  • 3 łyżki oleju (30 ml)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego (150 g)
  • ½ szklanki kakao (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatów migdałowych (40 g)

Przygotowanie:

  • Do 2 szklanek wrzącej wody wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje.
  • Pozostałe składniki na ciasto wkładamy do naczynia, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, wszystko miksujemy blenderem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm lub inną niewielką formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, na wierzch układamy płatki migdałowe.
  • Pieczemy w temperaturze 180º C przez 40 - 45 minut.

Czas przygotowania:  25 minut + 45 minut pieczenie 

ciasto z kaszy jaglanej

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved