Lubicie placki ziemniaczane? Dzisiaj przychodzimy do Was z wiosenną wersją tego pysznego dania! Znajdziecie w nim rzeżuchę, białą kapustę i rzodkiewkę, czyli same pyszne i zdrowe warzywa. Porcja takiego obiadu ma tylko 329 kalorii.
Smacznego!
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Składniki (4 porcje):
2 dymki
200 g białej kapusty
600 g ziemniaków
½ łyżeczki kminku
sól
pieprz
2 jajka (rozmiar L)
3 łyżki oleju rzepakowego
Dip:
125 g rzodkiewek (ok. 8 sztuk)
200 g serka wiejskiego
75 g śmietany 12%
opakowanie rzeżuchy
50 g roszponkiPrzygotowanie:
Dymki pokrój w cienkie krążki, a kapustę w cienkie paski. Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce. Całość wymieszaj. Rozetrzyj kminek i przypraw nim masę, dodaj sól i pieprz i wymieszaj z jajkami.
Na niewielkiej ilości gorącego oleju usmaż 12 placków z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty. Placki trzymaj w cieple, aż wszystkie będą gotowe. Możesz je również upiec w piekarniku (w temp 180℃ przez 20-25 min).
Dip: Rzodkiewki oczyść i drobno posiekaj. Dodaj serek i śmietanę. Rzeżuchę zetnij, wymieszaj z rzodkiewkami i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na roszponce. Placki ziemniaczane podawaj z dipem.
Wskazówka: Pozostałą kapustę możesz wykorzystać do przygotowania gulaszu z dodatkiem warzyw lub zupy jarzynowej.