Niskokaloryczne chipsy z jarmużu

Zdrowa i błyskawiczna przekąska warzywna. Przygotowanie chipsów z jarmużu jest niebywale proste: oczyszczamy jarmuż, dodajemy oliwę, ulubione przyprawy, wkładamy na kilka minut do piekarnika i gotowe! Co do smaku chipsów z jarmużu to panuje tutaj absolutna dowolność - do naszej propozycji dodaliśmy odrobinę pikanterii i nutę słodyczy.

PRZEPIS NA CHIPSY Z JARMUŻU

Składniki (2 porcje):

  • jarmuż (ok. 200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • papryka chili i słodka

Przygotowanie:

  • Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy w suszarce do sałaty lub papierowym ręcznikiem. Z liści jarmużu usuwamy stwardniałe części (tzn. nerwy liściaste).
  • Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, ¼ łyżeczkę soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę chili. Liście mieszamy z oliwą i przyprawami w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika  wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 7-10 minut uważając, aby chipsy się nie przypaliły i nie zbrązowiały. W efekcie chipsy mają być chrupiące.

Czas przygotowania: 10 minut

kcal jarmuz

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved