Zdrowe słodycze istnieją naprawdę? Tak! Przykładem jest nasze ciasto kakaowe z kaszy jaglanej - zawarte w nim kakao zawiera dużo magnezu, który chroni serce i koi nerwy, natomiast kasza jaglana neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. I najważniejsze - jest pyszne i słodkie.
CIASTO KAKAOWE Z KASZY JAGLANEJ
Składniki (około 1 kg ciasta = 10 porcji):
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) + szczypta soli
- 3 jajka (170 g)
- 3 łyżki oleju (30 ml)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ¾ szklanki cukru trzcinowego (150 g)
- ½ szklanki kakao (50 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki płatów migdałowych (40 g)
Przygotowanie:
- Do 2 szklanek wrzącej wody wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje.
- Pozostałe składniki na ciasto wkładamy do naczynia, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, wszystko miksujemy blenderem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Tortownicę o średnicy 22 cm lub inną niewielką formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, na wierzch układamy płatki migdałowe.
- Pieczemy w temperaturze 180º C przez 40 - 45 minut.
Czas przygotowania: 25 minut + 45 minut pieczenie