Jak zrobić w domu tacos?
Wystarczy, że z placków tortilli wytniesz mniejsze krążki np. od literatki. Podpieczesz na suchej patelni i od razu przełożysz do szklanek formując charakterystyczną muszelkę. Możesz przygotować je również z naleśników gryczanych lub jaglanych, postępując jw. To idealna przekąska na przyjęcie, ale sprawdzi się również świetnie podczas zbliżających się długich wieczorów.
TACOS Z KURCZAKIEM I AWOKADO
Składniki (12 sztuk):
– 12 małych tortilli
– 2 filety z kurczaka
– 2 ząbki czosnku (starte)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– sól
– pieprz
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– ½ łyżeczki papryki ostrej
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki tymianku
Sos salsa:
– 2 awokado mocno dojrzałe
– 300 g pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki posiekanej cebuli
– ¼ łyżeczki papryki ostrej
– 2 listki kolendry
Przygotowanie:
Filety z kurczaka płuczemy i czyścimy z błonek i kostek. Kroimy w 1,5 cm kostkę, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy salsę: awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy tortille lub naleśniki, nakładamy nadzienie z kurczaka i salsę i składamy na pół. Możemy podać również z sosem czosnkowym.