Prawdziwy barszcz powinien być przygotowany na naturalnym zakwasie. Gotowe torebki, koncentraty czy szybkie kubki są sporą dawką chemii i cukru. Natomiast naturalny zakwas buraczany dostarcza dużą ilość probiotycznych bakterii, które są zbawienne dla naszych jelit. Dobra flora bakteryjna podnosi odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu dolegliwości i chorób tj. zaparcia, wzdęcia, alergie czy nowotwory. Warto zatem zrobić zakwas buraczany w domu, gdyż jest to łatwe i nie wymaga wielkiego zaangażowania czasowego.
BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE
Zakwas buraczany:
- 1 kg buraków
- 2 litry przegotowanej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- Ziele angielskie, listek laurowy
Barszcz czerwony (ok. 2,5 l = 12-13 porcji):
- 80 dag buraków
- ok. 2,5 l rosołu
- 250 ml zakwasu z buraków
- Majeranek, kminek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zakwas:
- Obieramy buraki, kroimy w plastry i układamy w dużym słoiku (o pojemności ok. 2,5 l). Zalewamy przegotowaną, letnią wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Dodajemy przyprawy i obrany czosnek. Słoik przykrywamy gazą lub ścierką.
- Tak przygotowane buraki odkładamy na około 3-4 dni w ciepłe miejsce np. blisko grzejnika lub do piekarnika. Aby zakwas się nie zepsuł należy przetrzymywać go w temperaturze ok. 25-30 C.
- Każdego dnia z buraków, które zaczynają fermentować usuwamy drewnianą łyżką tworzącą się pianę i mieszamy resztę składników. Uważamy, aby buraki nie wypłynęły na powierzchnię, ewentualnie obciążamy je np. szklanką lub spodkiem.
- Po około 3-4 dniach sprawdzamy smak zakwasu. Jeżeli jest odpowiednio kwaśny to zlewamy zakwas do butelek. Szczelnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy lub lodówce. Zakwas można przechowywać w ten sposób przez około 2-3 miesiące.
- Przygotowany zakwas możemy wykorzystać do zakwaszania barszczu czerwonego lub jako napój zdrowotny.
Barszcz czerwony:
- Obieramy buraki, które następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wrzącym rosołem, dodajemy szczyptę kminku i majeranku, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na kilka godzin (8 h) lub całą noc.
- Po tym czasie podgrzewamy na ogniu (doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy). Scedzamy napar z buraków i dodajemy do niego 1 szklankę zakwasu z buraków, szczyptę soli i pieprzem. Barszczyk podgrzewamy, ale nie gotujemy, aby nie stracił wartości odżywczych.