TACOS Z KURCZAKIEM I AWOKADO - PRZEPIS

Jak zrobić w domu tacos?

Wystarczy, że z placków tortilli wytniesz mniejsze krążki np. od literatki. Podpieczesz na suchej patelni i od razu przełożysz do szklanek formując charakterystyczną muszelkę. Możesz przygotować je również z naleśników gryczanych lub jaglanych, postępując jw. To idealna przekąska na przyjęcie, ale sprawdzi się również świetnie podczas zbliżających się długich wieczorów.

TACOS Z KURCZAKIEM I AWOKADO

Składniki (12 sztuk):

– 12 małych tortilli

– 2 filety z kurczaka

– 2 ząbki czosnku (starte)

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

– sól

– pieprz

– 1 łyżeczka papryki słodkiej

– ½ łyżeczki papryki ostrej

– 1 łyżeczka oregano

– ½ łyżeczki tymianku

Sos salsa:

– 2 awokado mocno dojrzałe

– 300 g pomidorków koktajlowych

– 4 łyżki posiekanej cebuli

– ¼ łyżeczki papryki ostrej

– 2 listki kolendry

Przygotowanie:

Filety z kurczaka płuczemy i czyścimy z błonek i kostek. Kroimy w 1,5 cm kostkę, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy salsę: awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry i mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy tortille lub naleśniki, nakładamy nadzienie z kurczaka i salsę i składamy na pół. Możemy podać również z sosem czosnkowym.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved