Zdrowa i błyskawiczna przekąska warzywna. Przygotowanie chipsów z jarmużu jest niebywale proste: oczyszczamy jarmuż, dodajemy oliwę, ulubione przyprawy, wkładamy na kilka minut do piekarnika i gotowe! Co do smaku chipsów z jarmużu to panuje tutaj absolutna dowolność - do naszej propozycji dodaliśmy odrobinę pikanterii i nutę słodyczy.
PRZEPIS NA CHIPSY Z JARMUŻU
Składniki (2 porcje):
- jarmuż (ok. 200 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- papryka chili i słodka
Przygotowanie:
- Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy w suszarce do sałaty lub papierowym ręcznikiem. Z liści jarmużu usuwamy stwardniałe części (tzn. nerwy liściaste).
- Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, ¼ łyżeczkę soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę chili. Liście mieszamy z oliwą i przyprawami w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 7-10 minut uważając, aby chipsy się nie przypaliły i nie zbrązowiały. W efekcie chipsy mają być chrupiące.
Czas przygotowania: 10 minut